0:05
Főoldal | Rénhírek
Nem terminátor, reformátor...

Luther a legnépszerűbb

72 óra alatt 34 ezret adtak el belőle. Nem a műveiből, belőle, magából.

nyest.hu | 2015. február 23.

A hagyomány szerint 1517. október 31-én Martin Luther kifüggesztette 95 tételét a wittenbergi templom kapujára – ettől a pillanattól szokás számolni a reformáció kezdetét. Ez adta az ötletet a Playmobil játékszergyárnak, hogy piacra dobta a Luther-figurát. A bábú egy tollat és Luther bibliafordítását tartja a kezében. Ez a bibliafordítás szolgált mintául számtalan nemzeti nyelvű fordításhoz.

Playluther
Playluther
(Forrás: tourismus.nuernberg.de)

Az idén negyven éves cég nem először formáz meg jeles kultúrtörténeti személyiséget. 2012 a nürnbergi Német Nemzeti Múzeum rendezett egy kiállítást Dürer korai műveiből, és ekkor kérték fel a játékgyártót, hogy készítse el Albrecht Dürer figuráját. Ez a figura nem került játékbolti forgalomba, turisztikai információs hivatalokban és múzeumi boltokban volt elérhető, a nürnbergi szállodák pedig állandó ügyfeleiknek osztogatták ajándékul. Egyedül a madridi Prado, ahol a játékhoz mintául használt Dürer-önarckép található, több mint 27 ezer darabot értékesített, három év alatt összesen 80 ezer darab fogyott belőle.

Playdürer
Playdürer
(Forrás: tourismus.nuernberg.de)

A Dürer-baba sikere adta az ötletet a német turisztikai hivatalnak, mely a reformáció jubileumi rendezvényeinek szervezéséért felel, hogy hasonló Luther-figurát készíttessen. A csomagolásban a figura mellett található egy füzet is, melyben képeket láthatunk arról a 36 városról, melyben Luther élt és alkotott. Felmerült az is, hogy egy készletben árulják Wartburg várával, végül azonban a cég ezt elvetette, mondván, hogy ez már „túl sok lenne Luther legelkötelezettebb híveinek”.

A Luther-figura a Playmobil eddigi legsikeresebb terméke: 72 óra alatt 34 ezer darabot adtak el (95%-ukat Németországon belül). A mennyiség magát a céget is meglepte: április végéig újabb szállítmány nem is várható. Aki tehát vágyik rá, jobban teszi, ha már most megrendeli – a szállítási költség nélkül kb. 750 forintba kerülő játék kitűnő konfirmációs ajándék. Vagy remek fricska katolikus ismerőseinknek.

Források

Symbol of the Reformation in Miniature Format

Martin Luther, Child’s Plaything

German figurine fans flock to buy Playmobil 'Martin Luther'

Why Martin Luther is the answer to Playmobil’s prayers

Martin Luther Playmobil Toy is Fastest-Selling of All Time

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2015. február 23. 16:29
1 Szalakóta

Luthert nem fricska, ő egy történelmi személyiség.