Hozzászólások:
GBR: @aphelion: "Nálunk ellenben a sajt másodlagos a tejföl-tejszín-vaj-túró után, de legfeljebb mellett."
Igen, ez igaz, bar mar ez is valtozoban van, Magyarorszagon is egyre keresettebbek a francia, svaj...
2016. 12. 19, 19:18
Karácsonykor egyen hungarikumot!
szigetva: @Irgun Baklav: Tegnap este készült el a harmadik rész, majd ha lesz hely, olvasni is lehet. Asszem még negyedik rész is lesz. (Kérjük, maradjanak velünk!)
2016. 12. 19, 19:07
Jobbra dől, meg balra dől
Irgun Baklav: @El Vaquero: „a Távol-Keleten meg annyira brutálisan agyonfőzik vagy agyonsütik, hogy amiatt lesz sok élelmiszer állagtalan”
Igen, pl. ennek tegyik tipikus példája Japán, és a japánok által igen kedve...
2016. 12. 19, 18:35
Karácsonykor egyen hungarikumot!
lcsaszar: @El Vaquero: Most akkor curry, vagy curd?
2016. 12. 19, 18:15
Karácsonykor egyen hungarikumot!
El Vaquero: @aphelion: nem találkoztam előtte ezzel a szóval, meg a The Start sem ismerem, tudom, reménytelen vagyok. Pedig kifejezetten gyűjtöm az ilyen low back mergerös homofónokat, nagyon is jó ez a gyűjtemén...
2016. 12. 19, 16:56
Mento a srácoknak
El Vaquero: @Untermensch4: nyilván, curry itthon nem terem, ilyen termékeknél és ételeknél nem lehet összehasonlítani. Mondjuk a curryért nem vagyok oda, megeszem, de az a bajom vele, hogy általában túl sokat tes...
2016. 12. 19, 16:51
Karácsonykor egyen hungarikumot!
lcsaszar: @GBR: Nekem van egy elméletem a magyar tejtermékek gazdagságával kapcsolatban. Tőlünk nyugatabbra, főleg francia kultúrkörben a tejből főleg sajtot készítenek. Elismerem, végtelen változatosságban, jo...
2016. 12. 19, 16:12
Karácsonykor egyen hungarikumot!
aphelion: @GBR: Értelek, köszi a felvilágosítást, legalább ma is tanultam valamit :)
2016. 12. 19, 16:02
Karácsonykor egyen hungarikumot!
GBR: "De azért nem is *annyira* más mint a jalapeño vagy a chili paprika, azért ahhoz már eléggé fanatikusnak kell lenni hogy valaki *azokba* gyömöszölje be a tölteléket ;))"
Persze, a tolteni valo paprika...
2016. 12. 19, 15:51
Karácsonykor egyen hungarikumot!
El Vaquero: @Irgun Baklav: igen, a hullámos mellékjelről nem volt szó, meg igaz, hogy be lett lengetve elméleti példának a mađar, de külön kategóriát képeznek a vízszintesen és srégen áthúzott (lásd lengyel) betű...
2016. 12. 19, 15:21
Jobbra dől, meg balra dől
Sultanus Constantinus: @Irgun Baklav: Parancsolj: www.elmexicano.hu/2011/10/n-spanyol-nyel...betu-eredete-es.html ;)
2016. 12. 19, 15:17
Jobbra dől, meg balra dől
aphelion: @GBR: Jah hogy a "tölteni való paprika" az egy külön fajtamegnevezés? Csak mert a bell peppert is szokták tölteni, de ok, itt látom hogy valóban nem *pont* ugyanaz:
en.wikipedia.org/wiki/Stuffed_peppe...
2016. 12. 19, 15:07
Karácsonykor egyen hungarikumot!
Irgun Baklav: "A magyar j–ly-hoz vagy a francia i–î-hez hasonlóan ez is egy felesleges tanulnivalót jelentett, ezért úgy reformáltak a 20. század elején, hogy csak az â és az î maradt, az előbbi szó belsejében, az ...
2016. 12. 19, 14:39
Jobbra dől, meg balra dől
GBR: @aphelion: "A tejföl és a paprika Amerikában is használatosak (sour cream, bell peppers)"
Na jo, de a paprika eseteben a tolteni valo paprikarol volt szo. Bell peppert termeszetesen hasznalnak, de akk...
2016. 12. 19, 14:16
Karácsonykor egyen hungarikumot!
aphelion: @El Vaquero: "a haughty ismeretlen szó volt szomomra eddig"
A The Star-Spangled Banner második versszakában előfordul, de amúgy egy mai haverok közötti beszélgetésben inkább olyasmiket mondanának hely...
2016. 12. 19, 13:35
Mento a srácoknak
aphelion: A túró ilyen kontinentális európai specialitásnak tűnik: en.wikipedia.org/wiki/Quark_(dairy_product)
A tejföl és a paprika Amerikában is használatosak (sour cream, bell peppers), Angliában viszont nek...
