Háromrétegű mari palacsinta
A marik nem aprózzák el a dolgot, ha már palacsintát sütnek, rögtön háromrétegűt. És még hajigálni sem kell. Csak időben előkészíteni.
Pali még novemberben írt, igaz, nem nekünk, hanem az időközben jobblétre szenderült Rokonszenv című honlapnak:
Szerelmese vagyok a finnugor kulturanak.
A youtube-on talaltam egy videot a "mari pancake"-rol.
Sot megjelent egy konyv is mari receptekkel.
Szeretnem megkerni, hogy ha ismeri ennek a palcsintanak a receptjeit
(vagy mas receptet kisebb finnugor nepektol), ossza meg velem.
A Rénhírek szerzői nagy rajongói a finnugor gasztronómiának, éppen ezért már korábban is több ilyen vonatkozású hírt közöltünk, közöttük recepteket is. Alapelvünk azonban, hogy csak olyan receptet közlünk, melyet magunk is kipróbáltunk, ennek köszönhető, hogy a válasz ennyit késett.
Sajnos Pali nem írta meg pontosan, melyik videót látta, de tippünk szerint erre gondolhatott.
A szöveg megértésében Tatjana Jefremova volt segítégünkre. Elmondása szerint a videóban szereplő nő nem mondja el a palacsinta receptjét, csak azt, hogy nagyon fontos, hogy friss, nem bolti tejet kell használni, ill. hogy van benne dara, cukor, só, vaj. A videóban szó esik még arról, hogy régen hogyan ünnepeltek a maslennyicát, azaz a farsang végét (magyarul húshagyó kedd). Az egyik szokás az volt, hogy szánkódombot építettek, és abból is jósoltak (minél távolabbra csúszik az ember, annál hosszabb az élete). A vőlegények elmentek a menyasszonyuk/aik házába a rokonaikkal együtt, és a vőlegény ott demonstrálta a képességeit (bár nyilván nem azokat, amelyek kizárólag személyesen a menyasszonyra tartoztak). Manapság Joskar-OIában minden évben mulatságot rendeznek, felelevenítik a régi szokásokat. Az ünnepen fellépett egy keleti mari együttes is.
Három a mari palacsintaréteg
Egyesek szerint a műanyag nyél sem olvad meg, ha alufóliába csavarjuk. Bár a wikipédia szerint a teflon mechanikai tulajdonságai 260°-on kezdenek változni, egyes vélemények szerint nem jó teflonserpenyőt sütőben használni. Mi a biztonság kedvéért nem kockáztattuk edényeink épségét, és más edényeiért sem tudunk felelősséget vállalni.
Ha mari palacsintareceptet keresünk, óhatatlanul is a háromrétegű palacsinta (koman melna, azaz réteges palacsinta) receptjébe ütközünk. A háromrétegű palacsintát kerek serpenyőben, de sütőben (kemencében) sütik. Mivel csak műanyag nyelű kerek serpenyő állt rendelkezésünkre, a tesztsütést egy szögletes tepsiben végeztük.
Figyelem! A háromrétegű mari palacsintának nem lehet csak úgy nekiesni! A harmadik réteg alapanyagát 8-10 órával a sütés előtt be kell keverni!
Az első réteghez szükség van egy pohár lisztre (lehetőleg rozslisztre, de a búzaliszt is megteszi), két tojásra, és sóra ízlés szerint. Tésztát gyúrunk, és másfél-két milliméter vastagra kinyújtjuk. A kivajazott vagy kiolajozott serpenyőre helyezzük, és a sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg barnás kéreg nem jelenik meg rajta.
(Forrás: Fejes László)
A második réteg három evőkanál zablisztből (ez durva őrlésű – negyed, háromnegyed milliméteres szemcséjű – búzadarával is helyettesíthető), és kétharmad pohár tejből (aludttejből, tejfölből, joghurtból) áll: ezeket kell összekeverni és az első rétegen szétteríteni:
(Forrás: Fejes László)
A palacsintát ismét a sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a második réteg is meg nem barnul egy kissé.
A harmadik réteg két pohár zabpehely 1 pohár tejfölben elkeverve. Azért kell 8–10 órát állnia, hogy a zabpehely megszívja magát nedvességgel. Ezt a réteget szétterítjük a másodikon:
(Forrás: Fejes László)
Talán nem váratlan fordulat, hogy a palacsintát vissza kell tenni a sütőbe és barnára sütni:
(Forrás: Fejes László)
A szép nagy palacsintát most felvágjuk kisebbekre, és egy tányérre halmozzuk őket úgy, hogy mindegyik darabot olvasztott vajjal megöntözzük, vagy vajdarabokat rakunk rájuk, amelyek a meleg palacsintán megolvadnak:
(Forrás: Fejes László)
@Pali: Gratulálunk az ösztöndíjhoz! Reméljük, ott sem okoz majd gondot a hozzávalók beszerzése.
Sziasztok!
Itt Pali.
Ezer koszonet a receptert, es hogy megemlekeztetek rolam!
Januar kozepetol Buffaloban tanulok egy osztondijjal.
Nagyon jo lesz olvasni a hireket!
Sok erot a szerkeszteshez!
Pali