0:05
Főoldal | Rénhírek

A gleccser, amitől berúgsz,
mielőtt elérne az óceánig

A gleccserek visszahúzódása világméretű jelenség; a gleccserkutatás azonban távolról sem olcsó mulatság. Egyes kanadai gleccserkutatókban így az az ötlet merült fel, hogy a gleccserekből származó mintákban levő vizet a kutatás finanszírozása érdekében sörként értékesítik. A tudósok egyúttal abban reménykednek, hogy az akcióval a szélesebb sörivó nagyközönség figyelmét is sikerül felhívni a gleccserek eltűnésének problémájára.

Horváth Krisztián | 2015. szeptember 15.

Brian Menounos, a University of Northern British Columbia gleccserkutatója és társainak kutatásai szerint a nyugat-kanadai gleccserek hossza évente 60-70 centivel csökken. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy 2005-höz képest a század végére a gleccserek kb. 70%-kal húzódnak vissza. A gleccserek fokozatos visszahúzódása pedig természetesen nem csupán a gazdaság, hanem a bioszféra egészére is kihat majd. A további kutatások finanszírozása, a lehullott hómennyiség és a gleccserjég vastagsága közti arány vizsgálata azonban távolról sem olcsó dolog.

Menounos a Brit Columbia területén levő Cariboo Mountains egyik gleccserének, a Zillmer-gleccsernek vizsgálata során azon elmélkedett, vajon hogyan is lehetne még több pénzt szerezni a kutatások finanszírozására.

A Cariboo Mountains hegycsúcsai
A Cariboo Mountains hegycsúcsai
(Forrás: Wikimedia Commons / Rufus Hawthorne / CC BY-SA 3.0)

Sör, gleccser, marketing

A gleccserben az évek után egymásra rakódott jégrétegek a fák évgyűrűihez hasonlatosan mesélnek a gleccserek (és így a bolygó) életéről. Innen jött az ötlet, hogy egy próbafúrással kellő mélységre hatolva a kutatók eljuthatnak az 1962-es évig, amikor is a kanadai Kokanee nevű sör megjelent Brit Columbia piacán. A sör egyik eredeti szlogenje (Kokanee – glacier beer, azaz Kokanee – gleccsersör) is a gleccserekhez kötődött, utalván arra, hogy a sör készítése során felhasznált víz a Sziklás-hegység (úgymond gleccsertiszta) hegyi patakjaiból származik.

Kokanee, a gleccsersör
Kokanee, a gleccsersör
(Forrás: Wikimedia Commons / Jubilo / CC BY-SA 3.0)

Noha Menounos kutatásainak legnagyobb részét a Columbia Basin Trustnevű szervezet állja, a Kokanee is beszállt a projekt finanszírozásába: 10 ezer kanadai dollárért összesen öt liter, a Zillmer-gleccser 1962-es rétegéből származó vizet kap. A rendelkezésre álló  gleccservíz felhasználásával pedig – az eredeti, 1962-es dizájn felidézésével – a Kokanee egy új sört kíván piacra dobni limitált szériában Deja Brew néven. Vélhetőleg a gleccserből nyert öt liter víz csupán jelképes adalékként szolgál a gyártás során; ellenkező esetben a limitált széria igen limitált széria lenne...

Kokanee, Deja Brew és a Cár-bomba

A gleccserkutatás és a sörfőzés e látványos marketingfogása azonban további érdekességeket is rejt. A kokanee szó a jelenleg a Brit Columbia déli és Washington állam északi részén beszélt okanagan nyelvből került be a kanadai angolba. Eredetileg a vörös lazacok azon kisebb termetű fajtáját jelölték e szóval az őslakosok, mely soha nem jut el az óceánig: egész életét a hegyek közti tavakban és folyókban éli. Az eredti okanagan szó később tulajdonnévként szép karriert futott be: nem csupán egy sör márkanevévé vált, de számos földrajzi névben is felbukkan szerte Kanadában.

A vörös lazac egy fajtája, a kokanee soha nem jut el az óceánig
A vörös lazac egy fajtája, a kokanee soha nem jut el az óceánig
(Forrás: Wikimedia Commons / Dave Menke)

A Kokanee a Zillmer-gleccser jegének 1962-es rétegéből származó vizével főzött söre, a Deja Brew is ötletes nyelvi lelemény. A név megalkotása során a bizonyára sokak által ismert és átélt déja vu [dezsavü] kifejezés szolgált mintául. Míg az eredeti francia kifejezéssel arra a jelenségre utalunk, ha valaki úgy érzi, egy éppen zajló eseményt korábban már látott, azt korábban már átélte (déja ’már’ és vu ’látott’; a voir ’látni’ igéből), az ennek mintájára megalkotott Deja Brew terméknév nem kevésbé kifejező (ahol deja természetesen a francia déja szó, a brew pedig az angol ’főzet; (sört) főzni’ szó). E kifejezéssel utalhatunk egyúttal arra – a bizonyára szintén többek által ismert – jelenségre, amikor az előző napi túlzott italozást követően a másnap során (néha csupán külső segítséggel) apránként kezdenek visszatérni a részeg este olykor igen zavarba ejtő és szégyenletes emlékei.

Vannak azonban olyan kutatók is, akik némi kétkedéssel fogadják az 1962-es minták felhasználásával készült Deja Brew sört. E szkeptikusok arra hivatkoznak, hogy az 1962-es év volt a hidegháború azon időszaka, amikor a kísérleti atomrobbantások következtében a létező legtöbb radioaktív szennyezés került a légkörbe, majd onnan a gleccserek jegébe. E kutatók nem mulasztják el megemlíteni, hogy minden idők legnagyobb atomfegyverét, a Cár-bombát a Szovjetunió történetesen 1961. október 30-án robbantotta fel Novaja Zemlja felett – e kutatók szerint nem kétséges, hogy az 50 Mt erejű bomba felrobbantásával a légkörbe került radioaktív szennyeződés kimutatható a világ gleccsereiben a következő évben lerakódott jégben – és így a Kokanee Deja Brew nevű sörében – is. Akik így vélekednek, nyilván nincsenek azok között, akik a limitált szériában megjelenő sört majd elkapkodják mások elől.

A Cár-bomba kiállított modellje
A Cár-bomba kiállított modellje
(Forrás: Wikimedia Commons / Croquant & Hex / GNU-FDL 1.2)

Források

Kokanee teems with scientist for glacier research, and a special beer

Kokanee Beer joins up with science for glacier research and new beer

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!