0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírás

Hó- és jéghullás veszély!

Milyen szerencse, hogy ezt a figyelmeztetést úgy is megértjük, hogy helytelenül van leírva!

nyest.hu | 2015. február 9.

Nem először ad témát a Mindennapi helyesírás című sorozatunkhoz az időjárás. Nórától kaptuk ezt a táblát, amely több érdekességet is tartogat. De mielőtt ezekbe belemennénk, szögezzük le újra: ebben az esetben sem igaz, hogy a rossz helyesírás értelemzavaró. Az alábbi figyelmeztetést mindenki érti, és a legtöbben azt sem veszik észre, hogy bármi hiba lenne benne. 

Hó- és jéghullás veszély!
Forrás: nyest.hu

A hó- és jéghullás szerkezet leírása kifogástalan, pedig ez aztán igazán nehéz, és sokszor látjuk helytelenül írva. Csakhogy itt az összetétel nem ér véget: hó- és jéghullásveszély-re figyelmeztet a tábla. Aztán ott van a szintén nem egyszerű gyalogosforgalom, ami egy birtokos jelzős összetétel (nem pedig egy minőségjelzős szerkezet), így egybeírandó.

A helyesírási nehézségeket túl nekünk mégis leginkább a gépjárművel parkolás szerkezet tetszik a legjobban. Két oka lehet annak, hogy felkaptuk rá a fejünket. Az egyik az, hogy a szerkezet elliptikus: gépjárművel való parkolás-ról van szó. A repülőgéppel repülés vagy az autóbusszal utazás típusú szerkezetek nem ritkák szóban, de írásban mégis föltűnőek. A másik ok inkább pragmatikai: a parkolás szó bőven elegendő, semmi szükség nincs arra, hogy megmondjuk, hogy mivel nem ajánlatos ott parkolni.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2015. február 21. 16:54
1 Frankie

A "gépjárművel parkolás"-t azért érezte szerintem az alkotó szükségesnek, mert előtte gyalogosforgalmat emlegetett. Ha úgy írja, hogy "gyalogosforgalom és parkolás", attól csak hajszálnyira volna, hogy "gyalogosforgalom és -parkolás", ami ugye komikus. Így - eléggé felesleges - egyértelműsítő szándékkal, no meg, hogy hivatalosabban hangozzék, beszúrta a "gépjárművel"-t. Vagy nem így volt, de én meggyőztem magamat.