0:05
Főoldal | Rénhírek

Melyik WC-be menjen? – Egy transznemű fiatal vallomása

Ashton 16 éves, és transzneműnek vallja magát. Ez nem kis bátorságra vall, mivel ő az egyetlen a városban, ahol lakik...

nyest.hu | 2013. december 9.

Foglalkoztunk már azzal a kérdéssel, hogy mit jelent az, hogy valaki nem bináris nemű, azaz nem vallja magát egyértelműen egyik hagyományos nemhez tartozónak sem. Világos, hogy ez nem vagy nem csak a külsődleges nemi jellegek függvénye, hanem annál jóval összetettebb, társadalmi tényezők alakítják egy-egy ember identitását. Írtunk olyan kultúráról is, amelyben elfogadott a harmadik nem létezése. Most azt mutatjuk meg egy videó segítségével, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy transzgender fiatalnak.

Ashton Sahres tizenhat éves, Ohióban él. Az alábbi videóban arról beszél, milyen érzés az ő településén transzgendernek lenni – ő ugyanis az egyetlen, aki ezt vállalja is. Azt mondja vannak jó és rossz élményei is a nemi identitásával kapcsolatban. Negatívumként elsőként azt említi, hogy sem a női, sem pedig a férfi mosdóban nincs helye. Ő a nőibe menne, de onnan a lányok, és főleg a lányok pasijai nézik ki, a fiúból viszont a fiúk. Ez egyébként nem kizárólag Ashton problémája: az LGBT fiatalok 38 százaléka érzi úgy, hogy nincs helye az iskolai WC-kben.

Melyik WC-be menjen? – Egy transznemű fiatal vallomása
Forrás: Wikimedia Commons

Ashton azt is kiemeli, hogy ő az egyetlen gyerek, aki vállalja transzneműségét a városban, ahol él. Azt mondja, ez igazán nehéz, magányosnak érzi magát. A hozzá hasonló identitású fiatalok 80 százaléka érzi úgy, hogy nincs biztonságban az iskolában, ha vállalja nemi identitását. Számukra jött létre a GLSEN (Gay, Lesbian, Straight Education Network; homo- és heteroszexuálisok oktatási hálózata), amely elfogadó és befogadó környezetet teremt, és az Ashtonhoz hasonló diákokat segíti.

Forrás

He's The Only One In His School. Instead Of Feeling Special, He Gets Bullied Everywhere

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (8):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. december 23. 09:24
8 Sultanus Constantinus

@licidepot: :D Leginkább ezzel a hozzászólással értek egyet.

Amúgy meg ha ez tényleg ekkora baromi nagy probléma, akkor egyszerű: alakítsanak ki egyéni WC-ket nemre való tekintet nélkül.

Én pl. soha nem értettem, minek külön WC a férfiaknak és a nőknek (a lakásokban/házakban sincs külön WC egy család női és férfi tagjainak stb.) Minek?? Sőt, már a kisebb középületekben, cégeknél is így csinálják. Egyébként is javasolt az intimitás megőrzéséhez, hogy az emberek egyedül végezzék el a dolgukat, ne úgy, hogy még öten ott állnak mellettük stb.

10 éve 2013. december 23. 07:26
7 ma.il

műtét után ki-ki a sajátjába.

ha nincs műtve, a nőibe. ha testileg nő, akkor ugye adott... ha testileg férfi, nos akkor is.

picit meghökkenék ugyan, ha pasit látnék a női mosdóban, de úgy is magára csukja a fülke ajtaját.

a női sokkal intimebb. a fülkében senkit nem zavarnak, nem látják, nem szólják meg. oda licidepot sem jár be... :)

10 éve 2013. december 23. 01:56
6 Török Attila

@licidepot: A nemi identitás kérdése nem elmebetegség kérdése. Csak gondoljon bele: a múlt században Európában több száz nőn alkalmaztak a pszichiáterek ajánlására klitorektómiát, mert "túlfűtött nemi vágyaik" voltak, "hisztérikusak" voltak, satöbbi. Az elmegyógyintézet mint megoldás akkor sem járt sikerrel -- a nők nemcsak a szexuális örömökhöz és reproduktív egészséghez kötődő jogokat harcolták ki azóta, hanem a szavazati jogot is. Arról nem is beszélve, hogy az elmegyógyintézetek ma a ténylegesen közveszélyes pszichiátriai betegeket sem képesek ellátni -- nem tűnik jó ötletnek hozzájuk rendelni még azokat a tökéletesen egészséges embereket is, akiknek a nemi identitása történetesen eltér az Önétől vagy az enyémtől (hiszen az arányuk a társadalmon belül a legkevésbé sem elhanyagolható).

10 éve 2013. december 10. 16:00
5 licidepot

Az elmegyógyintézetben tisztába teszik.

10 éve 2013. december 9. 20:05
4 Török Attila
10 éve 2013. december 9. 18:58
3 Avatar

1: Szép találat :)

Szerintem "Ashton Lee". Legalább is a gugli ezt a nevet dobja az "ashton transgender" keresésre, de Manteca, California lakhellyel, nem Ohioból...

10 éve 2013. december 9. 16:00
2 Török Attila

@Török Attila: "a Nyesten" és nem "a nyesten", természetesen. ;)

10 éve 2013. december 9. 15:59
1 Török Attila

Kedves Nyest!

Csak a tények szintjén:

(1) Honnan tudjuk, hogy Ashton vezetékneve Sahres? Mennyire valószínű, hogy egyáltalán közlik?

(2) Csak nem a videó címe ("Ashton shares...", alany, állítmány) vezette félre a cikkírót, mert a "shares" ige a címben nagybetűvel szerepel?

Ha az Indexen lenne a cikk, nem foglalkoznék vele, de a nyesten van. ;)