0:05
Főoldal | Rénhírek
Év eleji önfényezés

A tíz legnépszerűbb cikkünk 2013-ban

Régen minden jobb volt! Még a nyest is. Ezeket a cikkeinket olvasták 2013-ban a legtöbben: íme a top tízes lista.

nyest.hu | 2014. január 7.

Így az új év elején szokás értékelni és lezárni az elmúlt esztendőt – természetesen burkolt önfényezési célzattal. Ezt most mi is megtesszük: a nyest 2013-ban is sok cikket közölt, ezek között sok jó volt, sőt volt köztük tíz legnépszerűbb is! Most tehát azoknak a cikkeknek a top tízes listáját adjuk közre, amelyre a legtöbben kattintottak az olvasók – a Google Analytics adatai szerint.

Persze tudjuk, hogy a népszerűség nem mond túl sokat az adott cikk minőségéről. És az önfényezés ezen a ponton dugába is dől. A kattintások mennyisége sokkal inkább szól az olvasókról (pontosabban: a kattintókról), az ő érdeklődésükről, elvárásaikról, kattintási szokásairól. Egy kellőképpen titokzatos vagy bombasztikus cím (például: Tragédia: fiatalon halt ki a világ legnehezebb nyelve) megpecsételheti az egész cikk sorsát – már ami az oldalmegtekintésekben mért népszerűséget illeti. Lássuk tehát a tíz legnépszerűbb nyestes anyagot 2013-ból!

1. Elhunyt Bud Spencer? (Like-ok: 2859)

A tragikus, szomorú hírek, elsősorban a halálhírek nagyon népszerűek. Nemcsak 2013-ban, mindig azok. A 83 éves Bud Spencer haláláról szóló álhír vitte el 2013-ban a kattintási pálmát a nyesten. Az álhalálhírt leleplező hírünket a Facebookon 2859-en ajánlották.

2. Ilyen lesz Európa 2035-ben? (Like-ok: 717)

Orosz és amerikai szakértők megrajzolták Európa új térképét. Ez olvasóinknak igencsak tetszett, talán mert az új térkép szerint Magyarország területe növekedni fog 2035-re. Ezt a cikkünket 717-en ajánlották a Facebookon.

3. Mi változik az új helyesírási szabályzatban? (Like-ok: 3677)

A halál mellett a másik legnépszerűbb téma nálunk a helyesírás. Úgy tűnik, tömegeket érdekel, és tömegeknek okoz gondot. Nagy érdeklődés övezi a tervezett új helyesírási szabályzatot is; rendszeresen kapunk ez irányú kérdéseket. Nem csoda, hogy az új szabályzat tervezetéről szóló cikkünk benne van a top háromban. És a legnépszerűbb tíz cikkünk közül ezt ajánlották a legtöbben a Facebookon, 3677-en!

4. Nincs többé nyelvtanulás? (Like-ok: 1210)

2013 decembere a nyelvtanárokat érintő új jogszabályok értelmezésével is telt a nyesten. Ezzel kapcsolatos cikkeinket rengetegen olvasták és osztották meg; szerkesztőségünkbe tucatnyi levél is érkezett. A negyedik legtöbbek által olvasott cikkünk a hozzánk beérkezett levelekből ad válogatást. Ezt 1210-en ajánlották a Facebookon.

5. A kultúra nyomása (Like-ok: 131)

A Rénhírek anyagai is hasítottak idén. Az ötödik legnépszerűbb cikkünk egy észtországi nyomdamúzeumról szól... Ennek a cikknek az alján 131-en nyomnták meg az „Ajánlom” gombot.

6. Kik azok a serpák? (Like-ok: 456)

Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók májusi tragédiája után néztünk utána annak, hogy kik is azok a serpák, és mi érdemes tudni róluk. Összeállításunkat 456-an Like-olták.

7. Az agy a klinikai halál után is aktív (Like-ok: 164)

A halál érdekes, vonzza a kattintásokat. Úgy tűnik, még akkor is, ha tudományos kísérletről van szó. Cikkünkben egy olyan kísérletet mutattunk be, amelynek során egereket öltek meg, hogy a haláluk beállta utáni percekben vizsgálják agytevékenységüket. Úgy látszik, ez elég morbid ahhoz, hogy érdekes legyen... 164-en ajánlották ezt a cikkünket.

8. A nagy lengyel kamu (Like-ok: 100)

Szó se róla, a sajtóban jelennek meg tudományos szempontból értelmezhetetlen kijelentések a nyelvekkel kapcsolatban. Így járt 2013-ban a lengyel nyelv is. Még szerencse, hogy a nyest árgus szemmel figyelte az eseményeket, és hiánypótló cikket közölt a témában. Ez 100 facebookos Like-ra volt elég.

9. Népszerű és kevésbé közismert jóslatok a pápáról (Like-ok: 64)

Egy szavazáson Ferenc pápa lett a 2013-as év embere. Világi karrierje igen gyorsan tört a csúcsra, ugyanis 2013 első felében választották csak meg. A pápaválasztás kapcsán írtunk a pápákról szóló jóslatokról. Örülünk, hogy ez a cikkünk is ott lehet a tíz legnépszerűbb között!

10. Mi Kanada fővárosa? (Like-ok: 174)

A halálon és a helyesíráson kívül mindig népszerűek nálunk a műveltségi tesztek, illetve azok a cikkek, amelyek arról szólnak, hogy valaki valamit bizonyíthatóan nem tud. Az olvasók kattintásai szerint a 10. legnépszerűbb anyagunk tavaly a harvardi diákok műveltségi hiányosságairól szóló hír volt.

A tíz legnépszerűbb cikkünk 2013-ban
Forrás: Wikimedia Commons / Bohuš Číčel / GNU-FDL 1.2

2014-re hasonlóan sokféle és igényes szórakozást ígérhetünk itt, a nyesten. Boldog kattintásokat kívánunk minden kedves olvasónknak az új esztendőben is!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. január 7. 22:32
1 Sultanus Constantinus

Én kíváncsi lettem volna a 10 legkevésbé népszerűbbre is, ami azért sem lenne rossz ötlet, mert így kapnának még egy esélyt azok a cikkek is. :)