0:05
Főoldal | Rénhírek
Szlovén austricum? Osztrák slovenicum?

Több nép, mint kolbász

Földrajzi eredetvédettséget kért Szlovénia az Európai Bizottságtól a „krajnai kolbászra”, az elnevezés német változatát azonban Ausztria is a sajátjának érzi és nem akar lemondani róla.

MTI | 2012. április 22.

A szlovén érvelés szerint a fokhagymával és feketeborssal ízesített, disznóhúsból készült kranjska klobasa nevű sült kolbász az egykor az Osztrák-Magyar Monarchiához, ma Szlovéniához tartozó Krajna régióból származik, és a szlovén kulturális örökséghez tartozik. Az Ausztriában Krainerwurst néven ismert finomság azonban Ausztria déli-keleti felében is rendkívül elterjedt. Különösen igaz ez a sajtos változatra, a Käsekrainerre, amely szinte minden bécsi kolbászos stand kínálatában megtalálható.

Käsekrainer
Käsekrainer
(Forrás: Wikimedia Commons / Kobako / CC BY-SA 2.5)

Az osztrák álláspont szerint a Krainer ugyanúgy részét képezi az osztrák kulináris hagyományoknak, emellett a kereskedők és árusok gazdasági érdekeit is sértené, ha le kellene mondaniuk a név használatáról. „A kolbászárusok Bécs egyik turisztikai ismertetőjegyét jelentik, és a kínálatukból a Käsekrainer nem hiányozhat” – hangoztatja a bécsi gazdasági kamara. Bécs ugyanúgy elképzelhetetlen Käsekrainer nélkül, mint bécsi szelet nélkül – állítják. A vitában Nikolaus Berlakovich környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszter is megszólalt. „Nem hagyjuk, hogy bárki is elvegye tőlünk a Krainert” – jelentette ki.

A minisztérium és a kamara az osztrák védjegy-hivatallal közösen ellenvetéssel akar élni az Európai Bizottságnál a szlovén igények ellen. Ehhez fél év áll a rendelkezésükre. Ha a két ország nem tud megegyezni egymással, akkor a bizottságnak kell döntenie.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. április 24. 13:17
2 scasc

"Bécs ugyanúgy elképzelhetetlen Käsekrainer nélkül, mint bécsi szelet nélkül – állítják."

És állítom én is!

11 éve 2012. április 23. 07:54
1 Pesta

Tokaj után egy újabb probléma. Hány ilyen vicces történet lesz még? Talán meg kéne fogalmazni a trianoni gazdaságtan alapelveit.