0:05
Főoldal | Rénhírek
Nézd, Alfréd! Vicskok!

Mi az a vicsok?

Ártanak-e a patkányok a méheknek? Talán akkor, ha sokat fickándoznak, és feldöntik a kaptárt...

Fejes László | 2015. január 23.

Milyen állat ez a fekete ördögfajzat?kérdezte valaki lassan négy éve a semmihez sem hasonlítható Gyakorikérdések.hu-n. Sajnos ma már nem tudjuk megnézni a linkelt képet, így fogalmunk sem lehet, milyen állatról van szó valójában. Az egyik válaszadó szerint a válasz vicsok, és ez a válasz 73%-ban hasznosnak minősül, bármit is jelentsen ez. Na de mi az a vicsok?

Szerencsére két netes előfordulása közül (tehát amikor a vicsok nem név vagy más okból irreleváns adat) a másik a Népszótárban található:

vicsok

Patkány pl. Békés megyében

Nézd, Alfréd! Vicskok!
Nézd, Alfréd! Vicskok!
(Forrás: Wikimedia Commons / Alexey Krasavin / CC BY-SA 2.0)
Ha visszatérünk a Gutenberg-galaxisba, A magyar nyelv történeti-etimológiai szótárában (TESz.) a vicok címszó alatt találjuk – ami nem csupán azért rejtélyes, mert a neten ilyen alakban egyszer sem bukkan fel, hanem azért is, mert első felbukkanása (1806) is vitsok alakú, ez pedig minden bizonnyal [vicsok]-nak ejtendő. Mindenképpen érdemes idéznünk az itt megadott értelmezését:

méheknek ártó egér’ neme

A szótár szerint ficok és vicsak alakban is előfordul. Sajnos eredetéről a szótár nem mond semmi bizonyosat, csupán annyit, hogy talán a vickánd (~ fickánd) szócsaládjába tartozik. Nincs azonban vickánd szócikk: ezt a fickándozik szócikkben található fickánd alakváltozatai között találjuk. Eszerint a fickánd lényegében ugyanaz, mint a fickándozik,illetve a szintén e szócsaládba tartozó ficánkol.

A szócsalád a TESz. szerint hangutánzó-hangfestő eredetű, és ezen a „síkon” összefügg a ficamodik, illetve a viháncol szócsaládjával is. Azonban még szorosabb kapcsolatban van – bármit is jelentsen ez – a fincol ’ugrándozik’ igével – ennek fincároz és fincál alakja is van, ugyanilyen jelentéssel.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2015. január 23. 14:49
1 Wenszky Nóra

Új Magyar Tájszótár, p. 717-718.

Vicsok lásd vicok

Vicok ~ vicsok ~ vicsak

I. főnév

1. vízi patkány

2. vakondok

3. mezei rágcsáló

a) mezei egér

b) mezei pocok

c) cickány

4. túlzottan barátkozó, tolakodó gyerek

II. melléknév

hiányos fogazatú (pl. patkány)