0:05
Főoldal | Rénhírek

Ugye nem kell vessző?

Egy központozási kérdés kapcsán azt is megtudhatja az olvasó, hogy van olyan nyelvi változás, amelynek során egy egész tagmondat válik egyetlen kicsi szóvá.

nyest.hu | 2014. június 27.

Olvasónk, knauszi a szerintem utáni vesszőhasználatról szóló cikkünk után kommentben kérdezi:

Kell-e vessző az „ugye” után? És ha igen, miért nem?

A kérdés így pontos. Az ugye esete ugyanis sokkal kevésbé egyértelmű, mint a szerintem-é. A helyesírási szabályzatban (AkH.) nem találtunk kifejezetten az ugye környéki vesszőhasználatra utaló információt. Mert nemcsak az az érdekes, hogy utána kell-e vessző, hanem, hogy elé kell-e. Ez a kis szó ugyanis legtöbbször vagy az eldöntendő kérdő mondatok elején, vagy a végükön jelenik meg.

(1) A szerintem után nem kell vessző(,) ugye?

(2) Ugye(,) a szerintem után nem kell vessző?

Az ugye mind a két esetben a beszélőnek a kérdésre adandó válaszhoz való viszonyulását fejezi ki. Ha így tesszük föl a kérdést, akkor egyfajta megerősítést várunk: nyugtasson meg minket a beszélgetőpartnerünk, hogy igazunk van, hogy jól tudjuk, hogy a szerintem után nem kell vessző. Rendszeres olvasóink már biztosan rájöttek, hogy az ugye úgynevezett diskurzusjelölő (vagy diskurzuspartikula). Ilyen minőségében többet nem is szólunk róla, de megígérjük, a diskurzusjelölőkről szóló sorozatunk további részeiben esik majd róla még szó. Itt a helyesírási problémára koncentrálunk.

Ugye nem kell vessző?
Forrás: memcreator.eu

Ehhez azonban nem árt, ha tudjuk, hogy az ugye az úgy-e szerkezetből jött létre, tehát nagyjából annak a rövidítése, hogy úgy van-e, hogy... Az ugye formában összevont alak első fönnmaradt írásos emléke 1558-ból való. Az etimológia pedig azért érdekes ebben az esetben, mert azt látjuk, hogy egy külön tagmondatnak a rövidítése maga az ugye szó. Így már érthetőbb, hogy miért vacillálunk a körülötte elhelyezkedő vesszők kitételén. Mert ha a szó etimológiáját (és funkcióját) tekintjük, akkor tehetünk vesszőt. Ha azonban ezzel nem foglalkozunk, akkor talán föl sem merül a vesszőhasználat.

Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a vesszőhasználat az ugye esetében opcionális: nem tekinthető hibának, ha nincs kitéve, de az sem, ha ki van téve. Az AkH.-ban szerepel néhány idézetben az ugye, ezekben vessző áll utána: Ugye, hiszel nekem?

Érdekes még az az eset, amikor az ugye „beékelődik” a mondatba:

(3) A szerintem után(,) ugye(,) nem kell vessző?

(4) ?A szerintem után nem kell(,) ugye(,) vessző?

Mindkét esetben az az érzésünk, hogy az ugyé-t körülvevő vesszők kitétele megkönnyíti az olvasást. Lehetséges, hogy az ennek az oka, hogy ezeknél a furcsa szórendeknél sokkal inkább érezhető, hogy valamiféle beékelt tagmondat csökevényéről van szó.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. szeptember 22. 02:49
1 bm

Két nem-túl-fontos dolog, de ha már erre jártam:

@"Ugye, hiszel nekem?":

FYI: az OH.-ban viszont van vesszőtlen példa is (igaz, nem idézet):

316. o.: Ugye eljössz holnap?

És egy kis korrekció:

hanem, hogy elé kell-e

hanem hogy elé kell-e

(AkH. 261.)