0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírásunk

Elhasznált fénycsőgyűjtő

János küldött nekünk egy képet, amelyen egy igencsak viseltes dobozt láthatunk; rajta a felirat: „elhasznált fénycsőgyűjtő”.

nyest.hu | 2014. március 27.

Mindennapi helyesírás című sorozatunkban nemrégiben jól belecsaptunk a lecsóba a veszélyes- és egzotikusállat-befogással. Megismerkedtünk a mozgószabállyal is. Ezek után már gyerekjáték lesz eltájékozódnunk azon a képen, amit Jánostól kaptunk...

Elhasznált fénycsőgyűjtő
Forrás: nyest.hu

A képen egy elhasznált fénycsőgyűjtő látható, ahogyan azt a felirat is közli velünk. Tényleg elég elhasználtnak látszik a képen ez a fénycsőgyűjtő doboz. A kérdés csak az, hogy nem a benne található fénycsövek-e az elhasználtak... Valószínűsítjük, hogy a feliratozó szándéka szerint azok is elhasználtak; és ezt akarta kiírni a gyűjtőládára.

Tehát itt arról van szó, nyelvtanilag közelítve a dolgot, hogy az elhasznált fénycsövek gyűjtője ez a láda ([elhasznált fénycső] + gyűjtő). A mindenki által megszeretett (és immár kívülről tudott) mozgószabály értelmében itt a jelzős szerkezetet egybe kell írni, és az utótagot kötőjellel kell az egészhez hozzákapcsolni – méghozzá a szótagszámtól függetlenül: elhasználtfénycső-gyűjtő.

Látta már ezt (vagy hasonlót) valaki helyesen kiírva?

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2015. augusztus 6. 12:00
4 kisbuddha

"Elhasznált fénycsövek gyűjtője" is tökéletes.

8 éve 2015. augusztus 6. 11:00
3 kisbuddha

@Krizsa: "Elhasznált fénycsövek" - és máris tudja az ember, hogy mire való ez a gyűjtődoboz.

10 éve 2014. március 27. 21:42
2 Krizsa

Mivel ez az "elhasználtfénycső-gyűjtő" egyetlen rápillantásra OLVASHATATLAN, semmilyen szabály nem segít rajta. Aki ilyen szabályokat talál ki, az nem tanult meg felnőtt módra olvasni. Ne tessék annyit dirigálni: minden összetételt ésszerűen kell megoldani. Ha a szó ennyire hosszú, akkor alkalmatlan, és a szabályok mennek a gyűjtőbe.

10 éve 2014. március 27. 10:38
1 balka

Mindenhol ezek a nyelvművelők már megint!