0:05
Főoldal | Rénhírek

Az igenyelv és az igetalpas

Nagy élmény nyelvtanleckét írni. Nem csak a gyereknek, a szülőnek is. Egészen új szavakat, fogalmakat tanulhatunk. Az, hogy mi sem értjük a feladatot, már csak hab a tortán.

Wenszky Nóra | 2016. február 19.

– Anya, van olyan, hogy igenyelv? Vagy olyan, hogy igetalpas? – hallom a konyhaasztaltól. Harmadikos kisfiam leckét ír. Most kezdik tanulni a szófajokat: a főnevekkel már megismerkedtek, az igéket most kezdik. Igekötőkről még nem hallottak. Az ügyesebb gyerekek a dr. Bencze Lászlóné anyanyelvi verseny feladatlapját is kitölthették. Olvassuk el figyelmesen a feladatot, és oldjuk meg!

dr. Bencze Lászlóné anyanyelvi verseny 2015/16, 3. évfolyam, 2. forduló
dr. Bencze Lászlóné anyanyelvi verseny 2015/16, 3. évfolyam, 2. forduló

Mennyivel érdekesebb lett volna a feladat, ha valóban a szótagokat keverik össze és nem az összetételi tagokat! Például akkor a vapuzsák, karékjágedísz és talgyorsaasztős állhattak volna a bal oldalon. És elszórakozhattunk volna egy-két órát, mire sikerült volna minden szótagnak megtalálni a helyét.

De bocsássuk meg ezt a nyelvbotlást a feladatsor összeállítójának, és tekintsük úgy, hogy az összetételi tagokat kell összepárosítanunk. Vajon megtarthatunk összetételeket? Például a kerékállomás elég jól hangzik. Az sem világos, hogy az elöl álló tagokat csak előtagként lehet-e felhasználni, vagy lehetnek utótagok is. Ha a tagok pozícióját változtathatjuk, akkor jó megoldás a díszhíd.

Kerékállomás
Kerékállomás
(Forrás: Wikimedia Commons / Tomwsulcer / CC0 1.0)

Végül úgy döntöttünk, talán az összetételi tagok helye kötött – tehát ami a felsorolásban előtag, a megoldásban is csak előtag lehet. S annyival nehezítettük saját sorsunkat, hogy minden összetételi tagnak új párt kellett találni. Így izgalmas munka várt ránk. Annak kifejezetten örültünk, hogy a macskaszem és a macskatalpas szavak is kikeverhetők az összetételi tagokból. Ezek macskás cikkeinkben nagyon a szívünkhöz nőttek.

Meglehetősen sokáig tartott a gyereknek jónak tűnő szavakat alkotni. Elég sokat kellett sakkozni, míg minden tagnak került pár. Nekünk végül a hídnyelv összetétel maradt utolsónak. Egy harmadikos, azaz kilencéves gyereknek ismernie kellene ezt a szót? Önök közül hányan tudnák definiálni? Aki nem tudja, segítségért kattintson magára a szóra.

Ha végigértünk a listán, minden összetételi tagnak akadt megnyugtató pár, akkor már csak a kategorizálás van hátra. No, ez sem egyszerű. Vajon a gyorsolvasó a melléknevek vagy a főnevek kategóriájába kerül? Ezt a szót ismerik a harmadikosok? És hogyan magyarázzuk meg harmadikos gyermekünknek, hogy a kertes ház szót nem mindenki nevezné összetételnek, és erre oka is van. Így a helyesírási szótárakban így, két szóban szerepel.

Egy anyanyelvi verseny feladatsorát feltehetőleg nem egyetlen ember állítja össze. Vagy ha igen, legalább néhány kollégáját – jobb esetben a célkorosztályba tartozó tanítványait – megkéri, hogy oldják meg a feladatokat. Lehetséges, hogy ennél a feladatsornál ez a kör kimaradt?

