0:05
Főoldal | Rénhírek
Olyan természetességgel használjuk, mint Pista bácsi kaszáláskor a sérvkötőt

Megszodomizáljuk a nyelvet?

A magyar nyelv egy éles evolúciós kanyarulatot véve begyalogol valamilyen vakbélre emlékeztető zsáknyúlványba. Legalábbis a kortárs magyar író, Majoros Sándor szerint, aki az „amennyiben” szavunkat úgy hajítaná ki az ablakon, hogy ballisztikai jelentést lehetne róla írni. Ilyen stilisztikai bravúrokkal kifejetett nyelvi tévhitekkel ritkán találkozni.

Jánk István | 2015. január 9.

Nemrég jelent meg Majoros Sándor kortárs írónk A nyelv evolúciója című cikke a magyar nyelvvel kapcsolatban. A József Attila-díjas író a romlásnak indult, hajdan erős magyar nyelvről értekezik, zseniális hasonlatokkal világítva rá saját nyelvművelői babonáira. Többek között ezekkel a kiváló stilisztikai megoldásokkal foglalkozunk cikkünkben, és igyekszünk nem kimeríteni a „magyar nyelv megszodomizálásának fogalmát”.

Majoros cikkének kiindulópontja egy rádióbeszélgetés, amelyben nyelvészek a mai, leíró nyelvészi szemlélet egyik alaptételét hangsúlyozták; ti. azt, hogy nincs eredendően helyes vagy helytelen nyelvi forma, nyelvhasználat. Legfeljebb olyan van, hogy a beszédhelyzetnek nem megfelelő.

Amikor Majoros Sándor ezt hallgatta, éppen zöldbabfőzeléket fogyasztott – derül ki a írásából. A fentieket hallva pedig megállt a kezében a kanál, de később tudatosította magában, hogy csak a szokásos liberális doktrínák egyikét hallja. Ebből ő nem kér, köszöni szépen, mert az ugyan rendben van, hogy a nyelv fejlődik, de azért:

[N]e tűrjük mélán, ha a nyelvünk egy éles evolúciós kanyarulatot véve fogja magát, és begyalogol valamilyen vakbélre emlékeztető zsáknyúlványba.

Evolúciós kanyarulat
Evolúciós kanyarulat
(Forrás: Wikimedia Commons / Karl Friedrich Herhold / CC BY 3.0)

A stilisztikával foglalkozó könyvek egyik ékköve lehetne ez a félmondat, ugyanis benne káprázatos megoldások tárulkoznak elénk. A megszemélyesített nyelv éles evolúciós kanyart vesz, majd belegyalogol egy zsáknyúlványba, amit csak elképzelni tudunk, hogy mi lehet. De az alliterációt is magában foglaló valamilyen vakbélre emlékeztető szókapcsolatból kiindulva biztosan nagyon kellemetlen. Már csak azért is, mert a vakbél szót gyakran összekapcsoljuk az appendicitis, azaz vakbélgyulladás betegségével. Mindenesetre, ha a nyelvünk ilyen irányba tart, akkor nagy a baj, mert egy-egy evolúciós kanyarulat eredményezhet kihalást is. A kihalás pedig nagyon rosszul érintené a magyar nyelv kb. 13 millió anyanyelvi beszélőjét.

Talán ilyen lehet, amikor a magyar nyelv fogja magát és belegyalogol egy zsáknyúlványba
Talán ilyen lehet, amikor a magyar nyelv fogja magát és belegyalogol egy zsáknyúlványba
(Forrás: botijank.hupont.hu)

A következő szenzációs írói bravúr a kissé elcsépelt folyó – nyelv, vízszabályzó – nyelvőr párhuzamot helyezi soha nem látott magaslatokba egy hasonlat segítségével. Majoros a nyelvőri tevékenységről (a párhuzam értelmében a vízfelügyelői munkáról is) a következőt állítja:

E nélkül pillanatok alatt telítődne dudvával meg olyan borzalmakkal, amelyekhez képest a texasi láncfűrészes gyilkos csupán kedves előadó egy vasárnapi iskolás teadélutánon.

