0:05
Főoldal | Rénhírek
A költészet napja

Budapest versekbe öltözött

Április 11-én idén előbb borult versekbe a város, mint zöldbe a természet. A későn jött tavasz első napján, reméljük, sokan olvastak vagy hallgattak az utcán verseket a költészet napja alkalmából.

nyest.hu | 2013. április 11.

A költészet napjának reggelét azzal kezdtük, hogy felidéztük Kosztolányi egy írását, amelyben a költészet 20. századi lehetőségeiről és lelehetetlenségéről írt. Alaptétele az volt, hogy a jelen és a jövendő igen prózai. Persze nem lehetett neki könnyű, hiszen akkor még nem volt külön ünnepe a költészetnek.

Nekünk könnyű, hiszen 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én mindenképpen egy napot a költészetnek, a verseknek szentelünk. Itt a nyesten is több verspárt olvashattak a nap folyamán Kosztolányi és József Attila tollából. Mi így ünnepeltünk.

Tandori Dezső Hommage című verse a Kálvin téren
Tandori Dezső Hommage című verse a Kálvin téren
(Forrás: Kovács Tamás György)

Nehéz lenne összeszámolni, hogy országszerte hányféle ünnepi megemlékezés, hányféle versekkel, költészettel kapcsolatos esemény zajlott, vagy éppen még e percekkben is zajlik. Budapest több pontján versek, idézetek jelentek meg különböző közterületeken. Több helyen tartottak felolvasásokat, versmaratonokat, amelyeken ismert és kevésbé ismert személyek adták egymásnak a mikrofont, hogy az éppen arra járóknak felolvassák kedvenc verssoraikat.

Gát Anna Kávé című verse egy oszlopon a Ferenczy István és a Magyar utca sarkán
Gát Anna Kávé című verse egy oszlopon a Ferenczy István és a Magyar utca sarkán
(Forrás: Kovács Tamás György)

És a költészet ma nemcsak a valós tereken, de a virtuális világban is főszerephez jutott. A közösségi oldalakon mindenki elolvashatta ismerősei kedvenc verseit, sorait, és talán a YouTube-on is ma kiemelkedően sok látogatója akadt a szavalatokat vagy megzenésített verseket rögzítő videóknak. A Facebookon pedig elindult egy egyedi kezdeményezés, amelynek keretében az ismerősök verseit gyűjtötte be, majd „posztolta ki” városszerte egy kedves olvasónk. A kiragasztott verseket pedig lefényképzte, és ebből galériát is nyitott a Facebookon, ahol bárki elolvashatja a városi felületekre posztolt verseket.

Szabó Lőrinc Különbéke című verse egy kukán a Markusovszky téren
Szabó Lőrinc Különbéke című verse egy kukán a Markusovszky téren
(Forrás: Kovács Tamás György)

Nem tudunk, és nem is kívánunk leltárt készíteni sem a „hivatalos”, sem pedig a „nem hivatalos” eseményekről. Csupán annyit üzenünk innen, a 21. századból Kosztolányinak, hogy a költészetnek még ma is megvan a helye és a szerepe a világban. Mert az, hogy rengeteg embert mozgat meg április 11-e, azt is kell, hogy jelentse, hogy az emberek igenis olvasnak verseket, szeretik a költészetet és ezen az ünnepen meg is osztják egymással a számukra fontos sorokat, idézeteket. Reméljük, hogy ez a nap mindenkinek versben gazdagon telt, és hogy sokan nem 2014. április 11-én fognak legközelebb verset olvasni.

Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verse az Üllői úton
Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verse az Üllői úton
(Forrás: Kovács Tamás György)

Köszönetet mondunk Kovács Tamás Györgynek, hogy a költészetnapi felhívásáról értesített minket, és hogy elküldte nekünk a képeket!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2013. április 11. 21:21
1 El Vaquero

(OFF) Erről az április 11-ről mindig az jut eszembe, mikor a gimis magyartanár megkérdezte ezen a napon, hogy miről nevezetes. Már előre dörzsölte a markát, hogy milyen nyilvánvaló, meg készítette be, hogy beleröhögjön, mert hogy jól megfog vele minket, mire én bevakeráltam: a Muhi csata (a szerkesztőségnek jelzem, hogy ez felvet helyesírási kérdéseket, jó cikkalap lenne)! Látszott, hogy szegényke nem erre a válaszra számított :D Kár, hogy nem azt vonta le tanulságként, hogy legközelebb ne kérdezzen hülyeséget...

Szívem vérzik, hogy akkoriban nem tudtam ilyen listákat az arcába tolni:

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81prilis_11 .

www.datesinhistory.com/apr11.php