0:05
Főoldal | Rénhírek

Hivatalos, üres kifejezések gyűjteménye

A hivatalnokok, vezetők és az ő ténykedéseikről beszámoló hírek bürokratikus, klisékből építkező nyelvezetét figurázta ki a Zsenmin Zsipao központi pártlap a mikroblogján azután, hogy Kína új vezetői hadat üzentek a megkövesedett hivatali formalitások egy részének.

MTI | 2013. január 14.

Nincs beszéd, amely ne lenne fontos, nincs fogadtatás, amely ne lenne meleg  írta egyebek közt a lap, arra buzdítva az olvasókat, hogy egészítsék ki a panelek listáját. Így csatlakoztak hozzá 4300 bejegyzéssel, és így került rá például az, hogy a vezetők leginkább nagyra értékeltek, a látogatások barátiak, az eredmények pedig óriásiak.

Az esetleg negatív hírekben főleg illetékes osztályok megnevezéssel találkozni, míg a pozitívakban a szervezeti egység pontos neve szerepel  jegyezte meg az egyik hozzászóló.

Voltak, akik a különböző, ám szóhasználatukban mégis hasonlító értekezleteken elhangzó vissza-visszatérő (jel)szavakkal egészítették ki a felsorolást. Olyanokkal, mint emeljük magasra, gyorsítsuk fel, haladjunk előre, őrizzük meg vagy biztosítsuk. A „hivatalos, üres kifejezések” gyűjteményét több internetes oldal, köztük a Hszinhua állami hírügynökség portálja is átvette.

Kína tavaly novemberben megválasztott új pártfőtitkára, Hszi Csin-ping a kommunista párt politikai bizottságának első ülésén a közembereket irritáló bürokrácia egyes elemeinek felszámolását sürgette. Elfogadtatta például, hogy a vezetők látogatásakor ne legyenek üdvözlő transzparensek, virágkompozíciók, nagy fogadások, és a vörös szőnyeget se gurítsák ki.

Úgy döntöttek, hogy a hivatalos utazások és ellenőrző körutak alkalmával a közlekedési akadályok, útlezárások, biztonsági intézkedések mértékét le kell szorítani, a politikai bizottság tagjai pedig nem vehetnek részt különböző szalagátvágási vagy alapkőletételi ceremóniákon, konferenciákon, kivéve, ha erre külön felhatalmazást kapnak. Határozat született arról, hogy külföldi utakra csak indokolt esetben utazhatnak a vezetők, és az eddiginél kisebb kísérettel. Megállapították azt is, hogy az esetek többségében a vezetők reptéri fogadásához nincs szükség a külföldön élő kínaiak, ott működő intézmények képviselőinek vagy diákoknak a jelenlétére, zászlólengetésükre.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!