2016. 12. 19, 13:07
Karácsonykor egyen hungarikumot!
aphelion: @Untermensch4: "egyébként a "zsidósága" vkinek hogyan mérhető?"
Zsinagógalátogatás per évben ;) Nem tudom, Pick és Herz mennyire voltak vallásosak, FAIK lehet egyáltalán nem voltak azok, akkor meg nem...
2016. 12. 19, 12:56
Karácsonykor egyen hungarikumot!
Sultanus Constantinus: A 18. századi spanyolban a tompa ékezetet az egy magánhangzóból álló szavakon (à ’-nak, -hoz stb.’, è ’és’, ò/ù ’vagy’) használták ezzel jelezve, hogy az egy szó és nem csak egy betű; illetve a circum...
2016. 12. 19, 11:10
Jobbra dől, meg balra dől
aphelion: @szigetva: @El Vaquero: Ezzel egyetértek; azért ez a példa jutott eszembe, mert a Toki Pona még a számok kifejezését is szándékosan csak nagyon korlátozottan támogatja:
en.wikipedia.org/wiki/Toki_Pona...
2016. 12. 19, 10:55
Száz éves a magyar újlatin!
lcsaszar: @El Vaquero: Egybevágnak a tapasztalataink. Tejföl sincs tőlünk nyugatabra, sőt kefír sem. Meg még sok minden (tölteni való paprika, őrölt pirospaprika, fehérrépa, ...). Pontyot is csak a csigát-békát...
2016. 12. 19, 10:45
Karácsonykor egyen hungarikumot!
Untermensch4: @El Vaquero: A túró tényleg kk-európai?
" a magyar élelmiszer-alapanyagok hozzák az angol alapanyagok szintjét, vagy még jobbak is, de igazából az alapanyagok feldolgozásában verünk rájuk köröket, a m...
2016. 12. 19, 07:37
Karácsonykor egyen hungarikumot!
El Vaquero: Gondolom Pick és Herz uraknak kellett a pénz, szalámira meg igény volt, megérte gyártani. Az egy másik dolog, hogy szalámit sertéshúson kívül másból nem érdemes csinálni (kolbászt is csak kevés másból...
2016. 12. 19, 01:52
Karácsonykor egyen hungarikumot!
Untermensch4: @nzashoka: "Érdekes egyébként az is, hogy Pick és Herz urak zsidóságukban sertéshúsból készült szalámit gyártottak, ami nem különösebben tekinthető kósernak."
Tökéletes asszimiláció... egyébként a "zs...
2016. 12. 18, 20:50
Karácsonykor egyen hungarikumot!
Untermensch4: @Göblyös: "Kíváncsi lennék a definíciódra..., hogy miért is finnugor?... mármint hogy a nyelvünk. Az hogy már a honfoglalók is csak 3:7 arányban voltak genetikailag finnugorok, több kutatás is bizonyí...
2016. 12. 18, 20:46
A magyar megnyitás
[moderált nick]: @Untermensch4:
Én nem "harcolok"... ez tévedés.
A @zegernyei az utóbbi időben a kizárólag erősen politikai véleménycikkeiben a felhasznált adatokat sajátos módon kezeli, sok téves információt közöl, e...
2016. 12. 18, 19:04
A magyar megnyitás
El Vaquero: Némileg OFF-ként említeném meg, hogy gondolkodom egyébként, hogy újranézném ezt a sorit, de annyi minden van még, amit nem láttam. Az egyik zártkörű netes virágbolt felső polcain megapakkokban fent va...
2016. 12. 18, 18:24
Mento a srácoknak
nzashoka: Persze a töltött káposzta sem saját találmány. Keletebbre szőlőlevelet töltöttek báránnyal, és joghurttal öntötték le. Az itteni verzió azonban nehézzé tette, azaz jóval egészségtelenebbé, ami a többi...
2016. 12. 18, 14:57
Karácsonykor egyen hungarikumot!
nzashoka: "Már bocsánat, hogy a csapos közbeszól", de a TESZ (A magyar nyelv történeti etimológiai szótára) rengeteg ostobaságot IS tartalmaz. Amikor ez készült, a 60-as években (kiadási év: 1970), a trend az v...
2016. 12. 18, 14:52
Karácsonykor egyen hungarikumot!
Untermensch4: @Göblyös: "Ez is „atipikus”… aki rámutat a hibáinkra és bírálni merészel, az menjen el innen, töröljük a hozzászólásait, még a nevét is … ( a szólásszabadság és a liberális eszmék szent nevében)… hogy...
2016. 12. 18, 14:21
A magyar megnyitás
[moderált nick]: @Fülig J.:
"Érdemes persze a nyelvészet szemszögéből boncolgatni, és a cikk végén felvetett pszichológiai megközelítés több mint gondolatébresztő (!).
Nade ..."
Annak a bizonyos - az előbb említett - ...
2016. 12. 18, 09:15
A magyar megnyitás