0:05
Főoldal | Rénhírek
Mamudzsu

A veszélyeztetett nyelvek fővárosa: New York

A veszélyeztetett nyelveket kutató nyelvésznek nem feltétlenül kell távoli dzsungelekben keresgélnie – elég, ha New Yorkba utazik. A csaknem 10 milliós metropoliszt a veszélyeztetett nyelvek fővárosaként tartják számon.

nyest.hu | 2010. június 6.

Ha veszélyeztetett nyelvekre gondolunk, akkor általában amazonasi dzsungelek, csendes-óceáni szigetek, sivatagi oázisok vagy elszigetelt völgyek jutnak eszünkbe. És nem is tévedünk, hiszen sok veszélyeztetett nyelvnek valóban ez az otthona. New York azonban több mint száz éve gyűjti egy helyre a bevándorlókat a világ minden részéről, így valószínűsíthetően ez a metropolis a veszélyeztetett és kihalás szélén álló nyelvek egyik legnagyobb fellegvára.

New York Times Square
New York Times Square
(Forrás: wikimedia commons)

New Yorkban olyan veszélyeztetett nyelvek beszélői élnek, mint az egzotikus hangzású dél-amerikai garifuna, a Celebesz szigetéről származó mamudzsu vagy akár a kevesebb mint ezer ember által használt, román nyelvvel rokon isztriai isztromán. Ilyen és ehhez hasonló, New Yorkban még fellelhető veszélyeztetett nyelvek tanulmányozására hoztak létre két évvel ezelőtt a Veszélyeztetett Nyelvek Szövetségét (Endangered Language Alliance) – tájékoztat minket a New York Times egy cikke.

Hivatalos statisztikák szerint New Yorkban 176 nyelvet beszélnek, legalábbis ennyi szerepel a hivatalos népszámlálási felméréseken. Szakértők szerint a valós szám azonban inkább 800 körül lehet: a teljesen ismeretlen nyelvek beszélői meg sem említik eredeti anyanyelvüket, hiszen tapasztalatból tudják, hogy úgysem hallott róluk senki. Jó eséllyel élhet például New Yorkban szinte az összes még élő észak-amerikai indián nyelv – vagy 200 lehet belőlük – egy-egy beszélője. Nyelvvédők és amatőr nyelvészek számára tehát a világváros felhőkarcolóinak lábainál fekszik az egyik legtermékenyebb nyelvészeti kutatási terület.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. január 10. 21:10
1 gujlaki

Azt is mondhatnám, hogy New York a veszélyeztetett és kihalás szélén álló nyelvek egyik legnagyobb temetője. Mint az Amerikába érkező frissen bevándoroltak asszimilicációjának egyik első szintere, az "olvasztótégely" (Melting Pot), hozzájárult ezen nyelvek eltűnéséhez. Jó példa erre a jiddis nyelv, amely a Kelet-Európából bevándorolt zsidó tömegek anyanyelve volt, és melyet a huszadik század elején még százezrek beszélték New Yorkban, mára gyakorlatilag pár egyetemi tanszék és néhány ezer orthodox zsidón kivül senki nem beszéli.