0:05
Főoldal | Rénhírek

Miért sírt Dustin Hoffman?

Gondolkodott már azon, mi lenne, ha az ellenkező nemhez tartozna? Mennyiben lenne más, miben különbözne jelenlegi önmagától?

nyest.hu | 2013. július 10.

Dustin Hoffman az Amerikai Filmintézetnek (American Film Institute) adott interjújában a Tootsie (magyarul Aranyoskám) című filmben játszott szerepéről vallott. Az interjú során Hoffman elsírta magát. De vajon mitől hatódott meg?

Dustin Hoffman nőként és férfiként a film dvd-borítóján
Dustin Hoffman nőként és férfiként a film dvd-borítóján

A filmben Hoffman egy munkanélküli színészt alkot, aki annak érdekében, hogy szerephez jusson, nőnek öltözik. Egy sorozatban nőként alakít nőt, a filmbeli színész magánéletében is kénytelen eljátszani, hogy nő. Mint az alábbi részletben a színész elmeséli, hogy  Murray Schisgal forgatókönyvíró azzal az alapötlettel kezdte: mennyiben lenne más, ha nőnek született volna? Nem arról a szexista kérdésről van azonban szó, hogy milyen érzés a másik nemhez tartozónak lenni, hanem hogy mennyiben lenne más ember, ha nőként jön a világra.

A film forgatását hosszas előkészületek előzték meg, legalább két évig dolgoztak a forgatókönyvön azelőtt, hogy egyáltalán a rendező meg lett volna. Ennek során Hoffman elment a Columbia stúdiójába, és azt kérte, tartsanak sminkpróbákat. Úgy vélte, csak akkor vállalhatja el a szerepet, ha valóban képes úgy kinézni, mint egy nő – ha nőnek maszkírozva végigsétál New York utcáin, és nem fordulnak meg utána, hogy ki ez a csodabogár, akkor érzi, hogy képes eljátszani a szerepet.

Eljött a pillanat, amikor elkészült a smink, és Hoffman meglátta magát a képernyőn – megdöbbent, hogy mennyire nem vonzó nőt csináltak belőle. Jó, most már nőt csináltatok belőlem, de csináljatok belőlem egy gyönyörű nőt – kérte. Ám a sminkesek azt válaszolták, hogy ez a legtöbb, amit ki lehet hozni belőle. Ez megdöbbentő élmény volt számára, hazament és sírt, és azt mondta a feleségének: meg kell csinálnom ezt a filmet. A felesége megkérdezte: miért?

Hoffman azt válaszolta: azért, mert azt hiszem, hogy én érdekes nő vagyok – de ha ránézek magamra a képernyőn, tudom, hogy ha egy buliban találkoznék magammal, sosem beszélnék ezzel a szereplővel, mert külsőleg nem teljesíti az elvárásaimat. A férfiak úgy nőnek fel, hogy megtanulják, milyen külsődleges elvárásoknak kell egy nőnek megfelelnie, hogy randira hívják. Túl sok olyan érdekes nő van, akikkel nem volt szerencsém megismerkedni, mivel agymosáson mentem keresztül. Az a film sosem volt számomra vígjáték – fejezi be vallomását Hoffman.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!