A(z) „Gasztronómia” témával rendelkező bejegyzések
Mit forralnak a finnugorok?
Boribon | 2015.06.26.
Itt a nyár, és a konyháját elárasztják a friss termények? A család könnyű, egészséges ételekre vágyik? Kifogyott a kreatív ötletekből? Kérjen segítséget a rokonoktól!
Csokinyúlverseny – szavazással!
Fejes László | 2015.04.05.
A csokinyúl már ugyanúgy a húsvét jelképévé vált, mint a barka vagy a hímes tojás. Nem csoda, ha slágereket is írnak róla. Még ha nem is annyira húsvéti hangulatúakat.
Nem jövök vissza együtt lélegezni
a Féreghízlaló nyomában!
Rénhírek | 2015.03.17.
Ha március, akkor Észt hét! 8. alkalommal rendezi meg az Észt Intézet a Szimplafilmmel közösen Magyarország egyetlen észt összművészeti fesztiválját, melynek programjában filmvetítések, koncert, kiállítások, irodalom és gasztronómia várja Európa egyi...
Hogy kerül vagina a sörösüvegre?
Rénhírek | 2014.10.06.
Nem elég tisztességes pörkölt malátamagnak lenni, annak is kell látszani.
A vodka hónapja
Tulikas | 2013.10.04.
Mit tenne meg a napi betevő vodkájáért? A minimum, hogy mindig legyen Önnél egy szarvkupica és egy testhezálló csempészdemizson, vagy legalább egy vodkahorgony. Úgy tűnik, az október tömény hónap lesz...
Kutatók éjszakája 2013
az ELTE BTK Finnugor Tanszékén
Rénhírek | 2013.09.27.
Szuvenír- és könyvvásár, teaház, finnugor konyha, játék és történelmi kavalkád várja az érdeklődőket a Trefort-kertben.
Finnország – sörmentén
Leijailla | 2013.08.09.
Az alkoholtól csak butulunk? Ez nem igaz! A finnek kitalálták, hogyan lehet népművelni a sörrel. És még nyelvtanuláshoz sem utolsó módszer, ha lassan magunkba kortyolgatjuk a finn kultúrát. Lesz szó hősökről, papucsokról és néhány mérges madárról...
Még egyszer a kulturális rokonságról
Rénhírek | 2013.04.23.
Olvasónk nem ért egyet korábbi cikkünkkel, és szeretné, ha beleírnánk azt is, ami benne van. Levelével azonban rámutat, hogy a kulturális rokonság kérdésére miért nem lehet egyértelmű választ adni – nem véletlen, hogy a tudomány sem foglalkozik vele....
Művelődj a gyárban!
Leijailla | 2013.04.19.
Mit csináljunk egy lepukkant gyárépülettel? Hogy lehet hasznosítani egy ilyen hodályt, ami ráadásul a nem túl vonzó kikötői részen épült? A finnek kitalálták: csináljunk belőle kultúrközpontot! A legendás Kábelgyárban jártunk.
Bioételeket az óvodákba!
Rénhírek | 2013.04.09.
2015-re Helsinki óvodáiban az ételek fele ökogazdálkodásból fog származni.
Hámozott piros tojás
Rénhírek | 2013.03.31.
Miért nem lehet a piros tojást megenni? Hát azért, mert ha meghámozzuk, már nem piros. Az észtek azonban megoldották ezt a problémát is.
Hús és káposzta
Fejes László | 2013.02.10.
Mit kezdhetünk a hússal és a káposztával? A rengeteg lehetőség közül azokat tekintjük át, melyek egy-egy népcsoporthoz kapcsolódnak – legalábbis nevükben. Erdélyben és Észtországban kalandozunk.
Ville Haapasalo az oroszországi finnugoroknál
Rénhírek | 2013.01.21.
Hogy élnek Oroszországi nyelvrokonaink? Erre keres választ egy új finn sorozat. Az Oroszországban népszerű finn színész, Ville Haapasalo érdeklődő turistaként viselkedik, még csak Tatarsztanban, Mariföldön és Udmurtiában járt, de a titkosszolgálat má...
Katalin az észteknél
Fejes László | 2012.11.25.
Az észtek számára a ludak inkább Katalin, mint Márton napjához kötődnek. A Katalin-napi időjárásból azonban az észtek is szeretnek jósolgatni. Cikkünkből az is kiderül, hogy mi köze a szombatnak a fürdéshez.
Márton az észteknél
Fejes László | 2012.11.10.
