0:05
Főoldal | Rénhírek

Finom falatok, gyomorforgató mítoszok

Komoly dilemma elé állítja a Kutatók Éjszakáján a látogatókat az ELTE BTK Finnugor Tanszéke: vajon a finnugor konyha remekeit a gyomorforgató mítoszokkal való megismerkedés előtt vagy után biztonságosabb-e megkóstolni? Szerencsére egyéb kulturális csemegék közül is lehet majd válogatni, és bárki belekóstolhat a rokon nyelvekbe is.

Fejes László | 2012. szeptember 22.

Az ELTE Finnugor Tanszékének oktatói és hallgatói idén is  várnak minden érdeklődőt a Kutatók Éjszakájára Budapesten, a Múzeum krt. 4/i-ben. Az est programja:

Online-kapcsolat az Udmurt Állami Egyetemmel

17:00 – 18:00
Az Udmurt Állami Egyetem Udmurt Filológia Karának oktatói, volt és jelenlegi hallgatói beszélnek a városi/modern udmurt kultúráról, a fiatalok nyelvhasználatáról, arról, hogy vajon mondhatjuk-e, hogy a modern kommunikációs eszközöknek köszönhetően az anyanyelvmegőrzés súlypontjában eltolódás figyelhető meg.

Infopont és könyvvásár

19:00 – 24:00
A rendezvény ezen színhelyén lehetőség lesz tájékozódni a tanszék programjairól, hozzájutni finnugor témájú weboldalak linkgyűjteményéhez. Itt lehet az elhangzott programok alapján rövid feladatokat megoldani. Ugyanitt kapnak helyet a megvásárlásra kínált szak- és ismeretterjesztő könyvek is.

Kiállítás- és gyűjteménymegnyitók

18:15 – 19:00

„Mariföldi mindennapok” fotókiállítás megy megnyitója. Tatiana Efremovának, a Finnugor Tanszék mari lektorának hazájában készített fotóit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítást megnyitja: Pomozi Péter Mari népdalokat adnak elő a Finnugor Tanszék marijai.

A Szopori Nagy Lajos-könyvgyűjtemény megnyitója. Szopori Nagy Lajos (1935-2005) irodalomtörténész, költő, a finn irodalom egyik legismertebb műfordítója, kultúrdiplomata, magyar-történelem szakos középiskolai tanár. Értékes könyvtára adományként az ELTE BTK Finnugor Tanszékére került. A gyűjtemény bemutatására szeretettel várjuk a finn irodalom és kultúra iránt érdeklődőket. A gyűjteményt bemutatja: Kubínyi Kata.

Interaktív tudományos próbák

19:00 – 22:30
Kíváncsi arra, hogy hangzásra megkülönböztethetőek-e a finnugor nyelvek más nyelvektől? Kíváncsi arra, hogy hogyan beszélnek a különböző finnugor anyanyelvűek magyarul? Kíváncsi arra, hogy mit csinál a finnugrista amikor terepen van? Az este folyamán rövid, interaktív programok keretében bárki kipróbálhatja, hogy milyen nyelvésznek lenni.


Uráli kulturális teaház

19:00 – 21:45
Betekintés az uráli kultúrákba hozzáértők adta iránytűvel, magukkal ragadó részletekkel. Az udmurt és a nganaszan kultúra berkeibe bevezető előadásokat 21 órától gyertyafényes felolvasóest követi. Ismerkedj egy csésze finom tea mellett az uráli kultúrákkal!

Rokon nyelveink rövid nyelvleckéi

19:00 – 22:50
Vajon segít a nyelvrokonság, ha gyakorlati tudásra szeretnénk szert tenni észt, finn, hanti vagy mari nyelvből? Most ki lehet próbálni! Tanszékünk oktatói, illetve anyanyelvi beszélők szeretettel várnak mindenkit, aki meg akar tanulni néhány alapvető kifejezést egy-egy finnugor nyelven.

Finnugor konyhaművészet

19:00 – 22:50

A Finnugor Tanszék konyhája idén is várja a kóstolni vágyókat! Hagyományos mari, mordvin, finn és udmurt ételeket készítünk, és ha az erjedési folyamatok is úgy akarják, az elfogyasztott ételeket udmurt házisörrel tudjuk majd leöblíteni.

Finnugor terepmunka-beszámolók

19.00 – 22.50

Ahhoz, hogy jól megismerjük azt a népet, melyet kutatunk, szükséges, hogy személyesen is meglátogassuk őket, velük együtt éljük meg hétköznapjaikat. Előadóink saját tapasztalataikat, élményeiket fogják megosztani velünk fényképes beszámoló formájában.

Közös dalolás finnugor nyelveken 23:10 – 24:00

Az esemény Facebook-oldala.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!