0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírás

Babaolvasó jegy

Ön hogy írná egy szóval azt, hogy babáknak kiállított olvasójegy? A szótagok számolásához mind a két kezére szüksége lesz!

nyest.hu | 2015. március 4.

Nemrégiben megírtuk, hogy az összetételekkel kapcsolatos helyesírási hibák a leggyakoribbak, viszont ennek nem vagyunk tudatában, mivel nagyon ritkán vesszük őket észre. Azért van olyan, hogy mégis igencsak feltűnőek...

Olyankor vesszük őket leginkább észre, amikor valamilyen kétértelműség keletkezik a helyesírási hibából kifolyólag. Éppen egy ilyen példát küldött nekünk Anita:

Babaolvasó jegy
Forrás: nyest.hu

Itt vagy egy jegy, ami babát olvas, ami ellenállhatatlanul mulatságos. Merthogy így külön írva ez a jelzős szerkezet nem jelent mást: a jegy az alaptag, a babaolvasó pedig a minőségjelző. A babaolvasó összetételt pedig a fűnyíró, ablakpucoló, kávéfőző, vonalkódolvasó stb. mintájára tárgyas összetételként értelmezhetjük.

Persze tudjuk, hogy olvasójegy-ről és nem olvasó jegy-ről van szó, azaz nem ’egy jegy, ami olvas’, hanem ’az olvasó(nak) a jegye’ értelmezés a helyes. Birtokos jelzői összetételről van tehát szó, amit, ha jelöletlen a szerkezet, akkor egybeírunk. A babáknak kiállított olvasójegy pedig szintén egy birtokos jelzős összetétel: babaolvasójegy, azaz ’a babák(nak az) olvasójegye’. És mivel 6 szótagból áll a háromszoros összetétel, még éppen egybeírjuk.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
5 éve 2015. március 4. 20:27
1 lcsaszar

Minek egybeírni? "Olvasójegy babáknak" - ja, így sem jó, a babák nem tudnak olvasni...