0:05
Főoldal | Rénhírek

Kell-e a „majd” elé vessző?

Az „és”, a „meg” és a „vagy” elé nem minden esetben kell vesszőt tenni. De kell-e a „majd” elé? Majd mi megmondjuk!

nyest.hu | 2014. december 1.

Olvasónk, Imre tette közzé a következő izgalmas központozási kérdést a Facebookon:

„megtörtént az interjúk szó szerinti átírása majd feldolgozása”– Kell a „majd” elé vessző? És ha igen, miért nem?

A kérdés dörzsölt, és sok helyesírási előismeretről tanúskodik. Tapasztalataink szerint ugyanis sokan főszabályként alkalmazzák a „minden kötőszó elé vesszőt kell tenni” elvét. Ez azonban így túl általános, és nem is igaz: a vesszőhasználat ugyanis függ attól, hogy mondatrészeket vagy tagmondatokat kapcsol össze a kötőszó, illetve magától a kötőszóról is függ.

A kötőszavak között ugyanis vannak kivételek: ezek szerencsére sokkal kevesebben vannak, mint a nem kivételesek. A kivételek körébe összesen három kötőszó tartozik: az és (s), a meg és a vagy. Ezek elé abban az esetben nem kell vessző, ha mondatrészeket kapcsolnak össze. Ha tagmondatok között állnak, akkor kell eléjük vesszőt tenni. Ezt A magyar helyesírás szabályai (AkH.) 247. e) pontja mondja ki.

Kell-e a „majd” elé vessző?
Forrás: Wikimedia Commons / Darjac

Ennek értelmében a fenti mondatról azt sem kell megállapítanunk, hogy a majd mondatrészeket vagy tagmondatokat kapcsol-e össze. A majd –amikor kötőszói szerepben áll, és nem határozószó – nem kivételes kötőszó, tehát mindegyik felmerülő esetben vesszőt kell tenni elé. (Azért persze elárulhatjuk, hogy a fenti mondatban mondatrészek között áll.)

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!