0:05
Főoldal | Rénhírek
Erőszakos maszkulinizmus?

Az elnyomott többség

Hogyan lehet elgondolkodni teljesen hétköznapi, természetes dolgokról, olyasmiről, amit észre sem veszünk? Eleonore Pourriat kisfilmjéből kiderül, hogy ha bizonyos ponton megfordítjuk a világot, könnyebben észrevehetünk olyan dolgokat, amiket egyébként talán nem.

nyest.hu | 2014. február 12.

Elgondolkozott Ön már azon, hogy miért nem illik a nőknek félmeztelenül futniuk a nyílt utcán? Miért kezdik el épphogy térd fölé érő szoknyájukat lefelé rángatni egy hivatalban? Hogyan keveredhetnek lépten-nyomon olyan helyzetbe, hogy másként bánnak velük, vagy éppenséggel nem tekintik őket partnernek a nemük miatt? Ha nem, vagy ha már a kérdésfelvetés miatt is dühbe gurult, akkor feltétlenül nézze meg a következő kisfilmet!

Eleonore Pourriat Majorité opprimée (Az elnyomott többség) című 2010-ben készült kisfilmjében egy fordított világot láthatunk. Persze a mi világunk ez, felismerjük a mai nagyvárosi hétköznapok jellegzetes szituációit és szereplőit. Csakhogy a filmben a férfiak és a nők szerepet cseréltek. Főhősünk egy fiatal apuka, aki gyermekét látja el, míg a felesége munkájának és kedvteléseinek él. Láthatjuk, ahogy kisebb-nagyobb megaláztatások érik a teljesen hétköznapi életében. Lépéseit szexista beszólások kísérik.

Végül, bár semmi különösen merészet nem csinál, szexuális zaklatás és erőszak áldozatává válik. Nem elég, hogy meggyűlik a baja a nők által dominált hatósággal, végül még szerető feleségéről is kiderül, hogy képtelen az empátiára: nem tudja átérezni szegény férjének a kiszolgáltatott és megalázott helyzetét.

A női élet 11 szakasza, ahogyan az 1840-es években képzelték
A női élet 11 szakasza, ahogyan az 1840-es években képzelték
(Forrás: Wikimedia Commons)

Biztos sokan gondolják most azt, hogy jó persze, de ilyen a valóságban nincsen. A filmet sarkított riasztó tanmesének tartják majd, tele a szokásos, „feminista” túlzásokkal. Ez a film róluk is szól: talán ideje nézőpontot váltani.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (12):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. február 13. 10:25
12 El Vaquero

@szigetva: na, tessék, már megint amerikai filmet néz valaki :D Amúgy nemrég néztem meg újra a Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice-t. Igazi klasszikus gettóparódia. Az AAVE-s akcentusok hitelesek benne, de elég visszafogott verziót használnak, pedig jobban is elereszthetnék magukat.

10 éve 2014. február 13. 09:38
11 afrodisco

Érdekes, persze, de ha ennyire szélsőséges esetet ábrázol (nemi erőszak), azzal vajon nem távolítja-e el a problémát (férfi-nő sztereotípiák) a hétköznapi néző számára?

Nagyobb baj, hogy túl sokat markol, és nemcsak férfi-nő szerepeket, hanem kultúrákat is ütköztet, márpedig ez nagyon nem mindegy, a férfi-nő viszony keményen kultúrafüggő kérdés. Ha a filmben középosztálybeli fehér nők kapnának le egy csóri algériai bevándorlót, vagy a tetőtől talpig bebugyolált muszlim oltogatná a forrónadrágos franciát, hogy ne hagyja magát, akkor ugye megint picit másról szólna a sztori. Miközben bizonyos szetereotpiákat támad a film, másokat készpénznek vesz.

Érdekesség: már Hunyady Sándor is eljátszott a nemi szerepek megtükrözésével egy kevésbé ismert novellájában, a Fiatal házaspárban, ami itt is fent van:

mek.oszk.hu/11500/11512/11512.htm#27

10 éve 2014. február 12. 20:02
10 Nem tudtam jó nevet kitalálni

@Roland2: Méghogy hülyeség a feminizmus. Engem nem érdekel mit mondanak (nincs közöm hozzá), de ilyen akciókat el tudnék viselni :D

10 éve 2014. február 12. 19:38
9 Roland2

Most jut eszembe, a FEMEN aktivistái igyekszenek meghonosítani a női meztelenséget az utcákon, tehát szerencsére már elindult egy folyamat ez ügyben :)

@El Vaquero: Nem csak nudista strandon teszik ezt: amikor Lignanóban voltunk, ott is monokiniztek a francia lányok a tengerparton, nem zavartatták magukat ( de egyébként nem csak ők ). Valszeg Nyugaton nagyobb hagyománya van a dolognak.

10 éve 2014. február 12. 18:15
8 szigetva
10 éve 2014. február 12. 16:30
7 El Vaquero

@Roland2: pont a franciáknál vannak olyan nudista üdülőhelyek, ahol a városban is meztelenül mászkálnak az emberek.

10 éve 2014. február 12. 15:05
6 Roland2

Nekem semmi kifogásom nincs az ellen, hogy a nők is félmeztelenül járjanak az utcán, vagy ahol csak jólesik nekik :)

10 éve 2014. február 12. 13:27
5 Sultanus Constantinus

@El Vaquero: Én egyelőre Magyarországról beszélek, nem az amerikai filmvilágról. :D

Egyébként meg úgy is meg lehet közelíteni ezt a kérdést, hogy mi lenne, ha úgy alakult volna, hogy a nők is félmeztelenül jár(hat)nának (sportolni). Semmi, mert akkor mindenki ezt szokta volna meg, és ez lenne a teljesen természetes.

10 éve 2014. február 12. 13:26
4 El Vaquero

* nem tudok-ot akartam írni a "nem tudod" helyett

10 éve 2014. február 12. 13:19
3 El Vaquero

@Sultanus Constantinus: a hivatalos viseletről nem tudod, de azért David Hasselhof elég híres volt arról, hogy az egész mellkasszőr-dzsungele ott virított a szétgombolt inge alatt. Sőt, az USÁ-ban sok afroamerikai jár kigombolt inggel, aztán még néha ilyen nagy aranylánc is ráfityeg nekik, bár lehet ma már ez a Village People-ös stílus kikopott.

10 éve 2014. február 12. 12:52
2 Sultanus Constantinus

"Elgondolkozott Ön már azon, hogy miért nem illik a nőknek félmeztelenül futniuk a nyílt utcán?"

Lehet, hogy furcsa, de én már régen elgondolkoztam az ilyen és ehhez hasonló kérdéseken. Vannak (természeti) népek, ahol az a természetes, hogy a nők sem takarják el a felsőtestüket. Szerintem ez egyedül társadalmi szokások kérdése, mert logikus válasz nincs rá. Az nem érv, hogy az ő testük különbözik a férfiakétól, mert ez csak nézőpont kérdése: ezen az alapon miért nem a férfiak takarják el magukat. Érdekes viszont, hogy ezzel szemben míg a nőknél természetes a mély ruhakivágás, a férfiaknak éppen nem illik hasig kigombolt ingben járni egy hivatalban.

10 éve 2014. február 12. 12:36
1 El Vaquero

Hát, baromi unalmas és érdektelen ez a kisfilm, elég nagy időpazarlás volt végignézni. Tipikus f[χ]ãszē nyomorékság. Ők is jobban jártak volna, ha inkább csigáztak volna helyette.