Az észteknél kicsit más a Márton-nap, mint nálunk – kezdve azzal, hogy egy nappal korábban ünneplik. Az észt Márton-napi szokások bizonyos vonásaikban a régi magyar karácsonyi szokásokat idézik, s bár a Márton-napi liba sem ismeretlen, az észt Márton...
Rokon Népek Napja 2012
Fejes László | 2012.10.24.
Idén ismét megszervezi a Reguly Társaság a Rokon Népek Napját. Utánajártunk, milyen élményben lehet részünk.
Finom falatok, gyomorforgató mítoszok
Fejes László | 2012.09.22.
Komoly dilemma elé állítja a Kutatók Éjszakáján a látogatókat az ELTE BTK Finnugor Tanszéke: vajon a finnugor konyha remekeit a gyomorforgató mítoszokkal való megismerkedés előtt vagy után biztonságosabb-e megkóstolni? Szerencsére egyéb kulturális cs...
Télbúcsúztató Udmurtiában
aszterik | 2012.03.03.
Palacsinta a hét minden napján? Úgy tűnik, nem csak gyerekek számára lehet vonzó ez az opció: a nagyböjt kezdete előtti héten udmurt nyelvrokonainknak is palacsintát illett enniük hétfőtől vasárnapig. Hogy mindez ne legyen olyan egysíkú, megbolondíto...
Kutatók éjszakája az ELTE Finnugor Tanszékén
Fejes László | 2011.09.23.
Az idei Kutatók éjszakáján is változatos programokkal várják az érdeklődőket.
Itt az első udmurt gasztroblog!
Fejes László | 2011.08.23.
Úgy látszik, egyre szaporodnak a kis finnugor nyelveken írt honlapok: nem csupán számukban, műfajilag is bővülnek.
Jundai házisör
Oli | 2011.08.13.
Valószínűleg a sör volt az udmurtok és a beszermánok legrégebbi alkoholos itala. Az ünnepek középpontjában régebben a sör állt. A jundai beszermánoknál a 20. század második feléig is szokásban volt a házi sörfőzés. Rituális szerepe már elveszett, de ...
SÖRömök Söörömöön
Kriimsilm | 2011.06.03.
A nyári hőségben sokszor megkívánja az ember a hideg, habzó italt. Arról persze vitatkozni lehetne, hogy melyik a legfinomabb fajta. Az azonban biztos, hogy a világon az egyik legkülönlegesebb az észt Saaremaa szigetén készített változat, amelyet fak...
Fejedelmi mari lakoma Baskíriából
Fejes László | 2011.03.07.
Angol blog, mari recept, baskír újság, cseh irodalom... lényeg, hogy főzés közben igyunk sokat, mindent töltsünk meg mindennel, de főként a hasunkat...
Most egyen tabanyt és palacsintát!
Fejes László | 2011.03.02.
A héten sok vajat kell fogyasztani, lehetőleg tabanyra vagy palacsintára kenve.
Háromrétegű mari palacsinta
Fejes László | 2011.02.07.
A marik nem aprózzák el a dolgot, ha már palacsintát sütnek, rögtön háromrétegűt. És még hajigálni sem kell. Csak időben előkészíteni.
Mordvin kölespalacsinta egy furcsa kötetből
Gornyipov | 2010.10.29.
A mordvin konyha rejtelmeibe kíván betekinteni? Egzotikus recepteket keres? Kukkantson bele az új mordvin szakácskönyvbe! De vigyázat, az angol szöveg félrevezető! Alább megismerheti a kölespalacsinta titkos receptjét, elírások és félrefordítások nél...
Néhány kihagyhatatlan finnugor étel
Fejes László | 2010.01.02.
néhány olyan finnugor ételt nevezünk meg, melyet kihagyhatatlannak tartunk.
Zsurlót az asztalra!
Asztalos Erika | 2009.11.11.
Az enyhén brokkolira emlékeztető ízű mezei zsurló (Equisetum arvense, oroszul hvos vagy pisztyik) a komi-permják konyha egyik kedvenc alapanyaga.
Kalakukko Sirkka módra, avagy Picasso kalandjai a finn dizőzzel
Zegernyei | 2009.07.31.
Kopog, majd mintha azt mondaná valaki: Tessék!, vagy: Lépjen be!, a makkara ’kolbász’ finn szót halljuk.
Udmurt palacsinta (milüm)
Asztalos Erika | 2009.05.15.
Az udmurtoknak van azonban egy harmadikféle palacsintaszerű specialitásuk is, a milüm.