Tyúknyelv
Tyúknyelv
(Forrás: Wikimedia Commons / 4028mdk09 / CC BY SA 3.0)

Forrás

Laczkó Krisztina – Mártonfi Attila: Helyesírás

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (10):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2016. február 20. 11:02
10 hhgygy

@Sultanus Constantinus: Én tudtommal meg lingua francát :-)

8 éve 2016. február 20. 09:57
9 Sultanus Constantinus

@hhgygy: Ja, eléggé erőltetett, tudtommal az "összekötőnyelv"-et szokták erre használni.

8 éve 2016. február 20. 09:13
8 hhgygy

@Sultanus Constantinus: Dettó, én is egy hídalkatrészre gondoltam. A hídnyelv tákolmány engem rögtön a hídemberre emlékeztet, ami nem egy bevett szó.

8 éve 2016. február 20. 05:08
7 El Vaquero

@Galván Tivadar: hát kábé, szcirideltek. Meg elmentek hazulról annak a fejében, aki ezt a feladatot kitalálta. Pedig ilyen feladatmegoldásban, meg szintetikus tesztekben nagyon jó vagyok, de ehhez a feladathoz nem sok közöm lett volna, főleg, ha ilyen hídnyelv szintű dolgok vannak benne. Ez a baj a mondvacsinált, elméleti feladatokkal. Arra már ki sem nagyon térek, hogy minek nyelvtant tanulni, szó esett róla sokszor cikkekben és kommentekben is, hogy miért felesleges. Persze, értem én, a majdani idegennyelvi (tudom, ezt külön kéne írni, de csak azért sem írom úgy) nyelvtanozós barmolást készítik vele elő, elég nagy baj.

8 éve 2016. február 19. 21:00
6 Galván Tivadar

"- Mesterembereket ide! - kiáltott a taláros, és már futottak is a dobosok, döbb-döbb-dibb-döbb, dobolták városszerte: Mesteremberek a városházára!

Jöttek is, futottak. Bázánfűtők, kadogosok, diszikosok és kubletezők, ékszártók és szíjgyerészek, esztászok és bányergályosok, sziszerészek, műgetelők, lacsirendezők és kokatosok meg villauzok és kalanyszerelők és kuboltók meg tűzikosok.

Mind egyszerre láttak munkához, csak úgy zengett a városháza.

Bázánoltak, kadogtak, diszikáltak, kubleteztek, szártották az ékeket, és gyerészték a szíjakat. Zirr-zurr. Kiszerésztek, műgeteltek, rendezték a lacsikat, kokatoltak, bányergáltak."

(Lázár Ervin: Szerelmes történet)

8 éve 2016. február 19. 18:57
5 Sultanus Constantinus

@Galóca: Ez már jobban hangzik.

@Fejes László (nyest.hu): Nahát, én a "hídnyelv"-ről elsőre azt gondoltam, hogy a híd mint építmény valamelyik eleme...

8 éve 2016. február 19. 17:23
4 Wenszky Nóra

@Fejes László (nyest.hu): Javítottam a linkeket.

8 éve 2016. február 19. 15:16
3 Galóca

Szerintem a nyelv a macskához tartozik, a híd pedig sajtóhuba, és lúd akart lenni --> macskanyelv és lúdtalpas, és mindennek helye vagyon.

8 éve 2016. február 19. 10:31
2 Fejes László (nyest.hu)

@Sultanus Constantinus: „*Nálam semmi nem történik, ha rákattintok.” Az összes link rossz, remélhetőleg hamarosan ki lesznek javítva.

8 éve 2016. február 19. 09:17
1 Sultanus Constantinus

gyorsolvasó, hídnyelv*, macskatalpas -- hát, részvétem, én ezek közül egyikről sem tudom, hogy micsoda.

Bár azt nem tartom elképzelhetetlennek, hogy lehetnek olyan szavak, amelyeket a mai gyerekek ismernek, de a felnőttek nem, de ezek, gondolom, leginkább neologizmusok.

*Nálam semmi nem történik, ha rákattintok.