0:05
Főoldal | Rénhírek

Éjgyomorra vagy éhgyomorra?

Reggel az éjszakai gyomorra, azaz éjgyomorra vesszük be a gyógyszert. Vagy mégsem?

nyest.hu | 2014. február 18.

Károly nevű olvasónk kérdezi:

Nemrégiben láttam leírva, hogy éhgyomorra. Én eddig azt hittem, hogy a szó helyes alakja éjgyomorra. Melyiket kellene használni.

Károly felvetése jogos. A kifejezés általában akkor kerül elő, amikor az ébredés utáni, első étkezés előtti időszakra utalunk – például ekkor kell bevennünk a gyógyszert. Kézenfekvő, hogy ezt az időszakot megnevezhetjük annak alapján is, hogy éhes, és arra is, hogy éjszakai gyomorra fogyasztunk valamit. A két szó ráadásul hangzásra is nagyon hasonló: a h-t ugyanis szótagzáró helyzetben általában nem ejtjük, így a szó kiejtése [égyomorra]. Egyébként ez az eredetei, a „helyes” alak. De a hangzásbeli hasonlóságon és a jelentésbeli elképzelhetőségen kívül mi vezethet oda, hogy a nyelvhasználók félreértik, eltorzítják a szót.

Természetesen az, hogy az éh szót önállóan gyakorlatilag nem használjuk. Egyedül képzett alakjaiban fordul elő: éhen, éhes, éhezik, éhség. Nagy ritkán felbukkan birtokos személyragos alakban, de így is inkább költői szövegekben vagy azokra való való utalásként. Mivel önálló használata kivételesnek számít, a nyelvhasználók nem mindig azonosítják vele az éhgyomorra előtagját.

Pedig nem ez az egyetlen szó, melyben az éh- az előtag. Előfordul még az éhkopp, bár ez is régies-népies. Ezen kívül ott van még az éhomra ’éhgyomorra’, melynek összetett voltát ma már nem is érezzük, mivel az utótagja, az egykori magyar jonh ’gyomor, belső’ is kihalt. Nem véletlen, hogy ennek kialakult éhemre alakváltozata is, ezt pedig egyes szám első személyű birtokos személyragos alaknak érezték, így mintájára kialakultak az éhedre, éhére stb. alakok is.

Az „éhgyomor” alakot sem szokás önállóan használni
Az „éhgyomor” alakot sem szokás önállóan használni
(Forrás: Wikimedia Commons / D. Sharon Pruitt / CC BY-SA 3.0)

Károly azt is kérdezi, hogy melyik alak a helyes, melyiket kellene használni. Azt már láttuk, hogy az éhgyomorra biztosan jó. Azt viszont nem állíthatjuk biztosan, hogy az éjgyomorra nem az. Ez attól is függ, hol használjuk: ahol ezt használják, ott helyes. Azt azonban nehéz megállapítani, hogy mennyire széles körben elfogadott – a netes vizsgálat erről nem sokat mond, hiszen sokan lehetnek, akik éjgyomorrát mondanak, de tudják, hogy éhgyomorrát kell írni. Az éhgyomorra mindenesetre a biztos megoldás, az éjgyomorra alakkal egyelőre csak szűkebb körökben kísérletezzünk.

Forrás

A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. február 18. 10:19
5 Sultanus Constantinus

@El Vaquero: Én mindig is hosszú gy-vel ejtettem, így hallottam otthon, ezért is hittem azt gyerekkoromban, hogy "étgyomorra". Nem az a lényeg, hogy az összetétel értelmes-e: ha minden beszélő így elemezné a szavakat, akkor nem változna a nyelv (pl. nem redukálódnának az egykor önálló jelentéssel bíró összetételi elemek egy-egy betűvé a hosszabb szavakban).

10 éve 2014. február 18. 09:38
4 El Vaquero

@Fejes László (nyest.hu): egyetértek. A legtöbben "éégyomor"-nak ejtik, elvétve hallani az "éjgyomor" alakot, de az "éggyomor", "étgyomor" (pacal?:D) nekem új. Szerintem a plusz mássalhangzót az é megnyúlása miatt képzelik oda a magyar anyanyelvűek.

10 éve 2014. február 18. 09:19
3 Sultanus Constantinus

@Fejes László (nyest.hu): Hát miért, az [eggy]-nél sincs rá különösebb magyarázat -- így ejtik.

10 éve 2014. február 18. 09:03
2 Fejes László (nyest.hu)

@Sultanus Constantinus:

Döbbenet, de ez még az éjgyomorránál is gyakoribb: www.google.hu/search?q=étgyomorra

Annyiban viszont meglepő, hogy ehhez tényleg kell a gy megnyúlása, ami viszont nem igazán magyarázható...

10 éve 2014. február 18. 08:40
1 Sultanus Constantinus

Én meg gyerekkoromban azt hittem, hogy "étgyomorra". Szerintem a kiejtése egyébként [éggyomorra], azért képzelnek oda a beszélők még egy mássalhangzót, ami a különböző hiperkorrekciókhoz vezet.