0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírás

A vitaminok helyesírásáról

Mindegy, hogy zsírban vagy vízben oldódik a vitamin: a helyesírásuk azonos.

nyest.hu | 2014. július 23.

A kutyákra veszélyes ételekről szóló cikkünkben szerepelt a máj, és a benne található A-vitamin, amely ha fölhalmozódik a kutya szervezetében, akár mérgezést is okozhat. A-vitamin mérgezést vagy A-vitamin-mérgezést vagy esetleg A-vitaminmérgezést? Mi akkor a különírást választottuk a könnyebb olvashatóság végett. Azóta azonban több olvasónk panaszkodott a normától eltérő forma használata miatt. Hogy kell tehát írni a vitaminokat?

A vitaminok helyesírása viszonylag egyszerű: a vitamin fajtáját jelölő betű mindig nagy, ehhez kötőjellel kapcsoljuk a vitamin szót: A-vitamin, D-vitamin, C-vitamin, E-vitamin stb. A B-vitaminok fajtáit alsó indexbe tett számmal jelöljük: B1-vitamin, B2-vitamin, B12-vitamin stb. Több olvasónk is fölhívta a figyelmünket arra, hogy az interneten gyakori a különírás is; ez azonban a helyesírási szótárak és kézikönyvek szerint helytelen.

Sokféle vitamin
Sokféle vitamin
(Forrás: Wikipédia)

Mi van akkor, ha a vitamin-hoz valamilyen utótag járul? A szótárak tanúsága szerint ebben az esetben az utótagokat kötőjellel kapcsoljuk a szóhoz: C-vitamin-tabletta, A-vitamin-hiány, D-vitamin-tartalom, E-vitamin-szegény. Mindezek fényében A-vitamin-mérgezés-t kellett volna írnunk. A vitaminhiány, vitaminmérgezés, vitamintartalom stb. összetett szavakat persze egybeírjuk!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!