0:05
Főoldal | Rénhírek

A facebookos ismerősök optimális száma

Ha egyszer több száz millió ember használja a Facebookot, akkor az biztos azért van, mert boldoggá teszi őket – gondolhatnánk. Ám a felmérések inkább azt mutatják, hogy a Facebook kifejezetten boldogtalanná tesz. Miért van ez, és hogyan kerülhetjük el a közösségi oldalak negatív hatását?

nyest.hu | 2012. március 5.

Különös kísérlet eredményét mutatta be a Society for Personality and Social Psychology (Személyiség- és a Szociálpszichológiai Társaság). A kutatók 18 és 65 év közötti Facebook-használókat kértek fel arra, hogy olvassák el néhány facebookos ismerősük státuszüzenetét (állapotát), majd egy skálán értékeljék saját életüket. A vizsgálat azt mutatta, hogy sokkal kevésbé elégedettek az életükkel, mint azok, akik az értékelés előtt nem olvastak státuszüzeneteket.

A kutatók arra is felfigyeltek, hogy azok, akiknek több, mint 354 Facebook-ismerősük volt, sokkal kevésbé tartották magukat boldognak, mint akiknek kevesebb. Ráadásul minél nagyobb volt az ismerősök száma, annál boldogtalanabbnak tűntek a kísérleti alanyok. Mi magyarázhatja ezt a furcsa jelenséget?

Töltse ezzel az idejét, akinek kilenc élete van!
Töltse ezzel az idejét, akinek kilenc élete van!
(Forrás: Wikimedia Commons / olga.palma / CC BY 2.0)

Dilney Goncalves, egy madridi főiskola tanára, a kísérlet vezetője szerint saját életünket általában annak fényében értékeljük, hogy másokhoz képest mit értünk el. A Facebookon mások életéből csak keveset látunk: azt, amit ők megmutatnak nekünk. Ez a kép azonban távol áll a valóságtól, annál sokkal pozitívabb. Minél több barátunk van, annál valószínűbb, hogy sok időt töltünk a Facebookon, és olvassuk mások üzeneteit az egzotikus nyaralásokról, új barátnőkről, állásajánlatokról.

Hogyan őrizzük meg boldogságunkat a Facebookon?

Goncalves azt tanácsolja, hogy rejtsük el a „termékeny hetvenkedők” üzeneteit. (Aki naponta kettőnél többször frissíti az állapotát, lehet, hogy sebezhető narcisztikus személyiség: folyamatosan pozitív visszajelzéseket vár a környezetétől.) Az új beállításoknál már megtehetjük, hogy egy-egy ismerősnek elolvassuk-e minden üzenetét, csak néhányat közülük, vagy csak Facebook által – rejtélyes okokból – legfontosabbnak ítélteket.

Vaguebooking: szándékosan homályos állapotüzenet, mely arra készteti az ismerősöket, hogy kérdezzenek. Lehet segélykiáltás is.
Vaguebooking: szándékosan homályos állapotüzenet, mely arra készteti az ismerősöket, hogy kérdezzenek. Lehet segélykiáltás is.
(Forrás: Facebook, Urban Dictionary)

Egy másik lehetőség, hogy távoli ismerőseinket egyszerűen nem követjük, és csak legközelebbi ismerőseinkkel tartjuk a kapcsolatot. Az ő sikereik nem frusztrálnak minket, hanem őszintén tudunk örülni nekik.

Kérdés azonban, hogy mennyire érvényesek ezek a megállapítások magyar viszonyok között. Magyarországon ugyanis a közvélekedés szerint jelentős a panaszkultúra, ugyanakkor nem illik dicsekedni. Sikereinket is csak szerénykedve illik hangoztatni, hozzátéve, hogy milyen nehezen és csak szerencsével értünk el valamit, ami tulajdonképpen nem is olyan nagy dolog. Ezzel szemben kudarcainkat illik felnagyítani, hogy mindenki lássa, mennyire szerencsétlenek vagyunk. Lehet, hogy nálunk mégis érdemes minél több ismerőst összeszedni?

Forrás

Why You Shouldn’t Have More Than 354 Facebook Friends

The Big Facebook Lie You Tell Yourself

Shocker: Facebook Full of Narcissists!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. március 6. 09:10
1 Apis

"Magyarországon ugyanis a közvélekedés szerint jelentős a panaszkultúra"

Ja-ja, ezért is hagytam ott. Kell a francnak, hogy minden reggel egy komplett siratófalat nyissak meg... Ráadásul a magyar ismerősök egy része csak a politikáról tud írni, arra meg ott van bármelyik sz@r újság, ha valakinek éppen arra van igénye, hogy abban a mocsokban dagonyázzon, amit itt politikának hívnak. :-)

Nekem maradt és bevált a jó öreg e-mail, mint kapcsolattartási mód.