0:05
Főoldal | Rénhírek

Dívák és díványok

Olvasónk azt kérdezte, hogy összefügg-e a „díva” és a „dívány” szó. Utánanéztünk...

nyest.hu | 2013. december 2.

Péter nevű olvasónktól kaptuk a következő kérdést:

Az lenne a kérdésem, hogy a „díva” és a „dívány” szavak összefüggenek-e egymással. A dívány lenne az az ülőalkalmatosság, amelyen a dívák ültek eredetileg? Ha igen, milyen képzővel van létrehozva a dívából a dívány?

Az ötlet nem rossz, hogy a díva az, aki a díványon ül, illetve a dívány az, amin a díva ül, de ki kell ábrándítanunk olvasónkat: az alakok hasonlósága ebben az esetben véletlen. Így a képzőre vonatkozó kérdés érvényét veszti.

A díva nemzetközi szó, a magyarba a 19. század második felében kerülhetett be a németből vagy az olaszból; első ismert írásos említése 1879-ből származik. A szó a latin diva szóból származik, aminek a jelentése ’istennő’; ebből lett az olaszban ’istennő, ünnepelt énekesnő’ jelentésű kifejezés, és ebben a jelentésben terjed el az európai nyelvekben. Az összefüggés az eredeti és az új jelentés között az, hogy a híres színésznőket gyakran istennőnek nevezték, istennőkhöz hasonlították.

Díva a díványon
Díva a díványon
(Forrás: Wikimedia Commons)

A dívány szó pedig oszmán-török eredetű; eredeti jelentése ’államtanács; tanácskozás; kerevet; költemények gyűjteménye’. A törökbe a perzsán keresztül kerülhetett az arabból. A ’kerevet’ jelentés az oszmán-törökben alakult ki; eredetileg a tanácskozó teremben körbefutó, szőnyegekkel takart, párnákkal díszített padkát jelentette. Ebből a jelentésből alakult ki a mai értelme.

Így nem függ össze a díva a dívánnyal.

Forrás

A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. december 2. 17:42
2 Roland2

"Így nem függ össze a díva a dívánnyal." Nana, van azért szereposztó dívány is.

10 éve 2013. december 2. 09:59
1 Avatar

"Díva a díványon" divatos ruhában... :)