0:05
Főoldal | Rénhírek

Az ellene folyó eljárás elhúzódása miatt fordult bírósághoz

Panaszt tett az Emberi Jogok Európai Bíróságánál az osztrák közszolgálati televízió egy riportere az ellene indított ügyészségi eljárás elhúzódása miatt – számoltak be róla a csütörtöki osztrák lapok.

MTI | 2012. április 19.

Eduard Moschitz, az ORF szerkesztő-riportere ellen két évvel ezelőtt indult eljárás a bécsújhelyi ügyészségen bizonyíték manipulálásának gyanújával. Az eljárás azóta is nyomozati szakaszban van. Az újságíró ügyvédei a strasbourgi székhelyű testülethez benyújtott beadványukban úgy érveltek, hogy az elhúzódó eljárás sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot.
Hézag a jogvédelemben, és „elviselhetetlen kiszolgáltatottságot” jelent, hogy a vádlottnak nincs eszköze az ügyészségre nyomást gyakorolni abban a tekintetben, hogy milyen sokáig tart egy helyzet kivizsgálása –jelentette ki az újságíró egyik ügyvédje, Maria Windhager, a Die Presse című lap beszámolója szerint.

Moschitzot az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache jelentette fel 2010-ben. A riporter neonáci fiatalokról forgatott riportot, és az ORF kamerái a populista, idegenellenes FPÖ egy bécsújhelyi kampányrendezvényére is elkísérték a szereplőket. Strache ezután provokációval vádolta a riportert és feljelentést tett az újságíró ellen náci eszmék terjesztését tiltó törvény megsértése, illetve arra való felbujtás címén. Állítása szerint hallotta, ahogy Moschitz neonáci jelszavak bekiabálására buzdította a fiatalokat. Miután az ügyészség által elkobzott felvételek nem támasztották alá Strache állítását, a bíróság felmentette Moschitzot. A politikus ezután tett feljelentést a filmfelvételek manipulálásának gyanújával, Moschitz ellenben rágalmazás gyanújával indított pert Strache ellen.

A nagy figyelmet kiváltó üggyel kapcsolatos – már lezárult – első perben a bíróság kimondta azt is, hogy a szerkesztőségi titok sérthetetlensége miatt a televízió nem kötelezhető az adásba nem került, vágatlan felvételeinek átadására.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!