0:05
Főoldal | Rénhírek
Mi az?

Négy betű és Y-nal kezdődik

Cikkünkből kiderül, mi lehet az, ami négy betű és Y-nal kezdődik. Arra is kitérünk, mi köze mindennek Horatiushoz és Jézus Krisztushoz.

nyest.hu | 2013. október 31.

A szelfikről szóló cikkünk után többen reagáltak úgy, hogy még életükben nem hallották ezt a szót. Ezek után csodálkozunk, hogy senki nem kérdezte meg, mire vonatkozott a 444 korszakos jelentőségű cikkében a következő:

„...egy dolog számít csak, az pedig négy betű és Y-nal kezdődik!!!”

Ideje, hogy olvasóink kicsit most már felvegyék a pörgést, hiszen: YOLO!

A filológus hajlamú olvasók nyilván rákattintottak a 444-re vezető linkre, és ott azért találhattak némi támpontot a négybetűs, Y-nal kezdődő szó megtalálásához. A cikk címében ugyanis szerepelt egy négybetűs, Y-nal kezdődő szó: Yolo főtörzs, tisztelegj! A szabolcsi rendőrség készítette az év magyar filmjét.

Négy betű és Y-nal kezdődik
Forrás: keepcalm-o-matic.co.uk

A szemfülesek talán arra is rájöttek, hogy Yolo főtörzs nem a szabolcsi rendőrség állományába tartozik. De akkor ki vagy mi lehet? – Egyszer élünk, most megmondjuk! A YOLO egy angol szólás-mondás rövidítése: You only live once (’csak egyszer élsz’), magyarul: egyszer élünk! Az internet tele van a YOLO eszméjét hirdető képekkel; ezek nagyjából azt akarják kifejezni, amit a mondás mögött meghúzódó filozófia: Ne késlekedjél, ne várj, ne tanakodj, élvezd ki az életet. YOLO!

Négy betű és Y-nal kezdődik
Forrás: rapgenius.com

Egyes filológiai kutatások szerint  a rövidítés mémként való elterjedése a Drake nevű rapper The Motto című 2011-es slágeréhez köthető. Az azonban világos, hogy a gondolat már jóval Drake előtt megszületett. Sokan érvelnek amellett, hogy a YOLO már időszámításunk kezdete előtt megjelent Quintus Horatius Flaccus életművében a carpe diem (’ragadd meg a napot, YOLO’) felszólításának formájában. A magyar költészetben is voltak a YOLO-nak nagy követői, elsősorban Berzsenyi Dániel, aki a következőt írta Horác című versében:

Használd a napokat, s ami jelen vagyon,
Forró szívvel öleld, s a szerelem szelíd
Érzésit ki ne zárd, míg fiatal korod
     Boldog csillaga tündököl.

Holnappal ne törődj, messze ne álmodozz,
Légy víg, légy te okos, míg lehet, élj s örülj.
Míg szólunk, az idő hirtelen elrepül,
     Mint a nyíl s zuhogó patak.

Vannak persze, akik alapvetően hamisnak vélik a YOLO eszmerendszerét, és azt nemcsak szavaikkal, de tetteikkel is igyekeznek cáfolni.

Négy betű és Y-nal kezdődik
Forrás: zerobs.net

Bár egyes források szerint az örök élet és a földi YOLO-filozófia Jézus szerint is összeegyeztethető: Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja.” (Máté 6,34.)

 A YOLO tagadói azonban inkább a YOLT vagy a YOLF jelszavát hirdetik. Annak kitalálását, hogy ezek mit jelentenek, olvasóinkra bízzuk. A megfejtéseket kommentbe várjuk, a helyes megfejtők között nyestes szelfiket sorsolunk ki!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. október 31. 22:05
2 El Vaquero

IMHO erre csak azt lehet írni, hogy OMFG.

10 éve 2013. október 31. 14:53
1 zincsi

You only live twice, illetve you only live forever. Nyestes együttfit hol lehet nyerni?