0:05
Főoldal | Rénhírek
Tűkön ülő nemzet

Mikor lép életbe az új helyesírás?

A kiszivárgott információk szerint változni fog a magyar helyesírás – az azonban nem világos, mennyire lesz észszerű, sem az, hogy mikor is lép életbe.

Fejes László | 2014. május 13.

Judit nevű olvasónk az új helyesírási szabályzat életbe lépésének időpontjáról érdeklődik:

Azt szeretném megkérdezni, érvénybe léptek-e már az új helyesírási szabályok, ha igen, mikor, és ha nem, mikor lépnek életbe. Hogyan kell most helyesen írni pl. a -szerű utótagos szavakat?

Mindenekelőtt sietünk leszögezni, hogy továbbra is az 1984-es 11. kiadás van érvényben. Azóta a szabályzatban csak jelentéktelen módosításokat hajtottak végre, a rendszerváltással megváltozott nyevlszokás alapján módosították a példaanyagot: így aztán a 149. pontban például nem Tisztelt Osztályvezető Kartárs!, hanem Tisztelt Osztályvezető Kolléga! a példa.

Pedig a magyarok már tűkön ülnek (képünk illusztráció!)
Pedig a magyarok már tűkön ülnek (képünk illusztráció!)
(Forrás: Wikimedia Commons / Herbert Ponting)

A helyesírási szabályzat új, 12. kiadásának megjelenése már régóta napirenden van. A nyest 2009-ben írt róla először, de ekkor már közel egy éves volt az ügy (a nyest 2009 nyarán indult). Ekkor viszont külön cikk is foglalkozott azzal, mi a probléma az új szabályzattal: ahelyett, hogy alaposan átdolgoznák, következetesebbé, egyszerűbbé és könnyebben követhetővé tennék a szabályzatot, csak egyes részletszabályokat változtatgatnak. Márpedig ha megjelenik egy új szabályzat, akkor megint évtizedekig nem várható egy valódi reformszabályzat megjelenése. Valószínűleg a széles körű tiltakozásnak is része volt abban, hogy a téma egy időre lekerült a napirendről.

2013 tavaszán aztán éppen a nyest szerzett meg bizalmas információkat arról, hogy a helyesírási szabályzat módosításai akkor már egy éve lezárultak. Egy cikkben összefoglaltuk azt, hogy milyen szabályok változása várható, egy másikban azt, hogy előre láthatólag milyen új szabályok jelennek meg majd. (Érdekes módon míg az első cikk adatai – forrásmegjelöléssel vagy anélkül – végigszáguldottak a magyar sajtón, addig a második cikkben szereplő értesülésekkel gyakorlatilag senki nem foglalkozott.)

Arra azonban, hogy az új szabályzat a közeljövőben megjelenhet, csak abból következtethettünk, hogy a Magyar Nyelvi Bizottság már jó ideje nem módosítgatott a tervezeten. Arról, hogy az új szabályzat mikor jelenik meg, mi sem állítottunk semmit, és tudtunkkal más sajtótermékek sem tudtak meg semmit. A Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Bizottsága nem hajlandó nyilatkozni sem a várható változásokról, sem az új szabályzat megjelenésének idejéről.

Ennek ellenére olvasói reakciókból úgy tűnik, sokan hiszik úgy, hogy a helyesírási szabályzat már változott. Olvasónk soraiból is az az aggodalom olvasható ki, hogy esetleg lemaradt a változásokról. Ettől azonban nem kell félni. Egy új szabályzatot nem lehet csak úgy bevezetni. A változást meg kell előznie az új helyesírás-ellenőrző programok elkészítésének, a pedagógusok átképzésének. Az illetékeseknek dönteniük kell, meddig fogadják el a régi helyesírást az oktatásban, különösen az érettségin: nyilvánvaló, hogy igazságtalan lenne az új szabályok betartását számon kérni azután, hogy a diák több mint egy évtizedig még a régit tanulta. Valószínűleg szükség lesz egy időszakra, amíg helyesnek fogadják el a régi és az új helyesírás szerinti alakokat is – még pedig ugyanabban a szövegben vegyesen is. Ráadásul az új szabályokkal való szembesülés – akár megalapozottak lesznek a változások, akár nem – hatalmas felháborodást fog kiváltani. Nem lehet majd nem észrevenni.

Olvasónknak a -szerű elemet tartalmazó szavakra vonatkozó kérdésére válaszolva: a jelenlegi szabályzat ezt nem összetételi utótagnak, hanem toldaléknak tekinti, tehát pillanatnyilag az ésszerű, mésszerű stb. a helyes írásmód. Kivétel azonban itt is akad: ha a toldalék ssz-re végződő szóhoz kapcsolódik, akkor úgy kell írni, mintha összetételi utótag lenne: dzsessz-szerű. Hasonló szabály vonatkozik a -féle toldalékra: ezt is egybeírjuk a tővel, kivéve, ha az ff-re végződik: puff-féle. Minderről a szabályzat 94. pontja rendelkezik.

Hamarosan a könyvesboltokban?
Hamarosan a könyvesboltokban?

Mi arra sem vennénk mérget, hogy ez változni fog. A 2008-ban és a 2013-ban nyilvánosságra került változtatástervezetek egészen különböző változásokat tartalmaznak. A 2008-as tervezetben szereplő változtatástervek nagy részét 2012-ig visszavonták, és olyan szabályok változtatását tervezték, melyeket a 2008-as tervezetben még nem bolygattak. Minél tovább folyik ez a játszadozás, annál jobb – de a legjobb az, ha ezek sosem lépnek érvénybe. Várjuk ki türelemmel, míg a Magyar Nyelvi Bizottság tagjai hajlandóak lesznek nekiállni a komoly munkának, és valóban korszerű, világos helyesírási szabályzatot kidolgozni.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. május 13. 09:20
1 El Vaquero

Jaaa, akkor jó. Nem hittem persze, hogy már életbelépett, de mivel a nyest annyit cikkezett róla, így arra következtettem, hogy a megjelenése hamarosan várható. Ebből a cikkből viszont kiderül, hogy nagy valószínűséggel a nagyon távoli jövő a megjelenés, és addig még a kiszivárgott tervezet bőven megváltozhat. Logikus is, ezért nem írják a neten sehol a megjelenés időpontját.