0:05
Főoldal | Rénhírek
Sörfőzés otthon

Jundai házisör

Valószínűleg a sör volt az udmurtok és a beszermánok legrégebbi alkoholos itala. Az ünnepek középpontjában régebben a sör állt. A jundai beszermánoknál a 20. század második feléig is szokásban volt a házi sörfőzés. Rituális szerepe már elveszett, de egyesek még ma is otthon készítik el az italt.

Oli | 2011. augusztus 13.

A jundai házisör készítésekor először 5-6 evőkanál cukrot feloldanak fél liter vízben, majd alaposan elkevernek benne fél kiló malátát  (korábban ehelyett csírázó rozst vagy búzát kemencében kiszárítottak).

Jundai házisör
Forrás: Oli

Ezt kb. öt liter forró vízzel felöntik, egy maroknyi komlótobozt szórnak bele. Ízesíthető aszalt csipkebogyóval vagy más bogyókkal is. A keverék így kb. nyolc liter űrtartalmú lesz.

Jundai házisör
Forrás: Oli

A sörfőzéshez egy tízliteres öntöttvas edényre van szükség.

Jundai házisör
Forrás: Oli

Az edény fenekén kis lyuk van, kezdetben ezt be kell dugaszolni.

Jundai házisör
Forrás: Oli

Az edény fenekén egy szitát helyeznek el. A képen látható aluminiumból van, de más (egészségre nem káros) anyagból is megfelel.

Jundai házisör
Forrás: Oli

A szűrőre 2-3 centiméter vastagságban zabszalmát raknak, mert ezen jól átfolyik a cefre.

Jundai házisör
Forrás: Oli

A szalmára egy liter hideg vizet öntenenk. Feltétlenül hideget!

Jundai házisör
Forrás: Oli

Fölé száraz lóherét tesznek, az oldalát szárított málnalevelekkel bélelik ki.

Jundai házisör
Forrás: Oli

Ebbe öntik a keveréket.

Jundai házisör
Forrás: Oli

Tetejére néhány szelet burgonyát tesznek, hogy ne olyan könnyen fusson ki.

Jundai házisör

Nem túl erősen felfűtött kemencében négy órán át főzik. Időnként ellenőrizni kell, nem fut-e ki.

Amikor a négy óra letelt, kiveszik a kemencéből, a lyukon át kifolyatják az így elkészült cefrét. (Manapság például szétvágott gyümölcsleves doboz belső, fóliázott oldalának segítségével folyatják a levet pelackokba.) A lyukat ismét bedugaszolják, forró vízzel ismét felöntik az edényt, és szobahőmérsékleten 10-12 órát állni hagyják. Ez lesz az úgynevezett második cefre.

Eközben elkészítik a kovászt. Vesznek fél litert a kifolyt meleg, de már nem forró első cefréből, kétharmad teáskanálnyi élesztőt kevernek bele. Ezután hozzákevernek két evőkanál lisztet. Meleg helyre helyezik, 6-8 óra alatt megerjed, kissé felemelkedik, habos „sapka” alakul ki rajta. Ehhez hozzáöntenek fél vagy egy liter cefrét, megvárják, míg újra erjedni kezd. Fokozatosan, de már nagyobb adagokban hozzá lehet önteni a maradék cefrét is. Ízlés szerint cukrot is lehet hozzáadni. Amikor az utolsó adag cefre is belekerült és megerjedt, a sör fogyasztható.

Az így elkészült sör hamar megbuggyan, éppen ezért nem lehet sokáig eltartani. A cefrét is azért kell fokozatosan hozzáadni, hogy ne olyan hamar romoljon meg. Az első cefréből keletkezett sört nem mind isszák meg, hanem valamennyit meghagynak, és a maradékkal erjesztik a második, esetleg a harmadik cefrét. Az első cefréből készült sör azonban sokkal jobb ízű, mint a későbbiek.

Kísérletező kedvű olvasóinknak jó egészséget kívánunk!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (6):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2011. szeptember 9. 12:35
6 Nước mắm ngon quá!
13 éve 2011. szeptember 9. 12:31
5 Fejes László (nyest.hu)
13 éve 2011. szeptember 7. 18:07
4 bibi

@Fejes László (nyest.hu): A fogyasztás feltétlenül, de az előállítás nem annyira.

13 éve 2011. augusztus 15. 14:11
3 Fejes László (nyest.hu)

Az alkoholfogyasztás ősibb az emberiségnél. www.youtube.com/watch?v=ohgqRRLjBsg

13 éve 2011. augusztus 15. 13:13
2 bibi

A "sör" (mármint valamilyen erjesztett keményítőtartalmú zúzalék, sokszor csak megrágott magvak valamilyen tartóba köpve) az egész emberiség legrégebbi szeszes itala.

13 éve 2011. augusztus 13. 12:16
1 Roland2

Oli,a cikkíró, udmurt származású ?