0:05
Főoldal | Rénhírek
Túró Rudi

Az erkölcstelen édesség

A Túró Rudit sokan az egyik legtipikusabb magyar gyári édességnek tartják. Honnan kapta a termék a nevét? Felderítő utunkon lesz gyermekrablás, gyilkosság, erkölcstelenség és reklámpszichológia.

Wenszky Nóra | 2015. április 17.

Április 17. a berni Rudolf vértanú emléknapja. A krónikák szerint 1294-ben egy négyéves, Rudolf nevű kisfiút szüleitől elraboltak és megöltek. A tömeg a zsidókat vádolta rituális gyilkossággal, és pogromot rendeztek a város zsidó lakossága ellen. A vád nem bizonyosodott be.

Április 17-én a Rudolfok ünneplik névnapjukat. A Rudolf név az ónémet Hruodwulf (hruod ’hírnév, dicsőség’ + wulf ’farkas’) összetett névalakból származik. Legelterjedtebb becéző alakja a Rudi – ami az egyik legnépszerűbb magyar édesség, a Túró Rudi nevében is visszaköszön. Valóban a Rudolfból származik a közkedvelt finomság neve?

Rudolf vértanúsága
Rudolf vértanúsága
(Forrás: Wikimedia Commons / Diebold Schilling der Ältere / PD)

A kérdés megválaszolása korántsem egyszerű. A Wikipédia szócikkében meglehetősen kaotikus információk szerepelnek a Név eredete című fejezetben, és az is kiderül, hogy a kérdés hatalmas szerkesztői vitát kavart néhány évvel ezelőtt. A vitából, az ott idézett levélváltásból és a termék történetét ismertető szövegrészből azonban egyértelműen kiderül, hogy a nyomok Klein Sándor pszichológushoz vezetnek.

Klein Sándort bízták meg ugyanis az 1960-as években a termék reklámkampányának megtervezésével. A termék csomagolását Klein két iparművészeti főiskolás hallgatója tervezte. Azt a pszichológus egyértelműen kijelentette, hogy a név tőle származik – de arra nézvést, hogy ezt esetleg a termék rúd alakja, egy Rudolf nevű személy vagy valami más ihlette, nem nyilatkozott.

Azt a történetet azonban Klein Sándor megosztotta a Wikipédia szerkesztőivel, hogy a Hírlapkiadó Vállalat megtagadta a Túró Rudi reklámozását saját kiadványaiban, mert a nevet erkölcstelennek érezték. Az erkölcstelen név ellenére – vagy pont ezért – a Túró Rudi hazai karrierje 1968-as születése óta töretlennek mondható.

A terméket eleinte Budapesten a Rottenbiller utcában található tejüzemben gyártották. 1970-ben került Mátészalkára a gyártás, majd 1981 és 1999 között Nagybánhegyesen is készült a termék. Az 1990-es évek elejéig a túrókígyót kézzel vágták méretre. Sőt, a kezdetekkor a terméket egyesével, kézzel csomagolták: a papírt a szaloncukorhoz hasonlóan megtekerték a rúd két végén.

Erkölcstelen?
Erkölcstelen?
(Forrás: Wikimedia Commons / Gargaj / Conspiracy / CC BY-SA 2 5)

Azok a márkanevek, amiket gyakran használunk, egy idő után elvesztik tulajdonnévi jellegüket. Jelentésük áttevődik mindenféle, az eredeti márkanévvel ellátott termékhez hasonló dologra. Ezt a folyamatot nevezzük köznevesülésnek. Ilyenek például a közért, mirelit. Ha egy védjegyzett márkanév köznevesül, akkor – kérelemre – a védjegyoltalmat megszüntetik. A Túró Rudi esetében ez még nem történt meg.

Manapság számos ízesítésben és számos néven kapható csokoládé bevonatú túrós édesség. A Túró Rudi név azonban csak bizonyos termékekre használható jogszerűen, hiszen bejegyzett védjegy. Ennek ellenére a név már a hétköznapi gyakorlatban már köznevesült. Sokan írják a nevet túrórudi vagy túró rudi alakban, kisbetűvel annak ellenére, hogy védjeggyel védett márkanévről van szó.

Nyomozásunk alapján azt a feltételezést, hogy a Túró Rudi márkanévnek a Rudolf névhez van köze, nem sikerült megerősíteni. Ennek ellenére cikkünk április 17-én, Rudolf napján jelenik meg. A Rudolfok hazánkban nincsenek sokan. 2006-ban például kevesebb mint 7000 embernek volt Rudolf az első keresztneve Magyarországon. És a név egyre veszít a népszerűségéből a Nyelvtudomány Intézet utónévkeresője szerint. Ha azonban olyan szerencsések vagyunk, hogy van közeli Rudolf ismerősünk, köszönthetjük stílszerűen valamilyen, a Túró Rudi ízvilágát idéző otthon készült édességgel.

Források

Fercsik – Raátz: Keresztnevek enciklopédiája

Mátray: Keresztneveink. Szentek, vértanuk, névnapok

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!