0:05
Főoldal | Rénhírek

Az oroszok már a kommentek közt vannak

Esély sincs a dolgok civilizált megtárgyalására, ha megjelennek a sablonos elfogult és ellenséges hangnemű hozzászólások tömegei.

nyest.hu | 2014. május 6.

Nem kétséges: ha valahol kommentelni lehet, ott előbb-utóbb megjelennek a trollok is. Ma már nem csak a magányos trollokra kell számítani, hanem valóságos trollhadseregekre is. Ezzel a jelenséggel szembesültek többek között a The Guardian moderátorai is, akik meg vannak győződve arról, hogy orosz trollhadsereg szállta meg oldalaikat, elsősorban persze az Ukrajnával kapcsolatos cikkeket.

Jönnek a trollok
Jönnek a trollok
(Forrás: filmjunk.com)

A moderátorok már 2012-ben felfigyeltek arra, hogy egyes cikkek alatt a Kreml-párti kommentelők veszélyeztetik az érdemi eszmecserét. Hozzászólásaik értelmetlen, frusztrált megjegyzések voltak mindazok számára, akik még nem váltak Moszkva agymosásának áldozatává. Most az olvasók arra panaszkodnak, hogy bármelyik Ukrajnával kapcsolatos cikk kommentjeibe nézünk bele, agresszív nyugatellenes propagandaáradatot találunk. A hozzászólások többsége egy kaptafára íródott, ugyanazokat az állításokat ismétlik. Ráadásul ezeket a hozzászólásokat tíz-tizenkétszer többen ajánlják, mint az ukránpárti kommenteket. Az ilyen kommentelők többsége 2014 februárja után regisztrált az oldalra.

A cikkben szerepel a nasibot kifejezés, ez a Nasi nevéből és a bot ’az interneten egyes feladatokat automatikusan ellátó program’, ennek egyik altípusa az ember által alkototthoz hasonló szövegeket létrehozó program.

Luke Harding, a The Guardian volt moszkvai tudósítója szerint kétségtelen, hogy a Kreml kampányáról van szó, mely lehetetlenné teszi a cikkek alatt a valós eszmecserét. A jelenség jól ismert Oroszországból: a The Guardian már 2012-ben beszámolt egy esetről, amikor hackerek feltörték a Nasi (Mieink) nevű, Putyint támogató (Putyinjugendnek is csúfolt) ifjúsági szervezet levelezését, és kiderült, hogy bérkommentelőkkel igyekezett befeketíteni ellenzéki politikusokat, művészeket, emberi jogi aktivistákat – erre a célra több tízmilliónyi forintnak megfelelő összeget fordítottak.

A gyanús kommentelőket általában több ismérvük kombinációjából lehet kiszűrni: ilyen a a stílusuk, a regisztrációjuk időpontja, illetve hogy mikor és milyen témákhoz szólnak hozzá. Gyakoriak a tört angolságú szeparatistapárti indulatos kommentek olyan felhasználóktól, akik nyugat-európainak mondják magukat. De bármilyen gyanúsak is ezek a hozzászólások, a moderátorok csak akkor távolíthatják el őket, ha megszegik a felhasználási feltételeket. Ráadásul szabályellenes a másikat trollnak vagy botnak nevezni – ilyenkor a moderátorok kénytelenek az egyébként tisztességes kommentelőket moderálni.

Magyarországon azonban nincs szükség orosz beavatkozásra. Ritka szerencsés helyzet az, amikor a cikkek alatt érdemi vita tud kialakulni. Az önkéntes trollok a cikk témájához nem kapcsolódó, illetve személyeskedő megjegyzéseikkel már első hozzászólásaikkal elveszik ennek lehetőségét is.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. május 6. 22:46
3 blogen

Körbenéztem már egy kicsit, hogy rajta vagyunk e az orosz bürokrácia térképén és igen. Nálunk is van direkt orosz propaganda: www.facebook.com/pages/Ki%C3%A1llunk-Oroszorsz%C3%A1g-mellett/727359

9 éve 2014. május 6. 21:32
2 blogen

Mondjuk ezt az orosz stratégiát nem értem. Az odesszai mészárlás tényeit elismételni, vagy összehasonlítani a megdöntött elnök által a lázadók ellen alkalmazott erőszak szintjét a mostani rezsim által a mostani lázadók ellen folytatott vérontással bőven elegendő elegendő igazság ahhoz, hogy bárki akinek van egy kis gerince az az oroszokkal szimpatizáljon. Vagy felemlegetni, hogy a szíriai Al-Kaidától a ukrán neonáci rohamosztagokig kiket támogatott az USA Nobel békedíjas elnöke az elmúlt években és máris az orosz nagyhatalom egy igazi következetes jófiú a világpolitikában.

Az igazságot bármilyen célzott propagandatevékenységgel csak aláásni lehet. Az jó propaganda az, ami hagyja érvényesülni a kedvező igazságot. Nem szabad hagyni, hogy a bürokrácia ilyen téren a saját fontosságát kezdje el bizonyítani fölösleges túlműködéssel.

9 éve 2014. május 6. 11:28
1 karmano

Éljen a szabad és független Pirézisztán!