Az expresszivitás (kifejező erő) egyik iskolapéldája ez. A texasi láncfűrészes egy iskolai teadélutánon kedves előadóként történő feltüntetése óriási túlzás, ám annál hatásosabb fogás. Azonban nem csak a stilisztika bravúrokról szól az írás. Az utóbbi évek, évtizedek, sőt évszázadok borzalmai, amelyek a magyar nyelvet érték, nagyon nehezen feldolgozhatóak a nyelv buzgó őrei számára. Telítődött a nyelv neologizmusokkal, a nyelvészek a bunkók nyelvhasználatát is helyesnek tartják, viszont és mindennek tetejében a nyelvet egyre kevesebben védik.

A texasi láncfűrészes gyilkos, aki a csúnya nyelvi formákhoz képest kedves előadó egy iskolai teadélutánon
A texasi láncfűrészes gyilkos, aki a csúnya nyelvi formákhoz képest kedves előadó egy iskolai teadélutánon
(Forrás: flickr)

De lássunk egy konkrét példát is. Majoros az amennyiben kifejezést választotta ki, de tudjuk jól, hogy rengeteg ehhez hasonlóval találkozunk nap mint nap. A szerző szavaival élve: „Hosszan sorolhatnám azokat a kifejezéseket és szókapcsolatokat, amelyek bőven kimerítik a magyar nyelv megszodomizálásának fogalmát”. No de lássuk hát, hogyan, miért szodomizálja meg a nyelvünket az amennyiben szavunk, pontosabban a megszodomizálók szava:

Elszaporodott, akár a padláson tárolt lencsében a zsizsik, szinte teljesen megölve a szép és ősi „ha” szavunkat.

De mégis hogyan történhetett mindez?

Azt vettem észre, hogy ma már nemcsak a jogi nyelvezet affektálós modorában szokás „amennyibenezni”, hanem a tévében is. Politikusok, bemondók olyan természetességgel használják, mint Pista bácsi kaszáláskor a sérvkötőt.

Mint Pista bácsi kaszáláskor a sérvkötőt...
Mint Pista bácsi kaszáláskor a sérvkötőt...
(Forrás: Wikimedia Commons / Henry Herbert)

És mit kellene ez ellen tenni, illetve mit tenne egy igazi nyelvápoló?

[Ú]gy hajítanám ki a rideg és kietlen éjszakába, hogy ballisztikai tanulmányt lehetne róla írni.

A párjukat ritkító hasonlatok magukért beszélnek, ezért inkább a mélyebb mondanivalóról írunk. A ha szó ősi eredetű, ugyanabból a névmástőből jött létre, mint a hol, hogy, hány, honnan. Eredetileg hely-, majd időhatározó-szó lehetett, utóbbiból alakult ki a feltételes jelentése. Elég régről, már a a 14. század elejéről vannak róla írásbeli adatok. Az amennyiben szóról nem is igazán tudjuk, hogy mikor keletkezett, de a változási útja nagyon hasonló a ha szóéhoz. Persze az is igaz, hogy a megszodomizálás kifejezésről sem, de azért az – az amennyiben-nel ellentétben – mégiscsak belesimult a nyelvünkbe, nemde? Nem véletlen használhatjuk olyan természetességgel, mint Pista bácsi kaszáláskor a sérvkötőt, amennyiben nem megy ki a fejéből.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (23):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Az összes hozzászólás megjelenítése
8 éve 2015. július 23. 13:34
23 korhely

@cochabamba: " egyik ismerősömet a "talp" szó zavarja"

Miért zavarja? Ez nagyon érdekel.

8 éve 2015. július 23. 13:18
22 Fejes László (nyest.hu)

Érdekes, mostanában divat lett, hogy ha valakinek megkritizálják a hülyeségeit, akkor az illető azzal jön, hogy ő azt csak úgy odaböfögte, és természetesen nem is gondolta komolyan...

