0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírás

Használtruha gyűjtőkonténer

László küldött nekünk egy nagyszerű összetett szót, ami négy tagból áll. Kellőképpen bonyolult ahhoz, hogy átismételjük a mozgószabályt.

nyest.hu | 2014. május 20.

Minél több összetételi tagból áll egy összetett szó, annál nagyobb a mozgástér a tagolására, és ezzel együtt növekszik az úgynevezett helyesírási humorfaktora a szónak. Mindennapi helyesírás című sorozatunkban olyan nyilvános feliratokat gyűjtünk, amelyek eltérnek az akadémiai szabályzat által megszabott konvenciótól. A legtöbb helytelen felirat eddig az összetett szavak színes és bonyolult világából érkezett. Talán az egyik csúcs a veszélyes és egzotikus állatbefogás volt, itt tényleg fönnállt a robbanás-veszély – már ami a nevetést illeti.

Lászlótól kapott képünkkel megpróbáljuk az előzőeket is überelni. Íme: négy tag (használt, ruha, gyűjtő, konténer), két szóba írva, nulla kötőjellel – több mint gyanús!

Használtruha gyűjtőkonténer
Forrás: nyest.hu

Emlékeztet ez az elhasznált fénycsőgyűjtőre, de nem teljesen olyan típus. Olyan konténerről van szó, amelyben használt ruhát gyűjtenek. Van tehát egy jelzős szerkezet, amit normál esetben különírunk (használt ruha), aztán van a gyűjtőkonténer, ami valóban összetétel, tehát egybeírjuk. De ha ezek egymás mellé kerülve jelöletlen birtokviszonyban vannak, akkor bizony életbe lép a mozgószabály.

És ahogy a gravitáció hatására a szabadon eső tárgy a Föld középpontja felé kezd zuhanni g-vel, azaz 9,8 m/s2-tel, úgy a mozgószabály hatására a [[használt + ruha] + gyűjtőkonténer] szerkezet a következőképpen helyesíródik le: használtruha-gyűjtőkonténer. De ezen a ponton ne nyugodjunk meg, ennyire nem lehet egyszerű!

Mert ha viszont az összetételi tagok szerkezete ilyen: [[[használt + ruha] + gyűjtő] + konténer] – ami szintén nem zárható ki, hiszen egy olyan konténerről van szó, amelyben használt ruhát gyűjtenek –, akkor a helyes írásforma: használtruha-gyűjtő konténer. Az alak csakis így helyea mozgószabály, azaz a 139. szabálypont és a 112. szabálypont értelmében. Hiszen ebben az esetben az -ó/-ő képzős melléknévi igeneves szerkezet alkalmi minőségjelzőnek tekinthető.

Hogy bonyolult lenne ez a szabályozás? – De hisz bonyolult maga a szerkezet is! A dolog persze nem kívánságműsor, nem is esztétika – ahogy a gravitáció sem az!

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (9):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. május 20. 18:34
1 El Vaquero

Nem látom be, hogy miért ne lehetne használtruha-gyűjtőkonténernek írni.

9 éve 2014. május 20. 20:17
2 nudniq

>> ebben az esetben az -ó/-ő képzős melléknévi igeneves szerkezet alkalmi minőségjelzőnek tekinthető. <<

TekintHETő, ezt elfogadom. De mindenképpen annak tekintEDNŐ?

Nem lehet egy olyan árnyalatnyi különbség,h:

1. a használtruha-gyűjtő konténer az egy konténer, amit történetesen használtruha-gyűjtés céljára alkalmaznak, de másra is kiválóan alkalmas lenne; míg

2. a használtruhagyűjtő-konténer az egy olyan konténer, amit kifejezetten a használtruhagyűjtés céljára terveztek, de most épp víztárolásra használják. Vagy irattárolásra.

Például egy kellően szőrszálhasogató felvilágosítás:

"A sarkon túl találhatod a használtruha-gyűjtő konténert, az irattároló használtruhagyűjtő-konténer és a víztároló használtruhagyűjtő-konténer között. Vigyázz, melyikbe dobod a használt ruhát!"

:)

9 éve 2014. május 20. 20:19
3 nudniq

@El Vaquero: olyan is van.

Újrahasznosított használt ruhákból összevarrt gyűjtőkonténert nyugodt szívvel neveznék használtruha-gyűjtőkonténernek. :)

(jó kis agyzsibbasztó kukacoskodás)

9 éve 2014. május 20. 20:42
4 Galván Tivadar

"akkor a helyes írásforma: használtruha-gyűjtő konténer" B@sszus! Ezt teljesen magamtól is így írtam volna. Valami baj lehet a szabályzattal. Na, de majd az új...

9 éve 2014. május 21. 08:28
5 knauszi

Szerintem ha a gyűjtőkonténer egybeírandó (bármi is legyen ennek az oka), akkor a használtruha-gyűjtő konténer nem lehet helyes, csak a használtruhagyűjtő-konténer.

9 éve 2014. május 21. 09:10
6 Fejes László (nyest.hu)

@nudniq: A papírvágó olló a helyesírási szabályzat szótári része szerint külön írandó, pedig aligha olyan ollóra gondolnak, amelyik éppen papírt vág. Tehát a szabályzatot nem így alkották meg.

@knauszi: ha (használt + ruha) + gyűjtőkonténer, akkor semmiképpen sem kerülhet kötőjel a gyűjtő és a konténer közé, mivel mindig az utolsó összetételi határra kerül: 138 b). A második mozgószabály miatt viszont ha a használt ruha egybeírása után megint kell kötőjel (139 b), azaz akárhonnan nézzük, a kötőjel a gyűjtő elé, és nem mögé kerül. Persze ettől függetlenül a használtruhagyűjtő-konténer is teljesen jónak tűnik, csak nincs szabály, ami vonatkozna rá.

9 éve 2014. május 22. 08:49
7 knauszi

@Fejes László (nyest.hu): A 139 b elrettentő, de egyébként helyesnek tartott példaként hozza ezt: hőrelágyulóműanyag-feldolgozás. Ez nem ugyanaz, mint a használtruhagyűjtő-konténer? Amúgy a fő gond ott van, hogy mért kell a gyűjtőkonténert (feltétlenül) egybeírni. De ha egybe kell, akkor ebből szerintem következik, hogy a használtruha-gyűjtő konténer nem helyes.

9 éve 2014. május 22. 10:42
8 Galván Tivadar

@knauszi: Ez az érvelés ott sántít, hogy a műanyag meg a feldolgozás mindkettő főnév, a szabálzat szerint pedig a jelöletlen akármilyen (jelen esetben birtokos) jelzős szerkezeteket mindig egybeírjuk. A gyűjtő, az ellenberger melléknév, azt nem írjuk egybe, mint ebben az esetben: krómnikkelsárga konténer

9 éve 2014. május 22. 12:31
9 Fejes László (nyest.hu)

@knauszi: Nem tudom, miért lenne ugyanaz. A hőrelágyuló-műanyagfeldolgozás lenne az alternatíva?

A gyűjtőkonténer meg nyilván egyben van, mert nem konténer, amelyik gyűjt. A tanulószoba sem tanuló szoba, a futópálya sem futó pálya. És „egybeejtjük” őket.

@Galván Tivadar: „ A gyűjtő, az ellenberger melléknév” Nem, amikor nem főnév, akkor folyamatos melléknévi igenév.