0:05
Főoldal | Rénhírek

Szótárat kapnak az alaszkai nyelvek

Három Kanadában és Alaszkában honos indián nyelvnek készült el a kezdő nyelvtanulók számára tervezett szótára.

nyest.hu | 2010. május 31.

A totemoszlopok világa az a hely, ahol a tlingit, a haida és a tszimsian nyelveket beszélték az őslakosok. A három nyelvnek most új szótárai jelentek meg a New Tribune jelentése szerint. Mindhárom szótárat az amerikai indián kultúra megőrzésére specializálódott Sealaska Heritage Institute adta ki. Az intézet elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kötetek elkészítése 10-12 évig tartott.

A tlingit a na-dené nyelvek közé tarozik, és mindössze 140 anyanyelvi használója maradt, akik mind beszélnek angolul is. További hétszázan ismerik vagy tanulják a nyelvet második nyelvként: számukra lesz hasznos az új szótár. Korábban a haida nyelvet is a na-dené nyelvek közé sorolták, de ma már elszigetelt nyelvnek tartják. A 45 idős anyanyelvi beszélője mellett ezt is több mint kétszázan tanulják. A tszimsian hasonlóan izolált nyelv, és mindössze kétezren használhatják még napjainkban.

Mindhárom nyelv az észak-amerikai kontinens észak-nyugati partja mentén őshonos. A haida nyelvhez egy társalgási szótár is készült, melyben összesen 4000 kifejezés található. A szótárak internetes változatain is dolgoznak.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!