0:05
Főoldal | Rénhírek
Szótároztat a média

2010 legismeretlenebb angol szavai

2010-ben a 'megszorítás' szó volt a leggyakrabban keresett szó a vezető amerikai szótár honlapján. Ez látszólag azt igazolja, hogy az amerikaik vagy hihetetlen jómódban élnek, vagy még angolul sem tudnak. A helyzet ennél árnyaltabb.

nyest.hu | 2010. december 23.

Szívesen gondoljuk azt az amerikaiakról, hogy nem túlságosan műveltek. Ezt látszik igazolni az a tény is, hogy 2010-ben a ’megszorítás’ szó volt az, amelyet legtöbbször megkerestek az egyik legnépszerűbb amerikai internetes szótár, a Merriam-Webster Dictionary honlapján.

Görög tiltakozás a magszorítások ellen.
Görög tiltakozás a magszorítások ellen.
(Forrás: wikimedia commons / Flickr upload, Joanna)

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a görög – és más európai – gazdasági válsággal kapcsolatban oly gyakran emlegetett szó angol változatának jelentése közel sem olyan kézzelfogható, mint a magyar szavunk. Mint oly sok más fogalomra, a megszorításra is több angol szó létezik, de az európai gazdasági csomagokkal kapcsolatban az amerikai média a 14. században átvett görög eredetű austerity szót használta a leggyakrabban, és ezért kellett 250 ezer amerikainak segítségül kérnie a szótár definícióját.

A Merriam-Webster egyébként az első amerikai szótár, a Noah Webster által szerkesztett és 1828-ban kiadott American Dictionary of the English Language hagyományának a folytatója. Ez volt az első részletes amerikai szótár, amely az azóta elterjedt betűzési egyszerűsítéseket is tartalmazta (például amerikai color az angol colour helyett). A Merriem-Webster ingyenesen elérhető oldalán évente félmilliárd szóra keresnek rá az amerikaiak.

A legtöbbet keresett szavak mind valamilyen médiaeseményhez köthetők. A 'túláradó örömöt' a kimentett chilei bányászokkal kapcsolatban használták a médiában, a 'moratórium' pedig a olajfúrási engedélyek kiadására vonatkozott a Mexikói-öbölben az olajömlés miatt. Itt következik a 2010-ben szótárban legtöbbet keresett angol szavak tízes listája:

2) Pragmatic – 'pragmatikus, célelvű', de 'oknyomozó' is

3) Moratorium – 'haladék, felfüggesztés'

4) Socialism – 'szocializmus'

5) Bigot – 'vakbuzgó'

6) Doppelganger – 'hasonmás'

7) Shellacking – 'döntő, megalázó vereség'

8) Ebullient – 'túláradó, élettel teli'

9) Dissident – 'disszidens, eltérő, szakadár'

10) Furtive – titkos, lopva

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!