8 éve 2015. július 23. 12:41
21 szigetva

@majoross: Ezügyben egy dolgot tehet: maga nem használja. Mi meg továbbra is boldogan ☺

8 éve 2015. július 23. 11:47
20 majoross

De legalább nem bújik el önmaga virtuális seggébe, hogy aztán onnan mondogasson sommás ítéleteket :) Erről a dologról egyébiránt a következőt tettemn fel a fb-ra: "Hihetetlen galaktikus jelenség veszi kezdetét, amikor a vicces komolytalankodás és a vérmesen elhivatott küldetéstudat egymásnak veselkedik. Jelesül az történt, hogy egyik jegyzetemet virtuális szájára vette a Nyelv és tudomány, pontosabban: Jánk István, aki alaposan nekiesett és kivesézte ezt az ép ésszel nem valami sokra taksálható képződményt. Csak állok és bámulok, miközben pontosan tudom, hogy író ennél többet nem remélhet. Amúgy meg valszeg a nyelvi liberalizmus-ellenes megszólalásom hatott csőrpiszkálóilag az elemzés írójára, de a lényeget tekintve ez tök mindegy. Továbbra is hiszem és vallom, hogy az "amennyibenezés" dudvaként irtandó. Vesszen! " :)

8 éve 2015. június 28. 05:50
19 cochabamba

Erről az "amennyibenezésről" az jutott eszembe hogy egyik ismerősömet a "talp" szó zavarja, akkor ez t a szót is ki kéne dobni?:D

Ostoba egy barom ez a Majoros...

9 éve 2015. január 10. 21:28
18 Kormos

@mederi: Te meg idézz fel minden olyan sort, amiben -ban nélküli nyelvváltozatot használ. Ő döntötte el, hogy mikor melyiket akarja. Más is el tudja dönteni. De amit iskolában lehet megtanulni, az nem a magyar köznyelv része. Hanem a teljesen mesterséges irodalmi nyelvé. Azt természetesen meg kell tanítani, mert az senkinek sem az anyanyelve. És nem is kell ha kell ha nem használni. Kocsmában vagyok, sokadik sör és nokia 2700-sok vagyok úgyhogy elég ez mára.

9 éve 2015. január 10. 19:26
17 geo

@huntaadum:

"mint ahogy az angolban az engesztelés nem létezik, csak az engesztelhetetlen"

???

engesztelés - appeasement, conciliation, propitiation

9 éve 2015. január 10. 19:23
16 huntaadum

méltóság? érdem?

azt se tudják mi fán terem.

kiérdemelni. megérdemelni. érdemes.

érdemlegesen meg érintőlegesenemlítésreszámottarthatóan

.

Atha > gót Atta > szl tato, tatko 2. otec, Otče > ang. daddy

en.wikipedia.org/wiki/Gothic_language

9 éve 2015. január 10. 18:27
15 huntaadum

@Dani11: tényleg? mert más nyelvben ilyen nem volt...

.

a gót nyelv a negyedik században képtelen volt lefordítani a bibliát, mert egyszerűen nem voltak meg rá a szavai. ezért Wulfila* megújítottta a gót (német) nyelvet.

valószínűleg a gótnak nem volt arra szava, h kegy, kegyelem, kegyelet, engesztelés, megváltás, tisztesség, becsület

(nemrég hallottam h valamilyen roma nyelvre fordították a bibliát, és nekik is új szavakat kellett kitalálniuk.)

.

