0:05
Főoldal | Rénhírek

Vissza a gyökerekhez?

Ha visszatérünk bizonyos gyökerekhez, óhatatlanul elszakítunk másokat – amikhez aztán megint vissza lehet térni.

nyest.hu | 2014. december 11.

 

A Törökországban beszélt törököt időnként ma is oszmán-töröknek vagy oszmánlinak nevezik a más török nyelvektől való megkülönböztetés érdekében.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn kijelentette, hogy a közvélemény tiltakozása ellenére bekerülnek a kötelező oszmán-török órák a török alaptantervbe – írja a The New York Times. Az oszmán-török a török sztenderd egy régebbi formája, mely nagy számban tartalmaz arab eredetű szavakat és kifejezéseset. Az oszmán-török nyelvet a hivatalokban és az irodalomban használták, meglehetősen távol állt a hétköznapi beszélt nyelvtől. Az oszmán-törököt arab betűkkel írták, 1928-ban vezették be a mai is használatos latin alapú ábécét.

Erdoğan szerint az oszmán-török oktatására azért van szükség, mert ennek ismerete kapcsolhatja össze a törököket saját múltjukkal. Ennek oktatása híján nem képesek elolvasni a régi dokumentumokat és feliratokat. Erdoğan szerint Atatürk nyelvi és írásreformja a nyaki véna elvágásával volt egyenértékű.

Az érvelés azért is érdekes, mert az atatürki reform során is a gyökerekhez való visszatérést hangsúlyozták. Akkor erre hivatkozva a népnyelvhez tértek vissza, és a jövevényszavaktól tisztították meg a sztenderdet.

Az erdoğani (ellen)reform azért váltott ki tiltakozást, mert sokan a világi állam iszlamizációjának és az oszmán birodalomhoz való visszatérésnek újabb lépését látják benne. A nemzeti oktatási tanács azt javasolta, hogy már hat éves kortól vezessék be a „vallásos értékek” iskolai oktatását. A szülők és a politikai ellenfelek azt kifogásolják, hogy az amúgy romokban heverő oktatási rendszer reformja helyett korszerűtlen tantárgyakat kívánnak bevezetni, melyeknek csupán az ideológiai agymosás a céljuk.

Oszmán-török felirat az edirnei (odrini, drinápolyi) bolgár gimnázium pecsétjén
Oszmán-török felirat az edirnei (odrini, drinápolyi) bolgár gimnázium pecsétjén
(Forrás: Wikimedia Commons)

Bár Erdoğannak abban kétségtelenül igaza van, hogy a múltbeli dokumentumok tanulmányozására szükség van az oszmán-török ismeretére, a helyzet kicsit olyan, mintha Magyarországon akarnánk ismét kötelezővé tenni a latin oktatását annak korábbi magyarországi szerepére hivatkozva. Ennek is meglennének a maga kétségtelen előnyei, de ezek eltörpülnének ahhoz képest, mint ha ugyanezt az energiát az angol nyelv, a szövegértés vagy a programozási ismeretek fejlesztésére fordítanánk.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. december 11. 11:47
2 menasagh

Az senkinek nem árt meg ha az ősei nyelvét, írásmódját is megismeri.

9 éve 2014. december 11. 10:23
1 Sultanus Constantinus

"Ennek oktatása híján nem képesek elolvasni a légi dokumentumokat és feliratokat"

Na fene, nem is tudtam, hogy az oszmán-törökök már a légi közlekedést is ismerték. :DDD