0:05
Főoldal | Rénhírek
Átkozott zöldséges!

Megfejtették az átkot

Egy ezerhétszáz éve élt antiochiai zöldségárust átkozott el ismeretlen „jóakarója” az átoktábla tanúsága szerint, amelynek feliratát most sikerült megfejtenie egy amerikai kutatónak.

MTI | 2011. december 26.

A kutatásokat ismertető tanulmány a Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik című folyóiratban látott napvilágot.

A görög feliratos vékony ólomlemezt a Római Birodalom egyik legjelentősebb városában, a mai Törökország és Szíria határvidékén lévő Antiochiában dobta egy kútba valaki. A lelet az 1930-as években került napvilágra, s azóta a Princetoni Egyetem múzeumában őrzik – olvasható a  LiveScience tudományos hírportálon.

A feliratot Alexander Hollmann, a Washingtoni Egyetem kutatója fordította le, aki szerint ez az első eset, amikor egy zöldségárust sújtanak átokkal. Az átoktáblákkedvezményezettei többnyire királyok és helytartók voltak, de átkozták a gladiátorokat, fogathajtókat és jó néhány más foglalkozás űzőjét, ám egyszerű zöldségárust soha.

Az illető neve Babilasz, az átoktáblán fel van tüntetve a zöldségárus anyja is, akit Dionüsziának hívtak. A névtelenségbe burkolózójóakaró” arra szólítja fel Jáhvét, hogy villámokkal sújtsa agyon Babilaszt.
Mivel az átkozó neve ismeretlen, a tudósok csak találgathatják, hogy a zöldségárus mivel vonta magára valaki haragját.

Átoktáblát »alkalmaztak« szerelemféltés esetén, de a szöveg nyelvezete nem erre utal” – magyarázta Alexander Hollmann, aki szerint valószínűbb, hogy üzleti konkurenciáról van szó.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!