0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírás

Címer Kiállítás

Helyes lehet-e a „Címer Kiállítás” vagy csak a „címerkiállítás”? – Az attól függ!

nyest.hu | 2014. július 28.

Jól esik, ha az embert dicsérik, főleg, ha teljesen jogosan! Lászlótól kaptuk a következő képeket és elismerő szavakat. Utóbbiakat ezúton külön köszönjük, és őszintén reméljük, továbbra is sikerül érdeklődését fönntartanunk.

Őszinte rajongója vagyok sorozatának, melyben rámutat, hogy a helyesírás mennyire felesleges, és milyen jól megvagyunk nélküle. Felhívnám figyelmét a csatolt képekre, melyeket egy népszerű fővárosi nagyáruházban készítettem. Az üzletház címerekből rendezett kiállítást, energiát és pénzt nem kímélve több száz (több ezer) hazai település címerét helyezték ki. Csupán egyet tartottak felesleges időpocsékolásnak: utánanézni, hogy is írják a „címerkiállítás” szót!

Címer Kiállítás
Forrás: nyest.hu

Egy dologra azért fölhívnánk olvasónk figyelmét ezzel a fölirattal kapcsolatosan. A címerkiállítás, ahogy azt már megmutattuk, valóban összetett szó, s mint ilyen, egybeírandó. Ha viszont – mint ahogyan a föliratról sejthető – a kiállítás elnevezése ez, akkor tulajdonnévről van szó, és akkor, elszabadulhat a pokol! Az iPhone, a PowerPoint és a társaik bizonyítják, hogy a tulajdonnevek, köztük a márkanevek egészen deviáns helyesírásúak is lehetnek. Ha tehát tulajdonnévről van szó, akkor a Címer Kiállítás-sal nincs dolgunk.

Címer Kiállítás
Forrás: nyest.hu

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!