0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírás

Fahélyas gabonaszel

Az ly–j tévesztéséért az iskolában bizonyos életkor fölött komoly megtorlás jár. Pedig...

nyest.hu | 2014. június 13.

Mindennapi helyesírás című sorozatunk legutóbbi részében egy étlapról mutattunk helyesírási ínyencségeket a brokoli krémleves-től a dijoni pujkamell-en át a hasább burgonyá-ig. Azt hinné a kedves olvasó, hogy ez olyan különleges, egyedi eset? Hogy mennyire nem az, mi sem bizonyítja jobban, mint az Ilonától kapott alábbi fénykép. A gasztrohelyesírás újabb fejezete következik.

Egy élelmiszerüzlet akciós termékére hívja föl a figyelmünket a következő felirat: W.D. Fahélyas gabonaszel. Az ár alapján – akármi is legyen a gabonaszel – nagyon megéri! Persze a gabonaszel nem klasszikus helyesírási hiba; egyszerűen nem fért ki a gabonaszelet szó. Persze elegánsabb lenne ilyen esetben valahogy rövidíteni: gabonaszel., gabonasz., müzliszelet.

Fahélyas gabonaszel
Forrás: nyest.hu

De helyet azzal is spórolhatott volna a felirat készítője, ha egy klasszikusnak mondható helyesírási hibát nem követ el: ha fahélyas-t j-vel írja. Azért is érdekes ez a hiba, mert a fahéj szóban elég érezhetően ott a fahéj-nál valószínűleg gyakoribb héj szó. Persze arról is tudni kell, hogy milyen j... Az is érdekes, hogy vajon a termék csomagolásán ly-nal vagy j-vel szerepel-e a szó. Erről azonban sajnos nincs adatunk...

Azok között pedig, akik találnak még egy hibát ezen a feliraton, értékes (három pontos!) helyesírási hibákat sorsolunk ki!

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (6):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2014. június 15. 19:44
6 Grant kapitány

@El Vaquero: Igen, a tanulásnak része a memorizálás is. Ebben semmi különös nincs. Minden tantárgynak vannak ilyen részei, amiket be kell magolni, mint pl. a pi vagy a gravitációs állandó értéke. És fordítva, a helyesírásnak is vannak logikus részei. Az értelemtükröző vonásai például.

Én a "megtorlás" szó használatát kifogásolom. "Megtorlás" az is, amikor kivégzik a partizánokat vagy a forradalmárokat. Semmi szükség arra, hogy oktatási kontextusban ezt a nagyon erős érzelmi reakciókat kiváltó szót használja valaki. Felmerül ugyanis a gyanú, hogy azért használja, mert helyesírás-ellenes hangulatot akar kelteni vele.

8 éve 2014. június 15. 19:22
5 El Vaquero

@Grant kapitány: az még hagyján, de még nagyon szabályt sem lehet állítani, hogy mikor van /ʎ/ és mikor /j/. Persze, vannak részszabályok, de az összes eset 50%-át sem fedik le. Csak az írásképre emlékezés, az íráskép bevésődése marad, ahhoz meg sokat kell írni, olvasni, használni az írott nyelvet.

Aztán a sok behülyített ember jön, hogy ők hallják a különbséget, pedig 99%-uk csak hiszi, hogy hallja, mert bele akarja hallani íráskép alapján, holott beolvasszák a /j/-be. Alig van már egy-egy szűk nyelvjárási terület, ahol [l]-lezés és [ʎ]-zés megy, és ott tényleg hallják a különbséget.

8 éve 2014. június 15. 18:58
4 Grant kapitány

"Az ly–j tévesztéséért az iskolában bizonyos életkor fölött komoly megtorlás jár. Pedig..."

Micsoda hangulatkeltő felvezetés! Igen, ugyanolyan "megtorlás" jár érte, mint bármelyik másik, alapműveltséghez tartozó ismeret hiányáért. Pontlevonás, rosszabb osztályzat....mint bármely másik tantárgy alapjai esetében.

Gyalázat, hogy egy magát "tudományos"-nak nevező hírportál nem akarja tudomásul venni: a gyerekek többek közt azért járnak iskolába, hogy megtanulják az általános alapismereteket, amikbe beletartoznak az alapvető helyesírási tudnivalók is!

8 éve 2014. június 13. 13:15
3 Nem tudtam jó nevet kitalálni

Az alsó mondatban van egy plusz vessző, ami oda nem kéne.

8 éve 2014. június 13. 12:46
2 putty

W.D. helyett (valószínűleg) W. D. kellene

39Ft helyett 39 Ft kellene

22g helyett 22 g kellene

-34 helyett –34 szebb lenne :)

2014.04.22-től helyett 2014. 04. 22-től kellene, bár szóközök nélkül nekem normálisabb

8 éve 2014. június 13. 12:09
1 Szalakóta

Mi az a W. D. a név előtt? Ha nem tartozik, hozzá, miért van ott? Ha hozzátartozik, akkor biztos egy régi szövegszerkesztővel készült, ami azt hitte, hogy a pont után új mondat következik. Ez lenne a plusz hiba.