0:05
Főoldal | Rénhírek

Van, ami csajos, van, ami fiús... És a programozás milyen?

A programozás olyan fiús dolog. De ez már nem lesz sokáig így. Legalábbis ha bejön a Prezi új, „Coding girls” elnevezésű kampánya...

nyest.hu | 2014. január 23.

Coding girls címmel kampányt és lányoknak szóló ingyenes programozási kurzust hirdet a Prezi. A kurzus március 4. és május 19. között zajlik majd; jelentkezni 2014. február 20-ig lehet. A programban összesen nyolcan vehetnek részt, így érdemes minél előbb elkészíteni a beugró prezentációt, amelyben azt kell bebizonyítani, hogy a pályázó az ideális jelölt a kurzusban való részvételre.

Önnek hány női programozó ismerőse van? – Nekünk nem túl sok... A programozás – legalábbis eddig – elég fiús dolognak számított. Ezen a helyzeten szeretne változtatni a Prezi a Coding girls programmal. „Ezt a programot azért találtuk ki a Prezinél, hogy bebizonyítsuk: az informatika nem csak a fiúk terepe. A számítástechnika világában ugyanis (ahogy egyébként az élet minden más területén...) bármelyik nem képviselője lehet sikeres. És ha csak annyi a baj, hogy ez esetleg még nem elég trendi, változtassunk együtt ezen!” – írják a beharangozóban.

Nem, ez nem a pasim gépe!
Nem, ez nem a pasim gépe!
(Forrás: Wikimedia Commons / Lady Pain (Marta Manso) / CC BY 2.0)

A kurzuson a Prezi munkatársai és mentorok tanítják majd a részt vevő lányokat JavaSript nyelven programozni. Olyan középiskolás lányok jelentkezését várják, akik a 2015/2016-os tanévben felsőoktatási képzésre akarnak majd jelentkezni, és érdeklődnek az informatika, a matematika és a programozás iránt. A kurzuson való részvételhez nincs szükség programozási előismeretekre; a tananyag az alapoktól indul.

És hogy miért fontos ez? – Erről a program honlapján a következőt olvashatjuk:

Mi a Prezinél hiszünk a sokszínűség erejében. Szeretnénk ha több lány döntene úgy, hogy műszaki vonalon kezdi meg egyetemi, főiskolai tanulmányait és egyre több lány lenne a jövő mérnökei között.

Úgy gondoljuk, hogy ennek a legjobb eszköze az oktatás - ezért indítottuk el ezt a programot. A célunk az, hogy segítsünk a programozás, informatika iránt érdeklődő lányoknak a felkészülésben, szeretnénk motiválni őket, hogy bátran vágjanak neki ennek az útnak.

Bővebb információ a Coding girls honlapján található.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. december 19. 21:00
4 rajzolo

Csak hogy kicsit árnyaltabb legyen a kép.

hvg.hu/tudomany/20110302_it_tortenelem_nok/

10 éve 2014. január 24. 09:33
3 El Vaquero

A programozás egyértelműen csajos. Már a babázásnál is azt keresik a lányok, hogy hol van rajta a programozási konzol. Aztán később, mikor 5 percenként kijárnak a mosdóba, meg sminkelni, akkor az csak álca, előkapnak egy netbookot vagy tabletöt, és programoznak, jóhogy. Ezért vannak tele a felsőoktatási intézmények informatika és programozói, sőt matematikus szakai lányokkal.

10 éve 2014. január 23. 17:39
2 Szalakóta

Matematikus vagyok, programtervező szakra járok. Valamennyire már tudok programozni, de nem biztos, hogy ez elég ahhoz, hogy elkeljen a piacon.

10 éve 2014. január 23. 14:37
1 Sultanus Constantinus

Érdekes, ahhoz képest, hogy állítólag ez egy magyar program, már portugál, koreai és japán nyelven is elérhető, csak éppen magyarul nem... (no comment).