*el lehet dönteni mennyire sikerült neki:

weiha priest

weigan weihan fight strive wigans war

weihan sanctify

weihitha holiness

weihs holy

weihs town, village (wick)

.

fra-hinthan take captive

fraihnan ask

fraisan faifrai tempt

fraistubni temptation

fra-letan let go, release 2. forgive

fra-lets remission, forgiveness, freed man

.....faian faianda blame

.....fairan accuse

fra-weitan avenge

.....weitan wait

.....weit-wodi witness, testimony

.....wods mad, possessed

.....woths, wothis good, sweet, pleasant

fra-wilwan seize, snatch

.

aiws, aiwins eternity, time, forever

aiw ever aiw ni never

aiwaggeli evangel, gospel

aiwiski shame

.

mint ahogy az angolban a bűnbánó = vezeklő

a penance főnévből van képezve

fn. penance = bűnbánat megbánás vezeklés bűnhődés önsanyargatás

abból indul ki, h a bűnbánat, a megbánás "az ki van róva" valakire (hát hogyne):

i. penance = impose a penance on. 'vezekeltet'

do penance = vezekel

melynek eredete állítólag "majdnem, kevés"

Latin paenitentia "repentance," noun of condition from paenitentum (nominative paenitens) "penitent," present participle of paenitere "cause or feel regret," probably originally "is not enough, is unsatisfactory," from paene "nearby, almost."

.

mint ahogy az angolban az engesztelés nem létezik, csak az engesztelhetetlen

implacability = kérlelhetetlen, megbékíthetetlen

Latin implacabilis "unappeasable," from assimilated form of in- "not, opposite of" (see in- (1)) + placabilis "easily appeased" (see placate).

9 éve 2015. január 10. 16:35
14 Pierre de La Croix

@Untermensch4: Inkább a jogi szaknyelvből ("bikkfanyelvből") lassan köznevesült formáról lehet szó, mert általában azt jelenti, hogy a ha itt részben az egyidejűségre utal, másrészt a feltételes módra, míg az amennyiben arra, hogy csak akkor fog megtörténni, ha és amennyiben :) a vonatkozó tagmondat teljes egészében megvalósul (és nem csak részben: egy jogszabály vagy költségvetés esetében ez fontos: hu-hu.facebook.com/torokgaborelemez/posts/10151426973057312 )

9 éve 2015. január 10. 16:31
13 mederi

@Kormos:

Pl. az "Anyám tyúkja" első néhány sorát idézd fel..

Igazán népies, és helyén találod a nyelvtant is.. :)

Ennyit Petőfiről.

Ha egy gyerek otthonról nem ismeri az irodalmi és az elvárható köznyelvet, meg kell azt neki tanítani, mert a saját érdeke így kívánja!!!

9 éve 2015. január 10. 15:19
12 Untermensch4

@kalamajka1: "ha és amennyiben" nem lehet hogy azért van mert az "amennyiben"-t az "amennyire/amilyen mértékben" helyett használják? legalábbis akkor ha előtte van a "ha" is..?

9 éve 2015. január 10. 11:58
11 Kormos

@mederi: "Még tudták pl. mi a különbség a -ban/ -ben és a -ba/ -be között, mert megtanították az iskolákban!!" Ha azért tudták, mert az iskolában megtanították, akkor az iskolában hazudtak. Csak akkor van különbség a -ban/ -ben és a -ba/ -be között, ha a gyerek már úgy megy iskolába, hogy különbséget tesz közöttük. Addigra ugyanis már anyanyelvi szinten beszéli az anyanyelvét. Amit onnantól kezdve az iskolában tanítanak nekik, az nem "úgy van" csak a tanáruk szeretné, hogy úgy legyen. A -ban/ -ben és a -ba/ -be közötti különbséggel amúgy az a vicc, hogy az általad említett Petőfi is gyakran használt olyan nyelvváltozatot, amiben nincs -bAn. A népi magyarban évszázadok óta nincs -bAn.

9 éve 2015. január 10. 10:09
10 mederi

@Dani11:

"Szabályozó nyelvművelők" maguk a jól képzett tanárok voltak. Még palatábla volt a kisdiákok teljes "felszerelése", könyvük és füzetük sem volt..:)

9 éve 2015. január 10. 10:04
9 mederi

@Untermensch4:

Én sem mondtam mást..

(Az 1-es hozzászólásom 3. mondata kiterjesztve is igaz..:))