0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírás

Ez a levél vírus...

Mindenki a szívéhez kapna, ha egy olyan üzenetet dobna a vírusirtó, hogy „Ez a levél vírus”. A jó helyesírás akár életeket is menthet!

nyest.hu | 2014. július 18.

Tibor hívta föl a figyelmünket a következő nyelvi érdekességre:

Az avast! vírusirtó biggyeszti hozzá az e-mailekhez az alábbi szöveget:
„Ez a levél vírus, és rosszindulatú-kód mentes, mert az avast! Antivirus védelem aktív.”

 Az ember a vesszőig olvassa elsőre, és a szívéhez kap...

Ebből is látszik, hogy milyen fontos a helyesírás! Akár egészségügyi kockázata is lehet egy-egy rosszul írt mondatnak... Az Ez a levél vírus, ... tagmondat valóban elég egyértelműnek tűnik, egészen addig, amíg az ember tovább nem olvassa az üzenetet. Akkor aztán kiderül, hogy ez nem is egy tagmondat, hanem két mondatrész közé került a vessző az és kötőszó elé. Ilyenkor az és elé nem kell vessző, csak ha tagmondatokat kapcsol össze. Arról már írtunk, hogy vannak olyan esetek, amikor nehéz eldönteni, hogy tagmondatokról vagy állítmányi mondatrészekről van-e szó. Minden esetre a fenti mondatban ez teljesen egyértelmű: az és mondatrészeket kapcsol össze.

Para a rossz helyesírás!
Para a rossz helyesírás!
(Forrás: nyest.hu)

De nem csupán ez teszi lehetővé a fatális félreértést, a mondatból még egy kötőjel is hiányzik ahhoz, hogy kiderüljön, hogy a levél nem vírus, hanem vírusmentes. Ez tényleg nem teljesen mindegy... A vírus szó utáni kötőjel jelezhetné az olvasónak, hogy ennek a szónak még lesz folytatása: vírus- és rosszindulatúkód-mentes.

A magyar helyesírás szempontjából érdekes még az avast! Antivírus márkanév is, amely mint tulajdonnév a magyar helyesírási normával több ponton is ütközik (kisbetűvel kezdődik, felkiáltójelet tartalmaz).

És végül van itt egy, az értelmezést nem befolyásoló hiba is: a rosszindulatú-kód mentes összetétel. Mindennapi helyesírás című sorozatunk olvasói nyilván már kívülről tudják a „hat szótagos szabályt” és a mozgószabályt, amelyek szerint ennek az összetételnek az írása: rosszindulatúkód-mentes. A mondat tehát helyesen, és talán kevésbé ijesztően így nézne ki: „Ez a levél vírus- és rosszindulatúkód-mentes, mert az avast! Antivirus védelem aktív.”

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. július 18. 10:15
2 Fejes László (nyest.hu)
9 éve 2014. július 18. 09:19
1 Sultanus Constantinus

Javasolni kell nekik, hogy javítsák ki. Ma már minden szoftvernek vannak felhasználói, fejlesztői fórumai, és általában gyorsan reagálnak, javítják is a hibákat. Én is avast!-ot használok, majd megnézem, mit lehet tenni.