0:05
Főoldal | Rénhírek
Menő

Hello, 90!

A „csendes generáció” most megszólal, és rögtön szlengtérképbe gyűjti, ahogyan beszél.

nyest.hu | 2014. január 14.

Ennél menőbb ma már úgysem lesz! Elindult a 444-en a Hello90! Ha ebben kicsit túl sok volt a szám, akkor elmagyarázzuk.

Bármilyen furcsa is, a 90-es években is születtek emberek. Ők a mai fiatalok, és pont ők 15-en csinálják a Hello90 elnevezésű blogot/újságot ˜– az Open Society Foundations támogatásával. Vannak köztük budapestiek, meg vidékiek, sőt, határon túliak is. Céljuk, hogy megmondják a véleményüket: „Itt végre azok mondhatják a magukét, akikről mindig mindenkinek megvan a véleménye.”

Kattintson a képre!
Kattintson a képre!
(Forrás: hello90.444.hu)

Ez a sokféleség már eleve elég jól hangzik... Ha pedig még azt is hozzávesszük, hogy indulásként egy szlengtérképpel  és egy szlengteszttel robbantottak, akkor aztán csak azt mondhatjuk, hogy csak így tovább. Nem akarunk puncsolni, de ez a hello90 nekünk pont adás! (Mondjuk kicsit azért kiégtünk azon, hogy ezt a szlengtérképet nem mi csináltuk meg.)

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (11):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. január 15. 12:16
11 Krizsa

@béta: Ja és aha. Felújították az MTA-t, meg satöbbi. Na lássuk!

9 éve 2014. január 15. 11:37
10 Fejes László (nyest.hu)

@Onogur: „Már ha a szleng szó jelentése nem változott a nép nyelvén.” Hát, igen, jó kérdés, hogy mit nevez szlengnek „a nép”. De hogy igazságosak legyünk: ezt a fogalmat a szakemberek is elég lazán kezelik, hajlamosak idesorolni mindent, ami nem irodalmi és nem népies.

@béta: Felteszem, eredetileg szlengkifejezéseket kezdtek gyűjteni, aztán elcsúsztak vele. Arról azonban szó sincs, hogy ezek a hagyományos értelemben vett nyelvjárási szavak lennének (bár akad ilyen is): pl. a határon túli szavak többsége nem nyelvjárási és nem is szleng, de területileg korlátozott.

Valóban nem próbálkoztak meg a szavak ilyen csoportosításával,de ez nem is az ő feladatuk. Viszont jó ötlet, hogy megpróbálkozzunk vele.

9 éve 2014. január 15. 10:51
9 béta

Sok köze se a térképnek, se a tesztnek nincs a szlenghez. Ez az álmélkodó beszélők térképe, hogy "jé, máshol máshogy beszélnek!" És mivel a nyelvjárásokról a hello90-sek nem is hallottak (csókoltassuk az elmúlt húsz év szarba csúszott oktatását), a szleng viszont nagyon menő, a reptől a parlamentig abban nyomatja mindenki, hát akkor minden szleng, amit még nem hallottam (és ami emiatt nekem röhejes).

Úgyhogy szerintem ez nem szlengtérkép, hanem az utóbbi évtizedek (nyelvi) műveltségének kórképe.

9 éve 2014. január 14. 19:03
8 Onogur

De ha jól sejtem, ez nem is igazából szlengtérkép, hanem egyfajta tájnyelvi térkép.

Már ha a szleng szó jelentése nem változott a nép nyelvén.

9 éve 2014. január 14. 18:59
7 Fejes László (nyest.hu)

@Crystalheart: Valóban nem mind szleng, különösen a határon túliaknál vannak olyan szavak, melyek egyáltalán nem szlengesek, csak éppen területileg korlátozott a használatuk. De hát ezt nem szakemberek csinálták, és nem is a tudományos leírás a célja, hanem a szórakoztatás.

9 éve 2014. január 14. 18:19
6 Sultanus Constantinus

@Crystalheart: Mi a morét a cigányokra mondtuk poénból, de pl. nem tudtam, hogy mi a jelentése.

9 éve 2014. január 14. 17:58
5 Crystalheart

Ne már, hogy a prósza meg a snájdig az szleng legyen. :D Vagy amolyan ős-szleng?

Ezeken kívül még a fain, cink, reszelni, szuttyog (esetleg szüttyög alakban) az, amit ismerek, de ezeket szerintem általában ismerni szokták. A morét és a devlát cigányok szokták mondani random funkcióval errefelé. A többi az... hát nem tudom, neten nem nagyon fordul elő, nem is ismerem. :)

9 éve 2014. január 14. 16:08
4 Sultanus Constantinus

@Fejes László (nyest.hu): Igaz, a devlát ismertem, a morét is, csak más jelentésben.

9 éve 2014. január 14. 16:04
3 Fejes László (nyest.hu)

@Sultanus Constantinus: Ha rákattintasz, ott a magyarázat... Egyébként azért furcsa, ha egyiket sem ismered... Valahol csak élsz...

9 éve 2014. január 14. 15:19
2 helci

"az Open Society Foundations támogatásával"

broáf

9 éve 2014. január 14. 15:09
1 Sultanus Constantinus

Remek kis térkép (bár őszintén szólva egyik szót sem értem).