0:05
Főoldal | Rénhírek

A könyv, amiben „ősz van legbelül”

Egy fiatal költő első kötetét mutatjuk be, amelyben azonban sem fiatalosságot, sem könnyedséget, sem játékosságot nem találtunk, őszt és létösszegzést annál inkább.

Molnár Cecília Sarolta | 2013. július 2.

Závada Péter 1982-ben született Budapesten. Závada Pál Kossuth-díjas magyar író idősebbik fia. Az ELTE angol és olasz szakán végzett. 1997 óta rappel az Akkezdet Phiai zenekarban, 2009 óta jelennek meg versei többek közt a Jelenkorban, a Holmiban és a Literán. 2012-ben jelent meg Závada Péter első verseskötete Ahol megszakad címmel. A szerzőt eddig Újoncként ismertük: rapperként, slammerként, az underground hip-hop egyik alakjaként, az Akkezdet Phiai formáció egyik tagjaként. Szövegeiknek érdekessége, izgalmassága, művészisége lenyűgözött minket: korábban már írtunk a Hisz sztori (Kis kece) című számról, illetve a Ludditákkal együtt készített Szevasz!-ról is. Nem lepődtünk meg azon, hogy az egyik tag, Závada Péter verseskötetet adott közre.

A kötetben található szövegek egy része korábban már megjelent különböző irodalmi folyóiratokban, illetve például a kötetet nyitó vers, a Boldog óra című már ismert lehetett Akkezdet Phiai-szövegként: A skit érdekel címmel megtalálható a 2010-es Kottazűr című albumon. A kötet versei – ennek ellenére (vagy ezzel együtt) – nem Akkezdet Phiai-szövegek: kevesebb nyelvi virtuozitás, kevesebb (jó értelemben) magamutogató, pattogó ritmus, több nyugodt ritmusú, kiegyensúlyozott mondat, több tömörség és pontosság – körülbelül ugyanannyi nettó szomorúság.

Egy fiatal költő – Závada 1982-ben született – első kötetét tartjuk tehát kezünkben, mégis néha olyan érzésünk van, hogy érett Petrit vagy Pilinszkyt olvasunk. A Jövőre harminc című versben például az ötvenes Kosztolányi szavai visszhangoznak; lehet, hogy félig viccből, de mégis:

Jövőre harminc – szívem visszadöbben.

Ellátni innen már a másvilágig.

(28. oldal)

Závada Péter: Ahol megszakad
Závada Péter: Ahol megszakad
(Forrás: libri.hu)

Nem az életkor a döntő: ebben a kötetben kevés a fiatalosság, kevés a tét nélküli játékosság. Sokszor összegzést, létösszegzést, egy korszak lezárását olvashatjuk a versekben. Talán így értelmezhető a kötet címe és címadó verse is, az Ahol megszakad. Ezzel a szöveggel pedig szoros kapcsolatot tart a kötet négy ciklusát záró – és a címmel nyelvtanilag is összefüggő – Csak addig című, négy darabból álló sorozat.

Csak addig címmel négy vers található a kötetben: ezek a szövegek zárják a csak számokkal jelölt versciklusokat. Az első három Csak addig-szöveg azzal kezdődik, hogy „Csak addig vagyok érdekes, / amíg…”, majd egy-egy sztori, illetve jelenet bontakozik ki, amelyek – a cím és verskezdet szerint – valamilyen értelemben határpontot jelentettek. Végül a kötet zárása előtt a IV. ciklus végén így zárul a sorozat:

Csak addig, és nem tovább, amíg

megtámadhatatlan, arisztotelészi

logikával, a megalkuvást nem ismerő

tényfeltáró zsurnaliszták svádájával

bizonygatom, hogy mennyire

javíthatatlanul és végérvényesen

nem vagyok érdekes.

(65. oldal)

De a kötet persze ettől még érdekes: a fiatal költő kissé kiégett, kissé megkeseredett, néha kifejezetten búskomor lírai alanyai, ahogy újra és újra az ősz végi, tél eleji hűvösben jelennek meg. Az Ahol megszakad című kötet őszi hűvöse nagyon is otthonos, úgyhogy reméljük, Závada Péter költői munkássága nem szakad meg.

Závada Péter: Ahol megszakad, Libri Kiadó, Budapest, 2012

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!