0:05
Főoldal | Rénhírek
Northern Exposure – Miért éppen Kanada? 3.

Nagy Fehér Észak

Az idei tél Magyarországhoz egészen az elmúlt napokig viszonylag kegyes volt, Kanadában azonban a tél idén sem volt túl enyhe. Kanada tél elleni harcának számos elengedhetetlen kelléke van: Rob Ford, torontói polgármester és a toque, mely a hoser egyik legfőbb ismertetőjegye. Kanadianizmusok következnek.

Horváth Krisztián | 2014. január 27.

A végtelenül sokszínű és multikulturális, bár az idei télen is hóba és jégbe fagyott Kanada kapcsán korábban már írtunk az izlandiak által alapított Gimli és az ukránok által létesített Komarno településéről, ahogy szóltunk Winnipeg és Micimackó kapcsolatáról is.


Az idei tél Kanada legnagyobb városában, Torontóban eddig is hatalmas anyagi károkat okozott. Bár az idehaza is – jobbára ellentmondásos személyiségéről és botrányairól – ismert torontói polgármester olyannyira büszke arra, hogy eredményesen szállt szembe az eddigi téllel, hogy önmagát Toronto valaha volt legjobb polgármesterének titulálta. Ezzel egyidejűleg pedig meg is nyitotta újraválasztási kampányát a vicces „Ford More Years” szlogennel (lefordíthatatlan szójáték: kb. ’még négy (four) év (Fordnak)’). Sőt: már terjednek róla a miniszterelnökségi jelöltségéért kampányoló pólók, bögrék stb. Ha azonban úgy érezzük, Rob Ford polgármester kevés a kanadai télhez, az alábbiakban további érdekes kanadai kifejezések következnek, melyek talán érthetőbbé teszik a helyzetet.

Rob Ford polgármestert miniszterelnöknek!
Rob Ford polgármestert miniszterelnöknek!
(Forrás: shop.sunriserecords.com)

Toque

A kanadai hideg túlélésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő ruházat. A speciális ruházatból itt a jellegzetesen kanadai elnevezésű toque (más helyesírással tuque) darabot emelnénk itt ki, mely lényegi eleme a kanadai téli viseletnek. A toque elnevezés a 16. században bukkan fel először az angolban (első ismert említése 1505-ből való). Francia eredetű: eredetileg ’kis, karimátlan vagy nagyon kis karimájú női kalap’-ot jelentett. Ilyen jelentését máig őrzi. Ehhez azonban az idők folyamán társult még a ’szakácssapka’ jelentés is. (A szakácssapka közben kialakult magassága a fej és a haj szellőzését volt hivatva biztosítani.)

Toque – a kanadai olimpiai csapat 2010-es vancouveri téli olimpiai hivatalos viseletének darabja
Toque – a kanadai olimpiai csapat 2010-es vancouveri téli olimpiai hivatalos viseletének darabja
(Forrás: queenjustine.files.wordpress.com)

A tuque szintén a francia eredetire megy vissza, ilyen alakjában a kanadai franciában bukkan fel először (1871-ben), ’kötött, rendszerint csúcsos, esetleg pomponos téli sapka’ értelemben. Kanadai helyesírásban és használatban azonban a toque alakot (is) használják annak a jellegzetes téli fejfedőnek az elnevezésére, mely a kifejezetten sztereotip, vicces és tipikus kanadai figura, a hoser egyik nélkülözhetetlen kiegészítője.

Are you a hoser? – A vicces és sztereotip
Are you a hoser? – A vicces és sztereotip
(Forrás: theinventionofcanada.wikispaces.com)

Hoser

Rick Moranis később olyan filmekben is játszott, mint a Szellemirtók, a Űrgolyhók vagy a Drágám, a kölykök összementek. Dave Thomasra egyebek mellett aBeethoven 5-ből is emlékezhetünk. A Rick Moranis és Dave Thomas színészek által játszott testvérpár, Bob és Doug McKenzie a Great White North (eredetileg Kanadian Korner) című, kétperces snittekből álló komikus sorozatában tűnik fel. A műsor készítőinek szándéka szerint a „tipikus kanadai tartalom” törvényileg is előírt ábrázolásának megtestesítői.

Így születik meg a fiktív testvérpár, Bob és Doug hoser figurája: súlyos téli ruházatban, toque-kal a fejükön, rajtuk a hamisítatlan kockás ing, kezükben sör. Ők a nem túl intelligens, esetlen, sztereotip kanadai ember megtestesítői.

Gépiesített hoser
Gépiesített hoser
(Forrás: Wikimedia Commons / Chase N. / CC BY-SA 2.0)

Érdekesség, hogy a hoser szó korábban is létezett, ’vesztes, lúzer’ értelemben. A kifejezés a jégkorong világából származik, abból az időből, amikor még nem létezett a Frank Zamboni amerikai feltaláló által 1949-ben szabadalmazott jégpálya-karbantartó gép, így a jégpálya egyenletes felszínét a vesztes csapat tagjainak kellett helyreállítania. A hose szó amellett, hogy ’harisnya’, ’lábszárpáncél’ és ’rövid térdnadrág’ jelentésekkel is bír, a (kerti vagy egyéb) locsolócső elnevezésére is használt szó. A hose down kifejezés pedig a ’locsolócsővel lemos’ értelemben használatos – ez az a tevékenység, melyet a jégkorongban vesztes csapatnak is kellett végeznie a pályán a Zamboni találmányát megelőző időkben.

Kenorai szmoking és toque – több más mellett a kanadai életérzés elengedhetetlen feltételei
Kenorai szmoking és toque – több más mellett a kanadai életérzés elengedhetetlen feltételei
(Forrás: farm3.staticflickr.com)

A kanadai hoserek gyakorta par excellence településének tekintett Kenora mintegy kétszáz kilométerre található Winnipegtől keletre, már Ontario tartomány területén, közel a manitobai határhoz. Érdekesség, hogy a hoserek figurájához tartozó, leginkább piros-fekete kockás flaneling egyik szarkasztikus elnevezése éppen ’kenorai szmoking’.

Ha pedig az alkalomhoz illő öltözék megvan, mehetünk enni... Erre azonban már csak sorozatunk következő részében kerítünk sort.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!