0:05
Főoldal | Rénhírek

Mi az a karaly?

Azt gondolhatnánk, a karaly egy külön szó, nem egyszerű helyesírási hiba. Ha nem is egyszerű, lényegében mégis az.

Fejes László | 2014. április 29.

A karaj szót mindenki ismeri, bár nem mindenki tudná megmondani, a sertésnek pontosan melyik részét jelenti: a gerinc melletti értékes húst. Talán az is keveseknek ugrik be, hogy köze lehet a karéj ’szelet’ szóhoz, pedig eredete ugyanaz: a szláv kraj ’szél, perem’ szóból ered – ezt korábban már meg is írtuk, mint ahogy azt is, hogy Ukrajna neve is ebből a szóból ered. De mi az a karaly?

Több online szótár szerint „A viznek az a partja, mely hajóknak lovakkal v. emberekkel való vontatására alkalmasabb. Midőn a lovas hajó azon oldal felé tart, melyen a vontatók vannak, a hajó «karalyra jár».” Ezek a Pallas nagy lexikonára vezethetőek vissza, függetlenül attól, hogy ezt jelölik-e vagy sem. A Pallastól független előfordulást nem sikerült felfedeznünk, a szónak nyomtatott szótárakban sem bukkantunk nyomára. De vajon honnan eredhet a karaly?

Mi az a karaly?
Forrás: Wikimedia Commons / Telemaco Signorini (1835–1901)

Nos, a megfejtést A magyar nyelv etimológiai szótárának (TESz.) karaj szócikke tartalmazza. Itt ugyanis megtaláljuk a ’kanyarulat, görbület <folyóé stb.>’ jelentést is – ez pedig egyértelműen kapcsolatba hozható a Pallasban szereplő jelentéssel. Sőt, a karalyra jár is könnyen megfejthető a szó eredeti jelentéséből: ’szélre húz’ (és nem a folyó közepe felé). (Még az is lehet, hogy a Pallas egyedül ebből a kifejezésből indul ki, és teljesen félreértelmezi benne a karaly jelentését.) Mivel ly-t olyan szavakban írunk, melyekben történetileg valóban megvolt az [ly] hang – illetve esetleg a palócban ma is megvan –, ebben a szóban pedig sosem volt meg, meg kell állapítanunk, hogy a Pallas adata egyszerűen helyesírási hibából fakad. A lexikon szerzőinek mentségére szóljon azonban, hogy a régiségben is előfordul az ly-os írásmód: ha karaly alakot nem is találtunk, de a TESz. is hoz példát karély írásmódra, illetve a nyelvtörténeti korpuszban is találunk karély alakot – méghozzá 17-et.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. április 30. 12:33
2 Krizsa

Ezt már tavaly megmagyaráztuk nekik, azt is, hogy a huszár a lovát karélyozza, de a karaj az kenyér, mert csak egy kanyarnyi darab. A huszár viszont többször is körbetáncol-TAT-ja a lovát (műveltetés), díszlépésben. A lovát köröl-i.

Hogy a KR gyök értelme bármillyen magánhangzóval, bármilyen nyelven a körözéssel kapcsolatos. Miért? Mert minden ember úgy születik, hogy a KRR! vicsorgást, amikor a vadállat köröz, ha el akar marni valamit, már az anyja hasában is érti. Hogy az Ly nem J, hanem L+I/J, amit Nyugat-Magyaroszágon, megkülönböztetésül, L-lel is ejtenek.

Hiába, nem fog rajtuk. Mindig nyitnak egy hasonló című-témájú cikket, majd egy harmadikat is és ledarálják ugyanazt.

9 éve 2014. április 30. 11:31
1 hun

kéretik levezetni, nem csak dogmákat szajkózni minden érvelés nélkül és kizárólagosságot hirdetni ott AHOL NINCS (mert az bolsevista véleménydiktatúrára jellemző hamisítás)

egész véletlenül hangyányit értelmes rendszert lehet kiolvasni a magyar szóalkotásból

AMI MIND FEDI a ’szél, perem’ értelmi körét (ami a szláv 'kraj' IS)

karika karima karám karaj karéj karcol karcsú karom (-köröm) karzat karó

kerék kerek kerül kereng kering keres kerget keret

korona korong korhad korlát

kör körző környezet körzet köré körözés

kurta kurtít

kürt kürtő