0:05
Főoldal | Rénhírek

A nyelvművelés érdeklődés hiányában elmarad

Mi a szerepe a 21. században a nyelvművelő társaságoknak? Van-e egyáltalán bármilyen szerepük, amikor az írott és a beszélt nyelv egyre inkább közeledik egymáshoz? Erre a kérdésre keresett és adott választ a brit Queen's English Soceity.

nyest.hu | 2012. június 6.

Bár a honlapjukon még azzal kecsegtetnek, hogy lépjünk be a társaságba, negyven éves működés után 2012. június 30-án beszünteti működését a Queen’s English Society (QES), a brit nyelvművelő társaság – adta hírül a The Guardian. Az angol nyelvet féltő és ápoló társaság – Magyarországon körülbelül az Anyanyelvápolók Szövetségének felel meg – megszűnésével az általuk kiadott nyelvművelő lap, a Quest sem jelenik meg többé.

A szokásos éves gyűlés levezető elnöke, Rhea Williams a döntés okai között említette, hogy a Twitter és az SMS korában már senki nem kíváncsi egy ilyen társaságra, egész egyszerűen nincs rá igény. Az internetes szövegmennyiséggel úgysem tudják tartani a lépést. Az érdeklődés hiányát és a társaság belső problémáit az is jól mutatja, hogy a gyűlésen mindössze huszonketten jelentek meg, és jelöltek híján nem tudtak elnököt és különböző tisztségviselőket választani.

A levezető elnök az érdektelenséget a világ megváltozásával magyarázta: „Az emberek megváltoztak, ma már más dolgok érdeklik őket, mint azelőtt. A világ drasztikusan megváltozott az elmúlt negyven esztendőben. Ma már nem csatlakoznak egy olyan társasághoz, amelyhez negyven éve boldogan csatlakoztak”.

Saját nyelve és zászlója is van
Saját nyelve és zászlója is van
(Forrás: Wikimedia Commons / GNU-FDL 1.2)

Ugyanakkor Dr. Bernard Lamb, a QES elnöke úgy nyilatkozott, hogy nem hiszi, hogy megszűnne a társaság. Szerinte a levezető elnök tévedett a bezárást illetően, de a társasági szerepvállalás iránti csekély érdeklődést maga is problémának látja.

Forrás

Queen's English Society says enuf is enough, innit?

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!