0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi szóalkotás

Alkoholmentes szakember

Ha valami alkoholmentes, az nem túl sok jót ígér. Kivéve, ha...

nyest.hu | 2015. május 7.

Az alkoholmentes szó az utóbbi évtizedben nagy karriert futott be. Megjelentek az alkoholmentes sörök, majd az alkoholmentes gyümölcsös sörök, de már alkoholmentes borral is találkoztunk. Az azonban lehetséges, hogy az alkoholmentes vodkára még várni kell... Vagy mégsem?

Alkoholmentes vodka
Alkoholmentes vodka
(Forrás: kecskefeszek.hu)

Az alkoholmentes sör, illetve bor sok viccelődésre ad lehetőséget, ebből sokféle mém született. Ez érthető, hiszen mitől lenne sör az, ami nem tartalmaz alkoholt? A sör és a bor lényegi összetevője, definíciós kritériuma az, hogy alkoholt tartalmaz. Így az alkoholmentes sör / bor amolyan fából vaskarika. De megszoktuk, hogy létezik, és már el sem gondolkodunk ezeken a szemantikai-nyelvfilozófiai mélységeken, mielőtt megrendeljük őket..

Az alkoholmentes szónak egészen üdítő értelmét fedezte fel egyik olvasónk az alábbi hirdetésen:

Alkoholmentes szakember
Forrás: nyest.hu

Az alkoholmentes szakember – mint az alkoholmentes sör – nem tartalmaz alkoholt. A kifejezés – értelmezésünkben – annyit jelent, hogy a szakember szakemberi minőségében, azaz munka közben nem fogyaszt alkoholt. Nem azonos tehát az alkoholmentes szó jelentése az absztinens-ével. Már csak az a kérdés, hogy – ahogyan az alkoholmentes sört – az alkoholmentes szakembert is fából vaskarikának tartjuk-e...

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!