0:05
Főoldal | Rénhírek
Európai Parlament

Háborognak az ausztriai kisebbségek

Ausztria célja, hogy beolvassza a nemzeti kisebbségeket – figyelmeztették az Európai Parlamentet az ország kisebbségi képviselői.

nyest.hu | 2012. február 20.

Az ausztriai magyar, szlovén és horvát kisebbség képviselői a múlt héten az Európai parlament kisebbségi bizottsága előtt tiltakoztak az osztrák etnikai kisebbségekre vonatkozó törvényekben tervezett változtatások ellen. Az Európai Nyelvek Egyenlőségi Hálózata (European Language Equality Network, ELEN), mely a csoport összehívását kezdeményezte, felszólította az osztrák kormányt, hogy vegye figyelembe a Osztrák Etnikai Csoportok Központjának ajánlásait. Az ajánlások között többek között szerepel, hogy a megjelölt kétnyelvű településeken a kisebbségi nyelvek kapjanak a hivatalos nyelvvel megegyező státuszt, a kétnyelvű táblák használatát a kevert nyelvű területeken, illetve a kétnyelvű óvodai oktatáshoz való jogot.

Lojze Peterle néppárti képviselő kielmelte, hogy az osztrák államszerződés nem beszél sem a civil társadalomról, sem a nemzeti kisebbségekről. Ivo Vajgl liberális képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a karintiai helységnévtáblák ügye azt mutatta, hogy az osztrákok nem viszonyulnak pozitívan az őshonos nemzeti kisebbségekhez, és céljuk ezek asszimilálása – ami viszont nyilvánvalóan ellentétes az európai normákkal.

Tabajdi Csaba, az Európai Parlament kisebbségügyi munkacsoportjának elnöke is kifejezte aggodalmait. Mint elmondta, nem akart konfliktust az osztrák kollégákkal, de az ügynek kiemelt figyelmet kell szentelni. Hozzátette, hogy az idei évben ismét tényfeltáró bizottságot küldenek Karintiába. Ugyanakkor azt is javasolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot az osztrák kormánnyal.

Forrás

Osnutek avstrijskega manjšinskega zakona nasprotuje načelom evropske manjšinske zaščite

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!