0:05
Főoldal | Rénhírek

A kancellárhoz fordultak az újságírók

Mindenütt vannak és mindig lesznek is olyan hivatalos személyek és vállalatok, akik és amelyek megpróbálnak gátat vetni a nyilvánosságnak és az újságírók távoltartására törekszenek – vélte egy kínai szakértő a Global Times című angol nyelvű napilap keddi számában, német tudósítók Angela Merkelhez intézett minapi levele kapcsán.

MTI | 2012. augusztus 29.

A cikk beszámol a 26 újságíró német kancellárhoz intézett leveléről, amelyben azt kérték, hogy pekingi látogatása idején vesse fel: munkájuk során gyakran ütköznek akadályokba, szabadságukat korlátozzák. Az aláírók kitérnek arra, hogy egyes kínai tisztviselők szándékosan akadályozzák a külföldi újságírók munkáját, fenyegetik őket azzal, hogy nem hosszabbítják meg a vízumukat, megfélemlítik kínai asszisztenseiket és arra ösztönzik partnereiket, hogy utasítsák vissza interjúkérelmüket. A német újságírók ugyanolyan elbánást szeretnének kapni Kínában, mint amilyenben a kínaiak részesülnek Németországban – fogalmaztak a kancellárnak írt levélben.
 

Kínai és külföldi újságírók egyaránt nehéz helyzetben vannak, amikor érzékeny kérdésekről olyan fontos információkhoz szeretnének jutni, amelyek sértik egyes helyi hivatalos emberek érdekeit – nyilatkozta Jü Kuo-ming (Yu Guoming), a Népi Egyetem újságíró iskolájának professzora.

Az Oriental Outlook magazin oknyomozó riportere, Csou Fan-caj (Zhou Fancai) ehhez hozzátette: nem ritka az sem, amikor kínai újságírókat vernek meg vagy veretnek meg azok, akik a média nyilvánosságától személyes érdekeiket érzik veszélyeztetve. Szerinte a külföldi újságírókkal gyakran engedékenyebbek mert tartanak az esetleges diplomáciai bonyodalmaktól.

A Global Times megkereste Peter Fordot is, a külföldi tudósítók klubjának vezetőjét, aki megjegyezte ugyan, hogy a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest sokat nőtt a külföldi tudósítók szabadsága, de hozzátette, hogy egyes területektől továbbra is távol tartják őket.

A kínai külügyminisztérium a dpa német hírügynökség által közölt keddi állásfoglalásban úgy fogalmazott, hogy megvédi a Kínában dolgozó külföldi újságírókat, akiknek ugyanakkor a fogadó országban be kell tartaniuk a helyi törvényeket.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!