0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírás

A kas és a kp.

Egy hiányzó e- betű kapcsán utánajártunk annak, hogy mi a „kas”, és mi a „kp”.

nyest.hu | 2015. január 23.

A hétköznapokban nem egyszer találkozunk olyan közérdekű feliratokkal, amelyeket valami miatt nem értünk. Sorozatunkban is láthattunk már erre példát: a száraztüzivíz-vezeték szót nem azért nem értjük, mert nagyon változatos helyesírással fordul elő. Itt inkább arról van szó, hogy bár ismerjük az összetételt alkotó szavakat, az összetétel pontos jelentését mégsem tudjuk kikövetkeztetni.

Rendszeres közreműködőnk, Nóra és családja az Oroszlányi Bányászati Múzeum kiállításán figyelt föl erre a táblára, ami több kérdést is fölvet.

A kas és a kp.
Forrás: nyest.hu

Ahhoz, hogy értelmezni tudjuk, először is azt kell tudnunk, mit jelent a kas bányászati kontextusban. Másodszor pedig jó lenne tudnunk, mi a mértékegységként megadott kp.

Gyors internetes keresés után össze is áll a kép: a kas az a fülkeszerű rész, amellyel a bányászok leereszkednek a bányába (lifttel vagy páternoszterrel). A bányászati múzeumban található feliraton tehát nyilván ilyen értelemben szerepel a kas. Ha pedig egy kötélen függő kas terheléséről lehet szó, akkor a kp rövidítés minden bizonnyal a kilopondra vonatkozik. A kilopond (vagy kilogrammsúly) az az erő, amellyel egy 1 kg tömegű test húzza a kötelet.

Miután ezek mind világossá váltak, valószínűsíthetjük, hogy a feliraton olvasható információ egy birtokos szerkezet, amiből azonban kimaradt a terhelés szó végéről az -e jel: A kas legnagyobb statikus üzemi terhelése: 3700 kp.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2015. január 23. 21:00
1 hunilewraölatum

minte méhkas. mellkas.

ⴷᛩᛜ ヲ϶ⴲᚾᛒ. ⴷᛩᛜ♮϶♮

.

itte a fülke meg a motornak is van kassa nemo amina aza tábla vót a nemo

ammega kiló annyi kiló minta kiló. 3700, az 40 jó súlyba levő legény. plusz magának a kasnak a súlya.